Huijarivaroitus senioreille: Netin turva

sen kojun ja jäin vähäksi aikaa kuuntelemaan. Pikavaroitus lukijoille ja jakakaa ihmeessä varoitus edelleen. Pelotteluun perustuva huijaritoimija, joka koittaa saada seniorit ostamaan täyttä huuhaata kovaan hintaan.

Kuuntelin hetken kaupittelua. Tämä esimerkki tiivistänee parhaiten ongelman: Seniorille, jolla ei ole älypuhelinta, kaupattiin kovaan hintaan älypuhelimen sovellusta, perusteena se että se estää hänen pankkikorttinsa varastamisen langattomasti.

Myyjät lähestyivät vain yksinäisiä senioreita, ei nuorempia, itse asiassa kääntyivät pois ja välttelivät aktiivisesti jos nuorempia asiakkaita tuli.

Vilkaisu firman kotisivulle teki selväksi, että markkinointi on huuhaata. Kyse on tietoturvatuotteesta, jonka ydin on vpn-sovellus. VPN-sovellus voi joillain ihmisillä, joissain oloissa, tiettyyn tarpeeseen olla hyödyllistä, mutta tietäisit kyllä jos olisit yksi niistä ihmisistä joka tällaista tarvitsisi. Tietyt muut ihmiset voivat tietyissä oloissa saada pientä hyötyä tällaisesta, vaikka tarvetta ei olisi, mutta tämäkin on marginaalista. Vastaavasti sellaisen käyttö voi myös olla haitaksi ja estää joidenkin sovellusten toimintaa (esim. kodin äänentoisto, älykodin ohjaus, ym). Jotkut oikeat tietoturvayritykset tarjoavat vpn-palvelua osana kymmenten muiden tuotteiden joukkoa eikä se nyt mitään haittaa useimmille tuo.

Tässä kohtaa: ole varovainen. Jos näet tällaisen kaltaisia puliveivareita, älä suutu, älä räyhää, älä käytä voimakeinoja. Kirjoita ylös tapahtunut. Jos ei muuta niin jaa tietosi kavereille, mutta suositellumpaa on yhteydenotto vaikkapa kuluttajaneuvontaan. Voit toki yrittää lähestyä yritystä suoraankin, mutta en voi tätä suositella ensisijaisesti. Varmaa on vain, että räyhäämällä ongelma ei poistu.

päivitys 12.6.: Yrityksen edustaja lähestyi minua ja katsoi ettei ym. kirjoitus peilaa heidän toimintatapaansa. Pidän edelleen kuuloani hyvänä ja koen em. väitteet perustelluiksi. Olen tietenkin erittäin toiveikas, että harhaanjohtava markkinointi loppuu ja toiminta siistiytyy. Jos näin käy, lopputulos on erinomainen. Toistaiseksi en ole nähnyt tästä merkkiä, mutta aina on oltava tilaa optimismille. Plussaa siitä, että lähestyttiin keskustellen ja palautetta kuullen, pyytäen eikä vaatien. Miinusta siitä, että keskustelu sisälsi uhkauksia ja väitteitä, joiden todenperäisyys on kyseenalainen.

Toistaiseksi suosittelen yhä välttämään. Jos uutta tietoa tulee, päivitän.

14 vastausta artikkeliin “Huijarivaroitus senioreille: Netin turva”

  1. Piipahdin siellä ja siellä olivat heti tulossa sanoin vaan ei kiinnosta minua samalla hän lähtikin pois terv tepivaari

  2. Missään tapauksessa en puolustele po. huijareita, mutta pääasiassa kaikki muutkin, kuin seniorit ovat huijareiden kohteena!
    Kirkkain silmin ja kuulevin korvin olemme suurin osa uskomassa ilman kritiikiä kaikkia ”uutisia”, joita meille syötetään ihan ”viralliselta” taholta kaiken aikaa!
    Mm. tv ja kaikki muukin media esim. esittää varmana tietona, kuinka valtavia määriä Israel on tappanut gasassa, mutta jostakin syystä läheskään niin suuria määriä ruumiiden hautoja ei löydy mistään, mutta eihän hamasin uutisia sovi epäillä, hehän ovat uhreja, vaikka sodan aloittivatkin!
    Samoin on alkanut epäilyttää vahvasti, kuinka totuuden mukaisia ovat esim. vaalitulokset, vaikka kallupit näyttivät aivan muuta.
    Kuinkahan pitkällä nyt on tekoälyn kehitys? Joko sillä voidaan tehdä aivan minkälaisia tuloksia hyvänsä!
    Ei tosiaan hyvältä näytä!
    https://www.raamattu.fi/raamattu/KR38/REV.13

    1. Nähdäkseni Hamad ei aloittanut sotaa. Minusta on näyttänyt, että Hamas on provosoinut Israelia aloittamaan sodan, jotta Israel saataisiin tuomiolle ja hyökkäyksen kohteeksi.

      Iran jo melkoisella voimalla hyökkäsikin oletettavasti pyrkien raivaamaan esteet uusien hyökkäysten tieltä, mutta Israel pystyi hyökkäyksen torjumaan. Iran tuskin vielä lopetti. Miettinee eri vaihtoehtoja.

      1. Tarkoitatko, että jatkuvat rakettien ampumiset siviilikohteisiin ja yli tuhannen ihmisen murhaaminen ei ole sodan julistus?

  3. Niilo – en usko että kauppias olisi voinut tietää. Mutta hän kyllä välittää. Laitoin palautetta nimittäin sinne ja vastaus antoi ymmärtää että heitä asia kiinnostaa.

    1. Ei kukaan vpn- salausta Suomessa tarvitse. Se on jo älypuhelimissa. Sen käyttö estää muita puheluita tulemasta perille viesteineen, mikäli se on päällä.

  4. Heikki, VPN-valmius on puhelimissa mutta ei se päällä ole, se vaatii kuitenkin aina jonkin asteen sopimuksen, joita on toki myös ilmaisia (joita en suosittele) sekä isomman palvelupaketin mukana tulevia. Siinä olet oikeassa että Suomessa sen hyöty on olematon.

    Siinä olet oikeassa että VPN-palvelu voi estää joitain toimintoja. Se riippuu paljolti palvelun laadusta, mutta myös puhelimen tyypistä, ym. Yleisin oire on yleinen netin toiminnan pätkiminen tai jopa seisahtuminen kokonaan, mutta myös kodin älylaitteiden, valvontajärjestelmien, äänentoiston yms. hajoaminen. En ole aiemmin kuullut että puhelut ja tekstiviestit olisivat kärsineet vpn:stä suoraan, mutta huonossa järjestelmässä se voinee olla välillinen vaikutus.

    Juttuun on päivitetty uusi viimeinen kappale.

  5. ”Miinusta siitä, että keskustelu sisälsi uhkauksia ja väitteitä, joiden todenperäisyys on kyseenalainen.”

    Mitä he uhkailivat? Itselle suurin red flag on hinnaston puuttuminen nettisivuilta. F-Securen, Mozillan ym. vastaavat tuotteet maksavat 5-6 €/kk, oma epäilykseni on että tätä myydään vanhuksille moninkertaiseen ylihintaan (10-15 €) ja/tai sopimuksella josta on vaikea päästä eroon.

  6. Uhkailun peruspointti oli, että jokin kuluttaja oli jutun myötä lähestynyt heitä vihaisesti, ja yritys implikoi että heidän saaman vihaviestin syyllinen olisin minä. Aivan kuin sanoisi että pahoinpitelyn syyllinen on henkilö joka piti sateenkaaripinssiä ja näin tehden pakotti toisen lyömään häntä.

    Mutta joo, hinnan pimittäminen implikoi jonkinlaista naamapohjaista hinnoittelumallia, eli vähän sama mitä taksiongelmien yhteydessä on käyty.

  7. Tämä juttu menee äkkiä vuoden top-10 vilkkaimpien joukkoon jo osaltani, ja siellä on ruuhkaa.

    Useampikin taho on lähtenyt tutkimaan yrityksen toimintaa ja löytänyt sieltä mysteerejä. Ovatko ne aitoja ongelmia vai ainoastaan epähuomioita, on sitten asia joka epäilemättä ajan myötä selviää.

    Yksi tärkeä nosto on: firma ei suostu paljastamaan hinnastojaan. Tätä on useampi kysynyt, saamatta vastausta. Tätä voi yleisesti ottaen pitää ikävänä merkkinä.

  8. Kyllä näitä aina löytyy. Nykyisin kohteena ovat usein seniorit koska oletetaan että heillä on puutteellinen tietämys tietotekniikasta jonka vuoksi heitä on helppo pelotella tai taivutella ostamaan turhia tuotteita.
    VPN noin yleensä häivyttää netin käyttäjän sijainnin ja tekee surffaamisesta anonyymia. Lisäksi sillä voi ”muuttaa” sijaintiaan. Esimerkiksi jos haluaa katsella jotain suortoistoa joka ei ole saatavilla Suomessa niin voi VPN avulla muuttaa virtuaalisen sijaintinsa toiseen maahan jolloin katselu onnistuu. Itse käytin tätä joskus kun koronan aikaan katselimme kotona Top Gearia ulkomaisesta palvelusta mutta Suomeen ei Top Gearia ollut heillä tarjota.
    Myös jos vaikka matkalla liittyy johonkin yleiseen wifi-verkkoon ja haluaa sitä kautta vaikka hoitaa pankkiasioitaan niin ilmeusesti VPNn kautta yhteys on suojatumpi, muutenhan sitä on helppo vakoilla. Mutta en näe oikein järkeä ylipäänsä jonkun yleisen wifi- verkon kautta alkaa hoitaa mitään salassapidettäviä asioita kun 4G tai 5G verkko on turvallinen.
    Opera -selaimessa on mukana ilmainen VPN jos joku haluaa sen kautta surffata. Se estää vakoilemasta millä sivuilla olet käynyt, muutenhan se tieto on operaattorilta tarvittaessa saatavilla jos vaatimukselle on olemassa hyvät perustelut, esimerkiksi että olet rikkonut jonkun tekijänoikeuksia levittämällä luvattomasti jotain elokuvia tms.
    Ylipäänsä en kyllä näe mitään tarvetta VPNlle jos käyttää puhelintaan tavalliisiin päivittäisiin tarkoituksiin 4G verkon kautta. Ei siinä ainakaan tietoturva mitenkään pitäisi vaarantua. Ja VPN kun kierrättää datan jonkun hevonkuusen kautta niin yhteys vaan hidastuu.

  9. 24 kuukauden määräaikaista laskutussopimusta kaupattiin alkuvuodesta, sisältäen kymmenientuhansien eurojen arvoisen ”vakuutuksen” identiteettivarkauksilta. Irtisanoa voi aikaisintaan puoli vuotta ennen jakson loppua, eli tarkoituksena lienee, että koko asia unohtuisi asiakkaalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *