Kun nukut, aivosi paiskivat töitä

Länsimaissa ihmisen elämästä kuluu keskimäärin 26 vuotta untenmailla. Vaihtoehdot ovat vähissä, sillä ihminen selviää noin kaksi kuukautta ilman ruokaa, mutta vain 12 vuorokautta ilman unta.

Unen aikana aivoissa tapahtuu suursiivous. Kun nukumme, aivoissa virtaava elimistön oma puhdistusaine poistaa sieltä kuona -aineita.

Lisäksi tutkimuksissa on saatu selville, että aivot kutistuvat nukkuessamme. Hereillä ollessamme aivojen sadat biljoonat synapsit tallentavat muistoja ja ikään kuin paisuvat kaikista ärsykkeistä. Nukkumisen aikana aivot puhdistuvat ja ne lajittelevat aistimukset, jotta emme tukehtuisi muistikuviin.

 

Lähde: Tieteen kuvalehti

8 vastausta artikkeliin “Kun nukut, aivosi paiskivat töitä”

  1. Noinhan se on elikkä nukkukaa mutta nyt vaalipäivänä ootte sen verran hereillä että käytte puurosaappanne piirtämässä .
    Jos ette ole jo sitä tehneet kuten itsekkin olen, ja jos nukutte ei sitten mutista mistään niin se on terv tepivaari

  2. Kaikilla minimissään unen pitäisi olla 6 tuntia, mielellään 7-8 tuntia, eikä enempikään ole pahasta pimeänä aikana.
    Kaverini, urheilumies alle 60-v sairastui alzheimeriin. Hän nukkui aina vain 3-4 tuntia. Veti konjamiinit naamaansa ja samalla poltti sigget ennen nukkumaan menoa kymmenet vuodet. Nyt ei muista enää mitään ja on hoitokodissa.

  3. Säännöllinen elämä ja unirytmi on tärkeää.
    Mikäli mahdollista aina samaan aikaan nukkumaan ja runsaasti unta.

  4. Sellainen harvinainen sairaus on olemassa, kuin fataali insomnia. Kuolemaan johtava unettomuussairaus.

  5. Viime aikoina on tullut uusi unityyppi, jossa esiintyy mm. asiantuntijaluentoja, joiden asiantuntevuutta ihmettelen. Sitten esiintyy ihmisten kertomuksia omasta elämisestään ja seikkailuistaan vuosien varrella. Tyypillistä näille unennäöille on, että ne jatkuvat vielä vähän aikaa senkin jälkeen, kun olen kokenut herääväni.
    Noista unista jää vähän parempi muistikuva kuin normaaliunista, joiden muistikuva useimmiten nollaantuu heti herätessä.

  6. REM-uni = rapid eye movement = nopea silmän liikkuminen on syvän unen vaihe, jolloin ihminen näkee parhaiten unia. Tuo on ”unilevossa” tärkein levon vaihe. REM syntyy stressittömässä tilassa ja, silloin kun kuselle ei tarvitse juosta vähän väliä.

  7. Tiedon tulvasta ja kovasta menosta voi johtua myös unettomuus ja tressi.
    Eräällä luennolla opetettiin lokeroimaan asioita tärkeysjärjestykseen.

  8. Minulla vaan tuo unettomuus ei liene ongelma. Siinä kuuden maissa illalla painelen kirjani kanssa sänkyyn, tunti lukemista ja pl pissitauot, aamuneljältä jo jalkeilla olen.
    Teelusikallinen valkosipuliviinaa ja aamiaisen tekoon. Siippani sitten heräilee siinä viiden jälkeen valmiiseen pöytään; aamiaiselle.
    Jos minä yritän neljän tienoissa jatkaa uniani, se on ”väkisinmakuuta” ja jos saattaisin nukahtaakkin; koko päivä pilalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *