Toteutuuko vaaleilla kansanvalta?

 

”Pulinat pois” sanoi aikanaan Johannes Virolainen, hävittyään Keskustan puheenjohtajakisan Paavo Väyryselle. Virolainen tuli lausahtaneeksi sanat jotka iskostuivat poliittiseen elämään. Tuskin Vironperän isäntä tarkoitti sitä miten nykyään politiikassa toimitaan.

 

Kansaa kuunnellaan vain vaaliuurneilla, jonka jälkeen pulinat pois. Ne jotka voittavat, heillä on valta ja voima vaalikauden ajaksi. Sipilän hallitus on tästä hyvä esimerkki. Täryjyrän lailla hallitus on edennyt kuulosuojaimet korvilla piittaamatta kansan tunnoista, kuuntelematta heitä.

 

Puhuttaessa demokratiasta yhteiskunnallisessa toiminnassa, vedämme yhtäläisyysmerkit vaalijärjestelmään. Helposti annetaan ymmärtää kuinka demokratia toimii kun erilaisin vaalein on valittu päättäjiä eri tehtäviin. Vaaleissa kansa on puhunut ja ”pulinat pois”.

 

Kauas poliitikot karkaavat, voisi ajassamme hyvin laulaa. Kasvukeskusten kasvamisen myötä äänestäjät tuntevat ehdokkaansa esim. kuntavaaleissa huonommin kuin aiemmin. Maaseutukunnissa asia oli ja on toisin. Varsinkin pienemmissä kunnissa ehdokkaat ovat tuttuja ja helposti tavoitettavia ns. ”kylän miehiä ja naisia”. Kuinka hyvin esimerkiksi tamperelaiset ovat perillä ketä todellisuudessa tulevat äänestäneeksi? Eduskunta ja EU vaaleissa tilanne on vielä huonompi.

 

Hetken ovat kansan keskuudessa vaalien aikaan, kunnes Arkadianmäen ovat sulkeutuvat kansan ääneltä. Kansan on kiltisti kuunneltava ministereitä, kansanedustajia, heidän ei tarvitse huomioida kansaa. Harhaisesti sanotaan demokratian toimivan.

 

Muistetaan juhlapuheissa kehua kansalaisjärjestötoimintaa, vapaaehtoistöitä jne. pönkittämään kuvaa demokraattisesta yhteiskunnasta, jopa joskus tunnustuksia antaen, ottamalla kansalaisaloitteita eduskunnan käsiteltäviksi.

 

Sipilän hallitus on osoittanut kuinka eduskuntaan on valittu henkilöitä jotka kuvittelevat oikeudekseen pyyhkiä pöytää muiden ajatuksilta, ehdotuksilta tai yhteistyötarjouksilta. Jos joskus on ajateltu vaalijärjestelmämme olevan eräs demokratian kulmakivistä, nyt olisi aika pohtia, mitä demokratialla ymmärrämme yhteiskunnallisessa toiminnassa.

 

Hannu Tiainen

Kihniön kunnanvaltuutettu

 

 

 

 

 

 

13 vastausta artikkeliin “Toteutuuko vaaleilla kansanvalta?”

  1. Kaikki muutkin pääministerit käy ”hyvästä esimerkistä”.
    Ajatellaan vaikka Paavo lipponen.
    Miten nyt noin jurppii jonkun naama ??

  2. Jos nyt oikein provosoidaan- kaikki puolueet ajavat vain omaa kapeaa näkemysmaailmaansa ja, ovat turhia vain oman etunsa tavoittelijoita kansalaisilla viis.

    Toinen malli voisi lähteä kylä-kaupunginosa-kaupunkitasolta, jossa asiat ovat konkreettisia kaikille. Ne ryhmiteltäisiin kokonaisiksi organisoidusti, jotka ajavat lähellä olevia asioita.. Tämä olisi demokratian perustaso. Noista sitten valittaisiin edustajisto valtakunnan tasolle ja puolueilla pyyhittäisiin persettä.
    Sveitsi on lähellä tätä kantoneissaan.

    Virkamieshallitus valittaisiin hoitamaan valtakunnan asioita ja virkamiehet asiantuntijaperusteella.

  3. Valtiollisissa vaaleissa ymmärtääkseni nykyjärjestelmä on hyvä. Jos vallassa olleet eivät toimi kansan mieliksi niin seuraavissa vaaleissa on mahdollisuus palkita tai rangaista. Ei valtion asioiden hoito voi tapahtua kädestä suuhun periaatteella tai torikokouksissa ja huutoäänestyksillä puhumattakaan keskustelupalstoista. Toki viisaat valtaa pitäjät voivat ottaa soveltuvin osin vinkkejä gallupeista ja medioista.

  4. Huvittavinta on se että aina näitä samoja jotka äänestäjät sitten pettää, niin näitä äänestetään uudelleen jatkoon…

  5. Myllymatti

    Valtiollinenkin järjestelmä perustuu puoluevaltaan. Sitä ei ole rakennettu alhaalta ylöspäin, vaan äänekkäimmät eri poliittisten ryhmien pyrkyrit ja rahakkaimmat pääsevät valtaan osaamisestaan huolimatta.

  6. No kyllä Suomen vaalijärjestelmä on kuitenki hyvä on siinä toki vikojakin mutteipa paljon kuitenkaan .
    Ja bernerin sveitsin antia me emme voi edes harkita, meillä ei ole varallisuutta niin paljon kun siellä on .
    On siinä muitakin haittoja saatte itse keksiä mitä terv tepivaari

  7. Siinä vaan Heikki käy niin että minä pärjään erämiehenä jopa metsässä .
    Ja itseppä laitoit vertauksen sveistiin .
    Eikös toi berneri sieltä tullu terv tepivaari

  8. Valitaanko vaaleissa se paras vai se sopivalta näyttävä ??
    Tulevissa vaaleissa se sitten nähdään mikä on rahan valta.

  9. Juuri tänään radiossa puhuttiin paljon demokratian kehityksestä. Vihreiden pössyttelyosaston edustaja Rosa Meriläinen ehdotti että pitää olla aktivismia. Silleen rivien välistä että jos ei vaalitulos kelpaa, kunkin pitää ottaa valta omiin käsiinsä tai hankkia kättä pidempää.

    Ei sekään tunnu hyvältä.

    1. Aktivismi on erittäin keino herättää päättäjät miettimään kansan tuntoja, kuuntelemaan herkällä korvalla ja korjata virheitä jos ihmiset kokevat tulleensa väärin kohdelluksi. Ei se kättä pidempää tarkoita.

  10. Aktiivisia kansalaisia kaikkien pitäisi olla.

    Mutta sen voi tosiaan tehdä niin kuin kerran SKP:n väen kanssa teimme, marssimme monipuoluepoppoolla kaupungintalon eteen vaatimaan tasavertaisia palveluita.

    Tai sen voi tehdä astalot kädessä ja väkivalta mielessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *