Nykynokian tulolähde – Apple

Siinä, missä Nokian verkkopuoli kamppailee kilpailutilanteessa, lisenssimaksut Applelta ja muilta puhelimen valmistajilta tulevat sisään kuin suokuokalla:

Nokian puhelimet kaatanut Apple maksaa nyt Nokialle muhkeita lisenssimaksuja

Nokia oli maailman suurin matkapuhelinten valmistaja ennen kuin Applen iPhone tulo kuvioihin vuonna 2017. Nokian luovuttua puhelimista vuonna 2013 sen päätoimiala on tietoliikennelaitteiden valmistaminen. jopa 88 prosenttia Nokian liikevaihdosta tuli verkkolaitteista, kolumnisti Alex Webb kirjoittaa.

Nokian operatiivinen tulos sen sijaan syntyy lähes kokonaan Nokia Technologies -liiketoimintayksikössä. Se vastaa Nokina patenttisalkusta ja brändin ja patenttien lisensoinnista muille yhtiöille. Nokian hallussa on matkapuhelinajoilta vielä tuhansittain patentteja, ja matkapuhelimia valmistavat yritykset joutuvat maksamaan niistä lisenssimaksuja.

Viime vuonna Nokia teki laajoja lisenssisopimuksia Applen, Huawein ja Xiamin kanssa. Nokia saa lisenssituloja myös LG:ltä ja Samsungilta. Nokia Technologiesin tulos kaksinkertaistui 274 miljoonaan euroon.

Myös espoolainen HMD Global, joka myy matkapuhelimia Nokia-tuotemerkillä, maksaa Nokialle lisenssimaksuja.

Lähde: Kauppalehti

9 vastausta artikkeliin “Nykynokian tulolähde – Apple”

  1. Blogin kursiivilla kirjoitettu on suora lainaus Kauppalehdestä. Niinpä en korjannut siihen toimittajan virhettä;
    iPhone itse asiassa julkaistiin kesäk. 2007, ei 2017.

  2. Kummallista, markkinavoimat sanoo, että Nokian tulos romahti vuosineljänneksellä. Silti se takoo lähes nuo 300 miljoona voittoa. Nokian oletus on , että sen tulevaisuus on 5G verkossa.

    1. Markkinoilla ja analyytikoille on omat odotuksensa yhtiön tuloksesta. ”Romahdus” tarkoittaa, että tulosta tuli, mutta ei odotuksiin asti.

  3. Noinkin on asiat ja voitto otetaansieltä mistä sitä on tulossa ei se raha ole yhtään huonompaa .
    HMD kännyissä olevaa anroidia vois kehitellä helpompi käyttöiseksi nyt se on huonosti käytettävä terv tepivaari

  4. Yksi Nokian suurista mokista oli arveluni mukaan se, ettei se ryhtynyt valmistamaan yksinkertaisia ”senioripuhelimia”. Niitä kyllä toivottiin. Aika monella niitä näyttää olevan ja hinta on suhteellisen korkea.

  5. Tepi, se Android on ikävä kaikissa laitteissa. Minä ostin ennen joulua uuden Samsung puhelimen, en vielä tähän päivään mennessä ole ottanut sitä käyttöön. Kamala verrattuna tähän Windows Lumiaan.

    1. Joo aivan samaa se kaikissa kännyissä on, mutta sitä pitää kehitellä samoin ostin merkkiä en viitsi sanoa mutteipa ole helpoin tapa käyttää kännyä .
      Siksi korjautin Lumia 900 satasen kun vielä sain siihen etupaneelin ja akun alkuperä osina kohta ei niitä saa terv tepivaari

  6. Nokian pienosakkaana ehdottelin myös, että koska Nokia oli myös maailman suurin kameranvalmistaja, se olisi ryhtynyt valmistamaan liikennenopeuksia valvovia laitteita, joilla olisi ollut nopeampi yhteys valvoviin viranomaisiin kuin silloisilla laitteilla.

    Markkinaa noilla hyvähintaisilla laitteilla tuntuu olevan.

  7. Ensin Nokia ostaa ranskalaisen terveysalan laite- firman ja kohta myy sen pois.

    ”Espoo, Finland – Nokia today announced plans to sell its Digital Health business to Éric Carreel, co-founder and former chairman of Withings.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *