Ei tartte auttaa!

Haluatteko tuiman tehokkaan diagnoosin? Mies. Siinä se. Yksi sana kuvastaa hemmetisti tietynlaista tautia joka tekee sairauksista kahta pahempia.

Kyllä te olette jokainen sen nähneet, ketkä peilistä, ketkä tuttavista tai läheisistä. Mies, joka on sitä mieltä että ei tämä tauti niin pahaksi ole. Mies, joka ei tarvitse apua vaikka on missä tilassa. Mies, joka ei myönnä että hänessä on mitään vikaa vaikka olisi pää kainalossa.

Kyllä minä sen itsessänikin näen. Jos vaikka on telonut itseään tai on kovassa kuumeessa niin ei missään nimessä kelpaa että puoliso lämmittäisi soppaa tai toisi kupin teetä. Kyllä minä pystyn, kyllä minä hoidan itse.

Onhan siitä pahempiakin merkkejä näkynyt. Ei sitä ny kehtaa joka pikkuasiaan apua hakea ja kun vihdoin apua saa, lääkärille jää hädin tuskin aikaa soittaa papille. Tarina, jonka olen nähnyt ja jonka kovin moni muukin on todistanut. Vähemmän traagisia mutta silti ikäviä esimerkkejä osaisin kertoa useampiakin. Niin sinäkin.

Oli tosin yksi sellainenkin tapaus että mies ei viitsinyt isommin valittaa, vähän voivotteli ja pohti vaimon kanssa että josko sittenkin lääkäriin. Vaimo haukkui laiskaksi paskaksi ja sanoi että ei sinussa mitään vikaa ole, keksit vaan nuo kivut. Puoli vuorokautta myöhemmin mies oli kuollut. Pari kuukautta myöhemmin naisella oli uusi mies. Sääli, että perheessä oli kaksi lasta jotka joutuivat tuota seuraamaan.

Mutta jos nyt tuota yleisempää ”ei tartte auttaa” versiota katsoo niin onhan siinä kulmia. Kyllä sen voi sanoa, että siinä on jotain jaloakin: ei valiteta turhasta, hommat pitää hoitaa ja vastuu kantaa. Joskus toki sopii muistuttaa, että haudasta käsin työt tulevat kovin huonosti tehdyksi.

Tätä kaikkea pohdiskelin tässä viikolla kun oli monta päivää täysin voimaton ja hengitys kävi työstä. Sitten kun vielä muistelin että jos sairasvakuutuksen vakiolääkärille soitan, saan sieltä vain huonoa kohtelua. Vakuutusehdot kuitenkin sallivat myös muun lääkärin käytön kunhan itse hoitaa paperityöt ja päätin, että koitetaan sitten. Siitä on nyt pari päivää ja sangen maltillisen tehoiset lääkkeet ovat saaneet minut jo melkein eloon.

Joskus saa valittaa. Joskus saa ottaa apua vastaan. Ei se tee miehestä vähemmän miestä – etenkin kun on taas voimissaan, pystyy auttamaan muita. Nöyryyskin on tärkeä taito.

7 vastausta artikkeliin “Ei tartte auttaa!”

 1. Hyvää analyysia. Tunnistan ja tunnistan.
  Tuomas Embuske tuli uskoon.
  Sanoi järkeilleensä että miksi kristinuskon maissa monet asiat ovat niin paljon paremmin.
  Miten niin paremmin? Miehiä ja poikia kohdellaan länsimaissa huonommin kuin koiria. Me Too-liike kertoo että miehellä on oikeuksia, naisella on etuoikeuksia.
  Naisella on paljon enemmän valtaa kuin miehellä, hänellä on elämän valta. Juutalainen tuontiuskonto on tämän hämärtänyt,

  Jaa, että Hegel, tuo spekulatiivisuuden maestro on kertonut kaiken tarpeellisen. Järjen viekkaus, Caesar ja Napoleon kuvittelivat olevansa kunnianhimoisia, valloittajia. Eivät he olleet, he olivat vain maailmanjärjen käsikassaroita. Niinkö?
  Mitä Hegel spekulatiivisessa sekametelisopassaan sitten kertoo? Kertooko hän, että hänen oppipoikansa Karl Marx oli pahainen matkija ja että Platonin jälkeen hän, Hegel, on ainoa filosofi, jonka kristikunta tarvitsee.
  Hän, Hegel, oli kärty mies. Oli luennoillaan kyllästyneen näköinen. Lauseet tulivat suusta kuin puoliväkisin. Semmoinen itseensä kyllästänyt pökäle tämä Platonin jälkeinen maestro .

  Entä miksi Kierkegaard, yksi 1800-luvun merkittävimmistä filosofeista suhtautui varsin karsaasti Hegeliin ?

  Ehkä juuri tämän vuoksi pidänkin Budhasta, Jeesuksesta ja kumppaneista. Hapannaamat eivät kiinnosta.

 2. Näin kävi terveelle naapurille joku viikko sitten:

  Tuli raju norovirus, kaikki, lähes sisälmyksetkin yökkäsi 10 litran ämpäriin. Mikään ei pysynyt sisällä- vesikään. Hoiperteli ja pyörtyili. Ei lääkäriin, ei lääkäriin !
  Topakka vaimo sanoi, että nyt mennään ja pian, muuten kuolet neste ym. hukkaan.
  Soitto 112. Tenttaus, mistä on kysymys. Ei kiireellinen tapaus, sanottiin, soittakaa 116 117 ja neuvotelkaa ohjeet. Jos edelleen pahenee, soittakaa uudestaan 112. Soitti ja ambulanssi tuli ilman pillejä.
  Ensihoito sanoi, että nyt ovat arvot ja nestetasapaino nollissa, ei alkoholia veressä, Acutaan. Siellä todettiin, että natrium, suolatasapaino oli hengenvaarallisen alhaalla. Vesi ja sen juontiyritykset oli sekoittanut kaiken. Tiputukseen letkuineen seurantoineen 2 päivää. Kotiin hän palasi terveenä.
  Kannatti kuunnella tarina- Pirha ja Acuta toimii, kun itse toimii oikein- mieskin !

 3. Kyllä isävainaa oli niitä joka ei pienistä apua hakenut sano vain että kyllä aika parantaa ja ellei niin se on kuolemaksi.
  – Moni meistä on niin omien ajatustensa vanki,
  ettei paneudu toisten ajatuksiin korkeintaan tyrmää suoralta kädeltä.

 4. Erittäin hyvä kommentti Niilolta.
  Tämä ajatusmalli pätee tälläkin alustalla varsin usein. Näin näkisin minäkin.

 5. Ei tartte auttaa – niin taitaa ajatella hallituskin, kun leikkaa autettavilta?

  1. Kerropa Niilo, keneltä voi ottaa, jos ei niiltä, joille jaetaan koko ajan velkarahaa?
   Niiltä ei tukia voi vähentää, jotka koko ajan vain maksavat eivätkä tukia saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *