Vasemmistovetoisen ay-liikkeen todellinen pelko.

”AKT:n Kokko arvioi puheenvuorossaan, että hallitus on tekemässä paikallista sopimista koskevilla linjauksillaan ”silmänkääntötempun”, jonka tarkoitus on käytännössä romuttaa työehtosopimusten yleissitovuus.

Työehtosopimus määritellään yleissitovaksi, jos tietyt ehdot täyttyvät. Sopimuksen pitää muun muassa olla valtakunnallinen ja edustava. Edustavuudella tarkoitetaan sitä, että kyseisen toimialan työntekijöistä vähintään puolet työskentelee työnantajaliittoon kuuluvissa yrityksissä. Jos ehdot täyttyvät ja sopimus määritellään yleissitovaksi, toimialan kaikkien työnantajien on noudatettava työehtosopimuksen määräyksiä riippumatta siitä kuuluvatko ne liittoon vai eivät.

Tähän asti monen yrityksen on kannattanut kuulua työnantajaliittoon, koska valtakunnallinen työehtosopimus on mahdollistanut paremmin erilaisten joustojen hyödyntämisen. Esimerkiksi työsopimuslain, työaikalain ja vuosilomalain joistain pykälistä on voitu joustaa, jos sopijapuolet ovat valtakunnallisia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä.

Orpon hallitus on kuitenkin muuttamassa lakia niin, että työlainsäädännöstä voi jatkossa poiketa myös yrityskohtaisella työehtosopimuksella.

Näin ollen työnantajilla ei Kokon mukaan ole enää entisen kaltaista syytä kuulua työnantajaliittoon, sillä ne saavat ”kaikki herkut” eli joustot muutenkin. Tämä puolestaan johtaa vähitellen yleissitovuuden romuttumiseen.

Kuten Kokon mukaan myös se, että jatkossa työpaikan luottamusmiehen ei välttämättä tarvitse olla ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden valitsema.”

HUOM:
”Kuten Kokon mukaan myös se, että jatkossa työpaikan luottamusmiehen ei välttämättä tarvitse olla ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden valitsema.”

Vasemmistovetoisen ay-liikkeen ykkösprioriteetti on valta ja yksilön vapaudet ovat sen suurin kauhitus, se on kirjoitettu vasemmistolaiseen DNA: han.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009858127.html

16 vastausta artikkeliin “Vasemmistovetoisen ay-liikkeen todellinen pelko.”

  1. Mitä ammattiliitot noilla tuli rahoilla saivat?
   Vastaus;
   Suomen kielen ilmaisuja ymmärtämättömiä rasismikälättäjiä saivat eduskuntaan.

 1. On AY-liikettä ja on AY-liikettä.

  Suurin ongelma järjestelmässä on demokratian puute. Juuri sillä se eroaa vastaavista muiden pohjoismaiden ja muiden EU-maiden kanssa.

  Kannattaa muistaa, että yleissitovuus oli alunperin työnantajien vaatimus. Se oli silloin. Pitäisiköhän elää tätä päivää?

  1. Kyuu, kyllä maailmaan muuttuessa pitäisi keksiä jokin muukin innovaatio kuin se, että näin on aina tehty.

   1. Mika

    ”Vasemmistovetoisen ay-liikkeen ykkösprioriteetti on valta ja yksilön vapaudet ovat sen suurin kauhitus, se on kirjoitettu vasemmistolaiseen DNA: han.”

    Kallojen mittaus on innovaationa vain karoliinien työkalupakissa.

    Ehkä karoliinit voitaisiin kutsua mittaamaan ay-johtajien kallot?

    Eivät varmaan vaatisi paljoa palkkaakaan.

 2. Näin se menee, Mika.

  AY-liikettä tarvittaisiin kipeämmin kuin koskaan, mutta heidän intressi on vain oman asemansa pönkitys – ei minkään uuden ajan ongelman ratkaiseminen.

 3. Jos AY ei kehity vastaamaan ajan vaatimuksia tarkoittaa se AYn jäsenistön määrän supistumista. Eikä kaikkia tarvitse verrokkimaista matkia mutta ei niiltä silmiäkään kannata uudistaa.

 4. Akavat, YTY, SAK, TEHY jne.. ovat kaikki työntekijöidensä tai jäseniensä liittoja, jotka hoitavat työ-ja palkkaturvaa, kun työnantaja ei hoida tai kusettaa. Niihin kuuluu porukkaa kaikista puolueista rastiin rastiin, persuistakin, joiden työntekijöitä vituttaa nykyhallituksen meno !

  1. Oma käsitykseni on että vain työnteon ehtoihin ja asioihin keskittyvä AY on tarpeen ja hyvä.
   Ketä kusettaa ja ketä on taas suhteellinen juttu ja paljolti katsojan silmässä.
   Hyvä on jos suutari pysyy lestissään, niin hallitus kuin AY.

  2. ”Akavat, YTY, SAK, TEHY jne.. ovat kaikki työntekijöidensä tai jäseniensä liittoja..-”

   No jostain syystä mediassa ollaan kyllä kirjoitettu siitä miten kovin eri tavalla eri liitoissa suhtaudutaan hallituksen esityksiin ja huonautan, että otsikossa mainitaan vasemmistovetoisen ay-liike joka tarkoittaa ihan juuri sitä, vasemmistovetoista ay-liikettä, ei koko ay-liikettä.

   Pitää tunnustaa, että en tunne niin montaa perussuomalaisten ay-jäsentä, jotta voisin yleistää heidän tuntemuksensa hallituksen esityksistä, mutta sen tiedän, ettei se nyt aivan mustavalkoista ole.

    1. Vasurivetoinen ay-liike on se nykyinen sak, akt jne. jne pääosin.
     Niissä päällepäsmäreinä ovat punademut ja vasurit.

      1. HK
       ”Neronleimaus taas !”

       Menikö nerolta proput?
       Otamme ossaa.

     1. Vasemmistolainen ay-liike on marxilaisuuden pilaamaa. Marxin esittämän höntin puoleisen lisäarvoteorian tarkoituksena näyttää olleen valtakuntien hajoittaminen sisältä päin luokkasotien ja massamurhien avulla.
      Marxilaisille isänmaallisuus on kirosana ja kapitalistien keksintöä.
      Samalla ay huijaa itselleen kapitaalia valtion asumistukien ja verovapauden avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *