Onko kaasugrilli grilli?

Aamupäivällä annoin Ryobin rälläkällä saattohoitoa vanhalle kaasugrillille, jotta saan sen sopimaan Salen pihassa majapaikkaa pitävään metallikierrätyspisteseen.

No valuraitaiset osat eli paistoritilän ja parilan otin talteen syystä, että aina joku innostuu muuraamaan omaa kesäkeittiön sydäntä vaihtelevalla menestyksellä ja tarvii juuri mainittuja härpäkkeitä.

Vaan siinä kun kaasugrilli alkoi olemaan A4 kokoisissa paloissa ryhdyin miettimään,että onko kaasugrilli grilli vaiko pihalla säilytettävä kaasuliesi paistoritilällä?

Hankkiako uusi tilalle vai mennäkö hiilellä?

Menen hiilellä, se on grillausta.

21 vastausta artikkeliin “Onko kaasugrilli grilli?”

 1. Kumma juttu, mutta sen grillin lajin huomaa kyllä maussa ja hiiligrilli on ehdottomasti paras.

  1. Juhak, tervehdys pitkästä aikaa ja onhan e juuri kuten sanoit, lopputuloksissa on eroja.

   Hiiligrilli jossa on hyvät ilmankulkuläpyskät on myös erinomainen savustin vs. putkimallin sähkösavustimet.

   1. Itse savustelen leppälastuilla ja katajanoksilla ruotsalaisen Vin&Spritcentralenin entisessä haponkestävässä oluttynnyrissä.
    Pienelle sakille tulee kerralla tuplasapuskat ja aina tuoreesta kalasta herkullista.

 2. Itse tykkään grillata koivuklapeilla siten että hiilloksessa on vielä liekkiä kun grillaan esim porsaankyljyksiä. Tulee mielestäni paras lopputulos.

  1. Timo, tervehdys pitkästä aikaa, tottahan sinä juttelet ja koivuklapista saa kaupan päälle vielä aivan pirun hyvän tuoksun.

 3. On hiiligrilli ja kaasugrilli. Hiili on semmonen pitkän valmistuksen grilli, kaasu kun on kiire.

 4. Marko, tervehdys sinullekin pitkästä aikaa. Joo kyllähän kaasugrilli on kiireessä hyvä, mutta sopiiko kiire ja grillaus samaan lauseeseen 😯

 5. No ei ole kaasu grilli muuta kun lihan lämmitin joka sopii parhaiten verkon painoksi terv tepivaari

  1. En koe kaasugrilliä miksikään grilliksi. Mielestäni grillaaminen on ravinteiden kypsentämistä avohiilustalla, hitaasti kypsentämistä, ikäänkuin loimuttamista ja etäisyys hiilustasta ja esim kalasta tai lihasta määritellään siten, että pannaan käsi avoinna lihan, kalan tms lämpölähteen puoliväliin; jos kättä polttaa, liian kuuma mutta jos tuntuu lämpimältä, on etäisyys n sopiva. Siis hidasta ja maltillista hommaa. Lihan pinta ei mielestäni saa liikaa ruskistua.
   Tämmöiset kokemukset minulle on syntynyt hiilustalla, jos avotulellakin kypsentämisestä ulkona.

 6. Poikkeaako kaasugrilli miten paljon sähköuunista? Mökillä ennen tuli enemmän grillattua, olin muurannut U muotoisen avoimen tulisijan, poltin leppäklapeja niin että sai hyvän hiilloksen ja sen hehkussa ruskistelin makkarat ja lihat ynnä muut tykötarpeet.

  Savustukseen niin mökillä kuin kotona olen muurannut päältä avoimen noin metri x metri x metri puuosan ja päälle puulaatikon raakalaudasta. Hiljaista tulta poltellen lohifileet saavuttavat noin tunnissa herkullisen olomuodon ihmisen syödä

  1. Kuten Mattikin mainitsi, savustaminenkin on hidasta kypsentämistä ja savun liian nopea haihtuminen estetään joko kostutetulla kankaalla tai kannella. Silloin syntyy hitaasti savuaromi. Kiirettä ei saa olla, jos on, suosittelisin sähköuunin käyttöä.

 7. Meillä on aikanaan ulkorakennuksen savupiippuun muurattu grilli ja siinä on sitten grillikatos. Koivusilpulla sitäkin lämmitetään, niikuin Timokin. Ei välttämättä kauhean hyvä ratkaisu, se on ainakin aikaaviepä. Lämpö kylläkin jää tiilirakenteisiin ja savupiippuun. Minä erittäin vähän sitä nykyään käytän, ei yksinäinen ihminen vaan viitsi.

 8. Ei, kaasugrilli ei ole grilli. Se on liukuhihnakokkailuun, ei siinä ole mitään persoonaa.

  Klapeilla tekee paljon. Hiilien kanssakin on varaa nykyään säätää, kun on näitä kamado-tyyppisiä. Julmetun vanha keksintö mutta ihan hauska vaihtoehto.

 9. uommoinen Kamado grilli/savustin minulla on ollut. Tuonne se miltei käyttämättömänä jäi ja nimenomaan tuon savustusominaisuuden vuoksi ja joutikin jäädä. Ei siitä oikein savustukseenkaan ollut.

 10. Vielä tarkentaisin tuota Kamado-juttuani.
  Ostin siihen aikaan tuon Kamadon kun savustustietoni ja kokemukseni olivat jotain Opa/muurikka sähkösavustimien luokkaa, siis olemattomat. Ostin suurimman Kamadon. Meillä kun ei ole harrastettu kuin vain loimuttamista ja savustamista, ei grillausta.
  Eihän se Kamado toiminut mielestäni oikein. Liian huono lämmönsäätämismahdollisuus, liian pieni savustustila ja olematon kosteuden säätely = ei siis toiminut. Kamado jäi ”varastoon” ja sai jäädäkkin. Grillinä ehkä olisi toiminutkin vaan mitäpä me grillillä.

 11. Itsellä on Kamado ollut muutaman vuoden. En minä savustamisesta tosin tiedä yhtään mitään mutta ihan grillaus – mielestäni aika helppo säätää tehoa sopivasti niin voi lämmittää hitaasti tai nopeasti. Se on juuri etu mitä näen, että voi pikagrillata tai hauduttaa.

 12. Kyllä vaan se hitaahko kypsentäminen Kamadollakin onnistuu, myönnettäköön mutta savustusta silmälläpitäen mielestäni kaikenlaiset säädöt; lämpö, kosteus, savun säätö ja muodostamisen säätö ovat kyllä minusta vaikeahkoja.

 13. Vielä taas tuosta Kamadosta, Silloin aikanaan ostin sen suurimman keraamisen mallin; arvelin silloisen tietoni/kokemukseni perusteella sen olevan mitä lupasi. Ei ollut. Hyllylle jäi.
  Pari vuotta sitten sitä kokeilin taas, ei toiminut, vaikka jotain vuosien myötä oppinutkin lienen; hyllyyn jäi. Kenties iäksi, ellen sitten joskus ihan grillaamaan opettele. Saa tuota nähdä ja ehkä odotella.

 14. Itsellä toki valintaa helpotti että oli näitä epäkurantteja, kun nyt töissä on firmalla jolla on oma grillimerkki. Oli yksi peruutettu tilaus, paketissa vikaa mutta tuote kunnossa ja hinta lähinnä vitsi.

  Yksi mistä kamadossa myös pitää on että kun sen kunnolla lämmittää niin siinä saa kokattua isommankin porukan ruoat, koska sitä lämpöä sopivasti säädettynä piisaa kauan.

 15. Loimuttaessa tuolla keraamisella Kamadolla panin myöskin merkille sen lämmön melkoisen riittävyydenja melko pitkäänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *