Suomen leikkauspolitiikka ml. Eurooppalainen talouskuri on populismin aiheuttama katastrofi

Marion Draghi on ainoa, joka on kirjoittajan mukaan perillä, mitä pitää tehdä kuin USA, joka ei valtionvelkaa pelkää- päinvastoin.

Perinteinen Elon yksityistalouden laskuoppi vationtaloudessa ajaa katastrofiin.

Geopolitiikka | Tunnettu ekonomisti varoittaa Suomea leikkausten seurauksista: https://www.hs.fi/talous/art-2000010382160.html

5 vastausta artikkeliin “Suomen leikkauspolitiikka ml. Eurooppalainen talouskuri on populismin aiheuttama katastrofi”

  1. Leikkaamalla lisätään vain köyhiä.
    – Kokoomus voisi edes leikata tasapuolisesti!

  2. USA:ssa tämä järjestelmä johtaa siihen, että aina kerran vuodessa koko julkinen sektori suljetaan muutamaksi viikoksi, loppuu palvelu, loppuu palkanmaksu. En nyt ole varma onko sekään paras tapa.

  3. Georg Malmsten: ”Ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu.”

    Vaikkei valtioiden tarvitsekaan tavallisen tallaajan tapaan maksaa velkojaan pois, niiden hoidosta aiheutuvat kulut tulevat kuitenkin maksettaviksi tavalla tai toisella. Käytännössä lainanhoidosta aiheutuvat kulut joudutaan aina maksamaan joko verottamalla, menoja leikkaamalla tai ottamalla lisää lainaa.

    Valtion jatkuva lainaaminen, eli käytänössä rahan painaminen, johtaa ennemmin tai myöhemmin inflaation nousuun, joka on myös yhdenlainen vero, joka heikentää kansalaisten ostovoimaa.
    Poliitikoille inflaatio voi tuntua houkuttelevalta tavalta hoitaa valtion velkaongelmaa, koska toisin kuin veron kiristysten ja leikkausten kohdalla, poliitikkoja on vaikeampi syyllistää inflaatiosta. Inflaatio on kuitenkin verotusta ja leikkauksia ongelmallisempi ilmiö, koska sen kestoa, kohdentumista ja voimakkuutta ei voida helposti hallita, vaan ne voivat ns. karata käsistä ja aiheuttaa suurta tuhoa paitsi talouteen niin myös muualle yhteiskuntaan.

    Inflaation nousun luulisi pelottavan varsinkin vasemmistoa, koska sen ”verotukselliset” vaikutukset ovat luoteeltaan kääteisprogressiivisia. Toisin sanoen inflaatio iskee lujempaa köyhiin ja pienituloisiin kuin rikkaisiin ja hyvätuloisiin. Siinä, missä köyhä näkee ainoastaan inflaation negatiivisen puolen hintojen noustessa, varallisuutta omistaville pidempään jatkuva inflaation näkyy myös varallisuuden arvonnousuna.

    1. Tässä lisää:

      Minä en väittele keyneläisyydestä, vaan tuon esiin Euroopan= EU:n ongelmat suhteessa mm. USA:n velkakattoihin, joka ylitetään vuodesta toiseen senaatin ja kongressin päätöksin ja annetaan EU:lle köyhäinapua mm. puolustusteollisuuteen puhumattakaan Ukrainasta.
      USA investoi uuteen teknologiaan ja tutkimukseen ollen innovaatoiden ihmemaa.
      Jos valtiot pystyvät maksamaan lainan antajille tuottavat korot eivätkä ne vaadi takaisinmaksua, niin miksi toimia toisin valtiontaloudessa ?
      Ruotsi irroitti kotitalouksien pääomia myöntämällä asuntolainoja vain korkoja vastaan. Ruotsilla on pyyhkinyt hyvin.
      Suomalaiset tuplainvestoivat asuntoihin ja kesämökkeihin, joissa toisen( mökkien) pääomallinen arvo on romahtanut saati taajamien ulkopuoliset asunnot.

  4. Kaksipiippuinen juttu. Lainojen korkomenot eivät ole leikin asia. Toisaalta liika leikkaaminen ajaa taantumaan. Eihän yritykselläkään ole kuluja jos se seisoo mutta tavoitteenahan on toimiva yritys eikä kuluton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *