Onko Sauli Niinistö vielä koko kansan presidentti?

Kun nyt on  käynyt ilmi, että Sauli Niinistö ei presidenttinä kunnioitakaan perustuslakia, vaan puuttuu myös sisäpolitiikkaan, joka on yksinomaan maan hallituksen asia, niin otsikoitu kysymys on aiheellinen.

Niinistön väitetään sekaantuneen mm. kiky-sopimuksen syntymiseen, jossa julkisen puolen matalapalkkaisten naisten toimeentuloa heikennettiin tuntuvasti ja vastaavasti työnantajia hyvitettiin tuntuvasti.

Työkansa ei hyvällä muistele kiky-sopimusta ja nyt siitä saa pyyhkeitä myös presidentti Niinistö, joka ei ole palkansaajien presidentti eikä näin ollen koko kansan presidentti.

Pääministeri on yrittänyt toppuutella ja vähätellä Niinistön roolia kiky-sopimuksen syntymiseen, mutta selitykset ovat vain selityksiä, kuin epäonnistuneille urheilijoille Berliinin kisoissa.

Sauli Niinistö tulee jäämään historiaan porvaripresidenttinä, joka suosi työnantajia ja sorsi palkansaajia tukiessaan porvarihallitusta.

14 vastausta artikkeliin “Onko Sauli Niinistö vielä koko kansan presidentti?”

  1. ”Työkansa ei hyvällä muistele kiky-sopimusta ja nyt siitä saa pyyhkeitä myös presidentti Niinistö, joka ei ole palkansaajien presidentti eikä näin ollen koko kansan presidentti.”

    Näyttääpä hyvinkin olevan, ja sekös vituttaa hemmetisti trolleja.

  2. Kirjan kirjoittajista ainakin Matti Mörttinen on erittäin liberaali. Sopii olettaa, että ”tolkun ihmisistä” ym. puhunut, konservatiivinen Niinistö ei ole hänen suosikkinsa. Kansan vihaama kiky on hyvä ase yrittää ryvettää Niinistöä. Niinistö kuitenkin vetosi vain sovun puolesta, ei hän ole kiky -sopimuksen sisältöä muotoillut.

  3. ”Sauli Niinistö tulee jäämään historiaan porvaripresidenttinä, joka suosi työnantajia ja sorsi palkansaajia tukiessaan porvarihallitusta.”

    ”Koiviston konklaavin” toimen 1990 -luvun alussa maamme talouden pelastamiseksi olivat paljon rajumpia. Pakkoecutus oli vienyt Suomen tilanteen kuilun partaalle. Tällöin Koivisto tunsi vastuunsa ja perusti diktatuurinsa. Maamme talousviisaita konklaavissa kuunneltuaan hän saneli pankkien pelastusohjelman, joka salli omaisuuden takavarikointeja velallisilta. Koivisto käveli korkopäätöksissään myös Korkeimman oikeuden päätösten yli. Konklaavin paperit ovat vielä muutaman vuoden verran salaisia luultavasti osallistuneiden suojaamiseksi.”

    Varmaan näistä ajoista alkaen alkoi Koivisto katua politiikkaansa presidentin valtaoikeuksien vähentämisestä. Hän olisi sittenkin halunnut turvata jälkeensä tuleville presidenteille enemmän valtaa kuin mitä heillä tällä hetkellä on. Koivisto vaihtoi käytännössä perussuomalaiselle linjalle.

    ——————————-

    Lipposen ja Niinistön aikaansaama pakkoeurotus oli arvion mukaan aiheuttanut kansantaloudelle jo yli sadan miljardin tappiot jo muutama vuosi sitten ja lisää tulee koko ajan.

    Niinistö katsoi velvollisuudekseen edistää sisäistä devalvaatiota, koska sattuneesta syystä ulkoiseen devalvaatioon ei kyetty.

    Sisäisen devalvaation tarkoituksena on parantaa kilpailukykyä ja tätä kautta työllisyyttä, vähentää sosiaalimenojen kasvua ja hidastaa velkaantumisen vauhtia.

    Sipilä oli pyytänyt myös Niinistön aisaparia pakkoeurotuksessa, Paavo Lipposta selvitysmiehekseen sisäisen devalvaation edistämisessä, mutta Lipponen kieltäytyi vedoten kiireisiinsä. Mutta pidän todennäköisenä, että Lipponen soitteli ahkeraan Antti Rinteelle ja ay-miehille, jotta nämä pidättäytyisivät poliittisista lakoista, jotta hallitus saisi työrauhan ja jotta raastuvanoikeudet ja vankilat eivät ylikuormittuisi.

  4. Niinistö käytti asemaansa puhumaan – ei käskemään, sen olen ymmärtänyt.

    Presidentin asema edellyttää kykyä avata suunsa, kunhan ei toimi tuomarina.

  5. Yhtäkaikki Niinistö vaikutti arvovallallaan kikyn syntymiseen ja se oli sisäpoliitiikkaan sekaantumista. Pienipalkkaiser naiset maksoivat Niinistön sekaantumisen asiaan alempina ansiotuloina. Tässä ei mitkään selitykset tee Niinistön sekaantumista asiaan tekemättömiksi.

  6. Nyt täytyy epäillä, onko Väiskillä kaikki kalikat kohdallaan vai minkä silmälasien takaa Väiski asioita katselee ?

    On suorastaan loistavaa, että Presidentti auttaa osapuolia sopimukseen, hyvään tai vähemmän hyvään ”jäätyneen konfliktin” sijaan. Niinistö on osannut toimia puolueettomasti ja, on lähempänä demarien kokenutta johtokaartia kuin kokoomuksen kakarakaartia.

    Parempi olisi, että hän sekaantuisi vielä soteeenkin ja panisi sen järjestykseen ja voimaan suunnitellun aikataulun mukaisesti, ettei taas seuraava hallitus ala soppaa alusta alkaen uudelleen, joka maksaisi uudet miljardit.

    1. Niinistö tuskin haluaa edes pitkällä kepillä koskea soteen, on se vaan sellainen soppa ettei hyvältä näytä.

  7. Väite että joku voisi olla koko kansan presidentti on mielestäni huvittavan ja naurettavan välimailla. Mutta suosittu ja pidetty voi olla, ymmärtääkseni Niinistö näillä mittareilla mitattuna on oikein hyvä presidentti, paras millä Suomen kansaa on pitkään aikaaan siunattu.

    Mielenkiintoinen on tuo perustuslakimme, osaavan ja kärkkään tulkitsijan hyppysissä sen koukeroista voi kehitellä kättä pitempää monenlaisiin tarpeisiin.

  8. Hyvä esimerkki siitä miten nostetaan ”kohu” ihan vaan ”kohun” nostamisen vuoksi ja jostain löytyy vielä perustuslakifundamentalisti lausumaan aivan höpöjä, asiantuntijan taustasta ei liene epäselvyyttä.

    Kyllä presidentillä on oikeus mielipiteeseen ja sen esille tuomiseen aiheesta kuin aiheesta.

    Hieman myös toivoisin malttia tähän jo pitkään jatkuneeseen ”matalapalkkaisilta naisilta riistettiin”, tai ainkin olisi hyvä tarkastella paljonko tästä riistosta kompensoitiin verotuksessa, tulos saattaa hämmentää.

  9. Minun mielestäni merkki- ihmisistä, varsinkin virassa olevista ei pitäisi kirjoittaa eämänkertakirjoja. Tässä on hyvä esimerkki siitä mikä seuraamus niistä on. Kaikenlaista retostelua, joka saattaa jopa häiritä virassa oloa.

    Kumpaistakaan kirjaa en ole lukenut, mutta jotain kertovat monenkirjavat kommentit eri mielipidepalstoilla.

  10. Myös presidentti Sauli Niinistöllä on mielipiteenvapaus, sananvapaus, julkaisuvapaus, jne. Muodollista käskyvaltaa on vähemmän kuin vaikkapa Kekkosella, mutta mielipidevaikuttaja suosittu presidentti tietenkin on.

  11. Suomella ei ole visiota mitä haluaa tai aikoo olla. Jenkeillä, Venäjällä ja Unkarilla on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *