Taistelu duunareiden puolesta jatkuu

Nyt saavutettu välirauha työmarkkinoilla on todellakin vain välirauha.  Riistokapitalistit, joita Sipilän hallitus edustaa ei luovuta taistelua ennen kuin heillä on valta päättää työehdoista yksipuolisesti.

Tämä taistelu on nyt jatkunut yli sata vuotta. Välillä on ollut rauhallisempia ajanjaksoja mm. sotien tähden, mutta heti kun maailmantilanne on rauhallisempi ja talous lähtee kasvuun alkaa kova kamppailu kakun jaosta.

Talous kasvaa nyt Suomessakin kiitos kansainvälisten suhdanteiden, joista Suomi on  täysin riippuvainen. Samalla on alkanut kamppailu kasvavan kakun jaosta. Riistokapitalistit vaativat itselleen suuremman osan kakusta ja jättäisivät duunarit nuolemaan näppejään.

Onneksi on vahva ay-liike, jonka tehtävänä on valvoa duunarin etuja ja sosiaalisen markkinatalouden toteutumista. Sosiaalinen markkinatalous on duunareiden kannalta paras mahdollinen järjestelmä sillä siinä markkinatalous ottaa huomioon myös kansalaisten sosiaalisen hyvinvoinnin. Riistokapitalistien pyrmyksenä on sitävastoin pitää kansalaisten sosiaaliset turvaverkot mahdollisimman harvasilmäisinä eli vähemmän veroja, joilla sosiaaliset turvaverkot  rahoitetaan.

Kuten edellä totesin, taistelu jatkuu. Riistokapitalistit eivät ole koskaan tyytyväisiä. Rahanahneus on paha sairaus. Toisaalta se on hallittuna hyvä kannustin.

Suomi on siis riippuvainen kansainvälisistä suhdanteista. Suhdanteet vaihtelevat melko säännönmukaisesti. Korkeasuhdannetta seuraa aina matalasudanne ja päinvastoin. Korkeasuhdanne parantaa aina myös työllisyyttä ja syntyy duunareiden markkinat. Mutta matalasuhdanteiden aikana pitäisi päästä nopeasti eroon duunareista, kun kauppa ei käy. On siis irtisanottava väkeä. Ay-liike on aikanaan saanut työlainsäädäntöön pykälät siitä, että irtisanomisia ei voi suorittaa mielivaltaisesti. Riistokapitalistit vaativat nyt, että irtisanomiset voisivat tapahtua joustavasti ja pannaan siten duunarit maksamaan selkänahallaan suhdannevaihtelujen haitat.

Pahinta mitä riistokapitalistit Suomessa puuhaavat on yrittää panna ay-liike polvilleen. Vahva ay-liike on riistokapitalisteille myrkkyä ja heikko ay-liike on siten kapitalistien toiveuni.

Tyäväenliikeellä on pitkät perinteet. Teollisen vallankumouksen myötä syntyi myös työväenliike, kun tehtaitten duunarit alkoivat yhdistyä. Suomen Sosialidemokraattinen Puole (SDP) perustettiin vuonna 1899 nimellä Suomen Työväenpuolue.

SAK on vanhin suomalainen ammattijärjestö. Edeltäjämme Suomen Ammattijärjestö perustettiin Tampereella 15.–17. huhtikuuta 1907.

Ammattiyhdistysliikkeen saavutuksista hyötyvät kaikki. Moni asia on nyt paremmin kuin 1900-luvun alussa. Meillä on muun muassa kesä- ja talvilomat, viisipäiväinen työviikko, perhevapaat ja eläkkeet.

Suomi oli sopimusyhteiskuntana pitkän tovin viime sotiemme jälkeen. Käytännössä se tarkoitti, että työmarkkinajärjestöt yhdessä maan hallitusten kanssa neuvottelivat työlainsäädännöstä ja samalla myös sosiaalilainsäädänöstä. Neuvottelujen tuloksen syntyi sopimuksia ja lakeja, joista monet ovat edelleen voimassa.

Miksi sitten riistokapitalistit halusivat romuttaa sopimusyhteiskunnan? Mitään muuta todellista ja järjellistä syytä ei ole, kuin se, että riistokapitalistit vaativat aina vaan suuremman osuuden kakusta. Sitä vastustamaan ja duunareiden etuja puolustamaan tarvitaan edelleenkin vahvaa ay-liikettä ja sen rinnalle vahvaa työväen puoluetta.

23 vastausta artikkeliin “Taistelu duunareiden puolesta jatkuu”

  1. Ovatko kaikki yrittäjät riistokapitalisteja, ovatko nämä vain itsensä ja alle 10 henkilöä työllistävät yrittäjät riistokapitalisteja. Onko faktaperustaa sille että yrittäjä on rahanahneempi kuin työntekijä. Voiko eläkeläinen olla ahne.
    Olemmeko kuin lastu laineilla, työllisyydessäkin yksinomaan maailmalla vallliitsevien suhdanteiden armoilla.

        1. Äläppä muuta Matti sano. Veljeni Espanjan Marbellassa, monimiljonääri, jaksaa aina murehtia omaisuutensa karttumisen päälle????

        2. Kumpiko on onnellisempi ja tyytyväisempi se jolle maksetaan1400 ekee kk vai se joka saa 14 000 kk .
          En tiedä vastausta mutta varmuudella se 14 000 auttaa elämisen tason nostossa terv tepivaari

          1. Kai tuohon on helppo vastata, sekä 1400 että 14000 ansaitsevissa on onnellisia ja onnettomia

            1. Myös takuueläkkeen varassa (777€) elävä voi olla hyvin onnellinen. Tai 50 000 tienaava voi olla hyvin onneton.
              Raha ja sen määrä ei sanele onko ihminen onnellinen vai ei.
              Tuolla maailmalla on ihmisiä joiden tulot on vain muutama euro kuukaudessa ja he ovat hyvin onnellisia.

              1. ”Ei raha tee onnelliseksi – vaan kyllä se rauhoittaa” (Mika Waltari: Omena putoaa).

    1. Suomen kovapintaiset työnantajat eli tuotteiden loppukäyttäjät, joiden pitäisi antaa työtä yrityksille ja niiden työntekijöille, menevät pöljyydessään ostamaan kiinalaista paskaa kaatopaikkojen täytteeksi.

      Tässä on rahanvallan kuva pähkinänkuoressa.

      1. Ehkä pitäisi antaa stipendejä somalimerirosvoille siitä että ahdistelevat laivoja, jotka rahtaavat roinaa Europpaan Telluksen luonnon turmioksi. Ehkä ei pitäisi antaa stipendejä? Pitäisi? Ei pitäisi? Pitäisi?
        No onpas vaikea pulma ratkaistavaksi.

    2. Riistokapitalismi= rahanvalta= työn ja pääoman ikuinen sovittamaton ristiriita.

      1. Siksipä lopullinen rauhansopimus ei ole solmittavissa koskaan – vain välirauhat ovat mahdollisia.

        1. Siksipä rfistiriidan osapuoli ”Työ” tarvitsee aina toimivan järjestäytyneen ammattiyhdistysliikkeen (minkäänlainen anarkismi ei voi sitä korvata). Osapuoli ”Pääoma” on kyllä aina olemassa koska se perustuu ihmisen hallitsemattomaan viettitoimintaan. Sen täysi hallitseminen on mahdotonta, mutta yritys siihen suuntaan kannattaa ja on jo arvo sinänsä.

  2. Tätä vanhaa ajatusta työntekijöistä ja kapitaleista on yritetty pitää yllä. Miksi??
    Joskus kauan sitten tutkittiin kuka on tärkein henkilö työpaikalla.
    Ykkösenä oli siivooja. Kakkosena työntekijä. Kolmosena toimitusjohtaja.
    Eli se ”riistokapitalisti” ei ollutkaan tärkein. Kapitalistin tehtäväksi jäi pitää huolta työntekijöistä jotta firma tuottaisi.

  3. Se vaan on niin että valtion taloudenhoidossa pitää itsekkyys unohtaa ja jakoa pitää koko kansalle terv tepivaari

    1. Sitä on vahvasti liioiteltu sitä valtaa. Rahalla ei ole muuta valtaa kuin minkä sille itse annat. Siis sinä.

  4. Niin mutta kun rahanvallan etu on että on työntekijöitä tekemässä. Ja on mitä myydä ja kun työläisillä on rahaa ne voi ostaa tuotteita.
    Ei se raha tyhjästä tule kuin hetken. Ainahan sitä setelikonetta voi vinguttaa niinko lystää, mutta jos sillä rahalla ei ole mitään katetta, se ei kelpaa kuin puucee paperiksi. Jos rahalla ei ole katetta me kaikki siirrytään puucee linjalle koska sähköä ei ole ja vesipumput ei pyöri.

  5. Teho puhuu asian oikeilla nimillä. Raha tulee vain sillä, että joku on perustanut yrityksen ja sillä on 1 —> työntekijää, jotka saavat palkkansa vain siitä, että kauppaa osataan tehdä, hyvillä tuotteilla, ja sen hyviä tuotteita tekevillä työntekijöillä. He ovat kaikki samassa veneessä.

    Isoissa yrityksissä ja SAK:ssa roolit tuloksen tekemiseksi hämärtyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *