Potkujen antoa halutaan helpottaa

Alle 20 henkilön työyhteisössä halutaan helpottaa potkujen antoa?
Hallitushan on alle 20 henkilön työyhteisö
joten sieltäkö se alkaa?
Potkujen annon helpottamisella lisätään työpaikkoja?
Poikasena minulla oli 2 päivän työpesti talollisen leivissä
elojen puintia puimakoneen nokan alla pölyisimmässä paikassa
ja sain talon ruuan lisäksi 50 penniä rahapalkkaa.
– Hallituksen tavoite luoda lyhytaikaisia työpestejä
ja pakko työn vastaanottoon tuo mieleen puintipäivän
kun katson pelloilla hyrräävää puimakonetta
jota ajaa isäntä itse!
Ennen puintipäivä työllisti monta henkilöä
toki lähes talkoopalkalla.

30 vastausta artikkeliin “Potkujen antoa halutaan helpottaa”

  1. Olen Taksyrittäjä, kolme palkattua kuljettajaa.
    Yksi kuljettajistani pyysi, että antaisin hänelle lopputilin. Itse hän ei sitä voinut ottaa, koska olisi saanut karenssin. Sanoin, että en voi antaa, koska joutuisin ottamaan hänen tilalleen toisen työntekijän ja sehän ei nykysäännöillä käy.
    Kuski jäi välittömästi sairaslomalle valittaen selkäänsä.
    Työnantajalla on maksuvelvollisuus yhdeksän päivää lomarahaa omasta pussista ja maksaa korvaavan työntekijän palkka, ellei itse mene tekemään sitä palkatta.
    Netissä Kela lupaa korvata loppuloman.
    Maksoin yhdeksän lomapäivän jälkeen vielä 2500€, jonka oletin Kelan maksavan takaisin. Kela maksoi vajaan 650€.
    Houkuttelee alkamaan yrittäjäksi ja palkkaamaan ”työntekijöitä”!

  2. Kieltämättä kun AY-liikettä kuulee, melkoisen moinen vihanpito pienyrityksiä kohtaan on. Aivan kun yleissitovuus ei olisi tarpeeksi haitaksi työllistämiselle, heti kun jotain koitetaan kehittää niin uhataan hallitusta lakoilla ja yrittäjiä lähes lynkkauksilla.

    Matematiikka on mitä yksinkertaisinta ja lähes jokaisessa EU-maassa todeksi todettua: mitä riskittömämpää palkkaaminen on, sitä todennäköisemmin pieni yritys sitä tekee.

    Se onko raja 20, 10 vai 5 henkeä on toki jotain mistä voisi jutella.

  3. Rajanveto jakaa työntekijät kahteen kastiin.
    Jos yhteiskunta pitää sosiaaliturvan riittävänä, niin miksi ei kaikille samat ehdot, mutta kun veroja alennetaan niin mistä se sosiaaliturva maksetaan?

  4. Ei ole pienelle työnantajalle ihan helppoa, jos työntekijä alkaa vain notkumaan, eikä hoida tehtäviään. Valitetaan pienistä palkoista, mutta ne työnantajan kulut työntekijästä eivät ihan pieniä ole.
    https://bisnes.fi/tyonantajamaksut/
    Minulle sopisi hyvin, että voisi maksaa koko palkkapotin suoraan työn tekijälle ja hän itse yrittäisi suoriutua nykyään työnantajalle lankeavista maksuista ja velvotteista.
    Saattaisi työntekijänkin silmät avautua?
    Valtion on helppo sälyttää työnantajalle kaikki kirjanpito ja maksuvelvoitteet, koska meitä on helpompi valvoa, kuin työntekijäarmeijaa.

  5. Noihin edelläoleviin tulee lisäksi vielä lomapalkka, eli 11kk:n työstä joutuu maksamaan 12kk:n palkan + lomaltapaluurahan kaikkine lisämaksuineen.
    Varmasti kaikkien kannattaa alkaa kadehdituksi yrittäjäksi!

  6. Eihän se ole helppoa yrittäjän elämä ei, mutta onko se aivan niin vaikeaakaan kuin jotkut antavat ymmärtää? Lyhin irtisanomisaika on 14 vrk. Neljään vuoteen asti 1 kk. 4-8 vuoden välillä 2 kk jne.

    Toisaalta myös hieman hämmästelen sitä, että toisaalla ollaan alle tonnin eläkeläinen ja toisaalla ollaan ahdingossa oleva yrittäjä. Molempi pahempi.

    1. Olet kyllä uskomattoman oikeassa.
      Olen tehnyt yli 50v. töitä. Vuonna 1968 kesällä pääsin juoksupojaksi Tuotannon kauppaan, Pyynikintorille ja Satama- ja Papinkadun kulmaan. Palkka 50mk/kk.
      Saman vuoden lokakuussa pääsin Tampellan konepakouluun myös juoksupojaksi. Sitten pääsin säteisporakoneelle oppiin, josta konepajalle. Tampellassa olin vuoteen 1976. Ikäni vuoksi eläkettä en ehtinyt Tampellasta saamaan.
      Taksia ajoin Tampereella n. 3v. josta sen aikainen isäntä ei eläkemaksuja maksanut.
      1979 pääsin Lielahden Sherlachiukselle voimalaan töihin, josta jo alkoi elkäettäkin kertyä.
      1987 sain taksin liikenneluvan Nokialle, josta olisivat eläkevakuutukseen ottaneet 25% liikevaihdosta. En pystynyt maksamaan, joten sain tingattua maksua pienemmäksi. Ei starttirahaa, eikä verovapaita vuosia.
      Nyt saan työeläkettä käteen 870€/kk+ muutaman satasen sellaisina kuukausina, kun firma pystyy maksamaan.
      Olisin jo lopettanut kauan sitten yrittämisen, mutta poikani on ajanut yli 10v. taksiani, eikä hänellä ole muuta ammattia.

        1. Kiitos!
          En päivääkään vaihtaisi pois!
          Elämälle kiitos!
          🙂 Laulujen sanoja, Paljolti totta!

  7. Vähän tuota samaa ihmettelin; toisaalta, selityskin löytynee. Itse olen selkeästi eläkeläinen; kalastusta vain Alv-säännösten puitteissa.

  8. Valitettavasti omien kokemustten mukaan tuo irtisanomissuoja on joissakin tapauksissa liian kova.
    Palkkasin henkilön tiettyihin tehtäviin ja alku näytti menevän hyvin – likimain vuoden.
    Sen jälkeen henkilö alkoi valittaa osasta töitään ja, kun totesin, että ne kuuluvat työsopimuksen mukaisiin tehtäviin, hän haki sairaslomaa samantien.
    Tämä jatkui ja paheni niin, että aina, kun hän ei pitänyt työjärjestelyistä tai häntä käskettiin tekemään sopimuksen mukaiset työnsä, hän haki sairaslomaa.
    Töistään hän teki vain sen, mitä halusi, ja halusi mieluiten tehdä ”luovia töitä”, jollaisia ei ollut tarjolla.
    Se, että hän oli vähän väliä ”sairaslomalla” ei ollut peruste sanoa häntä irti eikä hänen työnsä tekemiseksi voitu palkata toista henkilöä. Työt piti teettää muilla ja ihmetellä, mitä hän seuraavaksi keksii.
    Tämä ruljanssi kesti yli kolme vuotta, kunnes lopuksi, kun hänet tiukasti käskettiin tekemään työsopimuksen mukaiset työnsä täysimääräisesti, hän sanoutui irti.

    1. Ihan mielenkiintoinen uutinen.

      https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005815007.html

      ”Irtisanomissuojasta syttyi kiivas keskustelu – nyt puhuvat duunarit: velttokätisille kenkää.”

      ”SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kari Kokkola kuittaa mikkeliläisten duunarimiesten näkemykset yksittäisinä, henkilökohtaisina kannanottoina.

      – Työntekijät ovat olleet median varassa ja luoneet kantansa niin.

      Kokkolan mukaan SAK:lla on irtisanomissuojan heikentämisen vastustamiselle laaja jäsenistön tuki. Hänen mukaansa kyse on isommasta asiasta kuin yksittäiset työntekijät ymmärtävät.”

      Eli ideologiauskovaisen sakkijyrän mukaan 7-8 vuotta töissä olleilla duunareilla ei ole käytännössä kokemusta työelämästä, vaan heitä voi media viedä kuin litran mittaa…

  9. Lainataas Aamulehden toimittajan jutusta pätkä (4.9.2018, sivu A11).
    Tää juttu kertoo kuinka hämärää touhua on nykyajan työväenliike. Tavallisella järjellä varustettu ihminen ei oikke tajua.
    Siis että mitä, täh. SAK = SDP ??

    Irtisanomisperusteiksi kävisi jatkossa lakiehdotuksen mukaan muun muassa työvelvoitteiden laiminlyönti, työaikojen noudattamatta jättäminen tai työnantajan ohjeiden vastainen toiminta. Yksi lakiehdotuksessa esitetyistä irtisanomisen perusteista on työntekijän epäasiallinen käyttäytyminen. Asiaton käyttäytyminen voi kohdistua työnantajaan, kollegoihin tai asiakkaisiin.

  10. On myös omakohtaista menneeltä: Katselin työnjohtajana hyviä ja huonoja ammattimiehiä/naisia, mutta ne huonotkin vietiin mukana pienellä sakinhivutuksella eikä ollut työttömiä yhteiskunnan rasitteena.
    Jälkikasvua on pienyrittäjänä eikä ole varaa palkata edes aputekijää oikeammin isot yritykset painavat pienyrittäjät ahtaalle omilla eduillaan joita pieni ei saa.

  11. Onko se jonkinlainen automaatti Suomessa että jos ihminen vaatii sairalomaa niin lääkäri sitä hänelle myöntää.

    Tottakai työntekijöissä on lusmuja, laiskoja ja työilmapiirin myrkyttäjiä mutta osataanko tehdä laki että vain nämä ja juuri nämä voidaan helpommin irtisanoa, kas siinäpä pulma.

    AYltä toivoisi enemmän kaikkia tilanteita ymmärtävää, keskustelevaa suhtautumista hankkeeseen.

  12. AY on vetäytynyt neuvotteluista kokonaan.
    Vaalit painaa päälle ?? Rinteelle pitää saada kannatusta vaikka miten ??
    Ihmettelen kovin.

  13. Jos moinen laki tulee niin sehän tietää että samalla on parempi antaa potkut kaikille. Nehän on vanhempia työntekijöitä kaikkine lisineen. Tilalle voi ottaa 9€/ tunti maksavia ”amatimiehiä”, sillä ammattimiehet on sitten työttömänä.

  14. Mää en oikke usko että on pidemmän päälle kannattavaa pitää töissä 9€ tunti maksavia jotka ei osaa tehdä työtä oikein ??
    Mulla ei tietoo mutta arvaan että sellaset työpaikat on harvinaisia ??

    1. Tämä olikin tälläinen vertaus. Eli halvalla ei saa hyvää ammattimiestä. Se on päivän selvä asia.

  15. Huomataan ny sitte että kyseessä on Palvelualojen ammattiliiton tekemä sopimus.

  16. Näkökulma tämäkin. Kauppalehti=

    Lukijalta. Lisäyksenä Suomen Yrittäjien Janne Makkula ja Mika Kuismanen (KL 27.8.) sekä SAK:n Ilkka Kaukoranta (KL 30.8.) debatti-kirjoituksiin tuon keskusteluun huomion, jota heidän perusteluissaan ei ollut. Jos pienten, alle 20 työntekijän yritysten irtisanomisia helpotetaan, heikennetään samalla pienten työnantajien rekrytointimahdollisuuksia.

    Jos työpaikka on avoinna sekä pienessä että isossa yrityksessä, ei ole vaikea arvata kumman työntekijä valitsee. Vahvempi irtisanomissuoja on ymmärrettävä valinta. Tätäkö Suomen Yrittäjät haluavat?

    Niin hallitus kuin Suomen Yrittäjätkin on perustellut irtisanomissuojan heikennystä työllisyysvaikutuksilla. Asiantuntija-arviot eivät tätä perustelua tue. Mitä jää jäljelle?

    Suomen työpaikoista huomattava osa on pienissä, alle 20 työntekijän, yrityksissä ja viime vuosina myös suuri osa uusista työpaikoista on muodostunut juuri näihin yrityksiin.

    Irtisanomissuojan heikennys vaikeuttaa tätä kehitystä. Ei haluta rekrytoida sitä 20. työntekijää tai pilkotaan yrityksiä keinotekoisesti pienemmiksi.

    Jos EK:n esittämät tiedot työvoimapulasta ovat todellisia, kannattaako työntekijöiden – ja samalla pienten työnantajien – asemaa heikentää? Pienen yrittäjän mielestä ei kannata.

    Raili Vuorinen

    yrittäjä

    1. Ja tarkoittaa myös että paremmat tyypit hakeutuu isoihin firmoihin. Eivät edes hakeudu epävarmuuden takia pienempiin firmoihin. Ei ole mikään eläkefirma sellainen jossa joka viikko potkitaan porukkaa ja taas uusi tilalle. Lähinnä pahin vaihtoehto työntekijöille.

  17. Mä oon edelleen sitä mieltä että se ei ole mikään hieno asia jos pienessä työpaikassa on joku joka ei tee työtänsä vaan muut joutuvat sen tekemään.
    Tää laiskuri saa saman palkan kuin muutkin.

    1. Jos aletaan oikein kyttäämään kuka tekee ja miten paljon tulee vanhan ajan kello kallet takaisin hommiin.

      Stasi.

  18. Joka työmaalla oli työnjohto joka jakoi työt. Kellokalleja ei näkynyt missään. Syy oli että se huononsi ilmapiiriä ja työsuoritukset kärsi.
    Mää oletan että työnantajalle on tärkeää että työt tulee tehtyä ja palkka tienattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *