Vai että hirsitalo muka hienokin

On se toki joillekkin mahdollista vaan eipä se silti mikään autuaaks tekevä asumis muoto ole .

Itse en muuttaisi puu kerrostaloon vaikka saisin ilmaiseksi sellasesta asunnon ja tuli on se jota niissä eniten pelkään .

No onhan niitä paloja sattunut kivisissäkin kerros taloissa se on vaan niin että jos joku asunto palaakin ei se talo ei heti romahda kokonaan .

No on tosin niitä vanhoja taloja jossa on puurosti ja ne kyllä palaa ja putookin lattiat mutta ne on oma lukunsa niissä kun ei kiveä ole kun ulkoseinät

Terveys puoleen muutoin en sano mitään voi olla että hirsitalon ilma on parempaa kun lastulevy viidakkossa .

No eipä varmaan paljon lastulevyä uusissa näe ja eipä niistä sitten ole paljon  haittaakaan enää .

Mutta eipä hirsitalot oikein sovellu kaupunki kuvan paitsi Teiskon ja Aitolahden alueella Tampereella .

Kaikki jotka sanoo että on palamatonta puuta,  en vaan ole sellasta itse nähnyt kerran kokeeksi koitimme palaako se .

No paloihan se ei syttynyt niin herkästi mutta kun alun sai paloi kun taula semmoisia satuja meillä liikkuu .

Mutta totuus paloissa on usein karua luettavaa mistä on lähteneet palaan aika usein on kaksi syyllistä alkoholi ja tupakki ja yhdessä nuot ei sovi sänkyyn

Kokonaan erijuttu onkin  sitten kalasopan lämmitys kännipäissä seommoro tepivaari Kirjoitti Teuvo Mast

31 vastausta artikkeliin “Vai että hirsitalo muka hienokin”

  1. Minä taas Tepi, mistään hinnasta en muuttaisi betonikopperoon, en edes paritaloon. Puutalo, jos joskus vähän ”falskaakin” sitä varten minulla on vaatteita.

    1. Noinhan se on kaikki on tyytyväisiä minä olen tyytyväinen kun asun 50 neliön kaksiota yksin koiran kanssa .
      Enkä muuttaisi ok taloon sain sen töistä lapsena liiaksi asti mutta toiset pitää siitä asumis muodosta jotenka ei sitää tuomita tarvitse .
      Mutta eipä noita hirsitaloja kaupunki kyllä rakenneta siihen sanoo julkisivu lautakunta vastaan
      Niin tuo hirsitalo muoti oli Aamulehden etusivun juttu tänään terv tepivaari

  2. Kyllä aito hirsitalo ilman keinotekoisia lisukkeita on paras. Jopa lattia pitää olla aitoa puuta. Mutta puinen omakotitalo vaatii oman tontin ja pari autoa joilla kulkee sillä ratikka ei taivu kulkineeksi.

    1. Joo ei tule Ratikkkaa Teiskoon kun tuo piikkiTampereen perässä haluaa ensin terv tepivaari

  3. Äläs nyt Niilo; juuri perheemme on yksiautoistunut ja alkaa toimimaan. No, onhan meillä kyllä tuo mönkijä ja tuo sähköinen kuormafillarini; kyllä näillä pärjää.

    1. Kyllä esim Teiskoss ainakin se yksi auto on aivan tarve kalu aika usein kaksi riippuen miehen töistä terv tepivaari

  4. En niinkään kiveä talomateriaalina vierasta vaan sitä että kivitalot ovat laisiaan lokerikkoja, kennoja kuin mehiläisillä. Lienen vähemmän seurallinen, vähän erakonvikaa kun viihdyn paremmin omassa talossa keskellä omaa pihaa.
    Kymmenen vuotta Helsingin Töölössä ei riittänyt siedättämään minua kivitaloihin.

    Kaksi autoa oli pakko työnteon vuosina maaseudulla omassa talossa asuessamme olla kun julkista lliikennettä ei ollut ja työpaikat emännän kanssa eri suunnilla.

    1. No itse asunpienkerrostalossa kahdessa erroksessa ja joka taloon on oma sisään käyntinsä ja eikös koti ole siellä missä viihtyy terv tepivaari

  5. Niinhän sitä meilläkin oli mutta vuosi sitten teimme radikaalipäätöksen. Aluksi outoa mutta sitten siihen tottui. Niinhän sitä sanotaan, että hirsipuussakin ensimmäinen päivä pahin.

  6. Puuta ei rakennusaineena voita mikään. Meillä on tuossa pihassa hyvä esimerkki, vanha päärakennus pitkästi toistasataa vuotta vanha ja täysin asuttavassa kunnossa. Siinä ei ole muuta, kuin kivijalka kivestä ja muurit, sekä piippu tiilestä. Sillä on nyt peruslämpö päällä ja jouluksi nostetaan kun tulee asukas ulkomailta.

    Eipä ole tässä uudemmassa talossakaan juuri muuta, kuin puuta ja hyväksi havaittu. Pesissäkin palaa puuta, uunissa näkyy juuri emäntä jotain paistavan.

    Se on totta, että autoja pitää olla, jos haluaa omasta pihasta johonkin mennä.

    1. Mitä kotitaloon tulee olen jyrkästi Tuomiisen kanssa samaa mieltä. Toki ymmärtäen heitä jotka hallullisesti tai olosuhteiden pakottamana joutuvat asumaan kivisessä kerrostalossa.

  7. Tämä meidän talomme; vanha osuuskauppa, rakennettu 1948, hyvässä kuorissa vielä. Talo on rakennettu ns ruotsalaistyylisellä vinolaudoituksella, puru eristeeksi tervapahveineen.

  8. Kaikki nuot on asujille hyväksi todettu niin minullakkin jossa nyt asun on minun kotini vaikka onkin kerrostalossa .
    Asun tosin maanpinnalla jotenka se tässä onkin hyvä juttu terv tepivaari

  9. Puhe autoista olikin hyvä muistutus, minun on pitänyt jo moneen kertaan ottaa pakettiauto pois liikennekäytöstä talveksi. En vaan koskaan muista, kun olen tietokoneen vieressä ja nyt se tahkoo pelkästään kuluja, kun seisoo tarpeettomana.

    Piti vielä siitä puusta sanoa, että meillä navettorakennus on tehty pystyhirrestä, mikä niihin aikoihin oli aika harvinaista. Se vaan on kärsinyt karjarjakennuksen ammoniakkihöyryistä, joka on aika pahaksi puulle. Sekin yli sata vuotta vanhana alkaa olla elonkaarensa päässä. Varmaan niitä höyryjä ollut enemmänkin, kun siellä aikanaan oli yli 40 lypsävää ja kymmenkunta hevosta + lihakarja päälle.

  10. Joo eipä taida ihan joka paikassa olla pystyhirsillä tehtynä itse en ole nähnyt kun yhden tuolla viärä leukasten maassa terv tepivaari

    1. Pystyhirsitaloja tehtiin Karjalassakin jonkin verran ja tuossa Kämmenniemen vieressä polttivat joku vuosi sitten sellaisen Karjalasta tuodun pystyhirsitalon.

      1. Joo kuullut olen kämmenniemen talosta tosin en sitä koskaan ehtinyt näkemään kun ei ollut menoa koskaan sinne päin menin kapeenkylään taika siskolleni kirkolle vähä- koverontielle terv tepivaari

  11. Onhan Suomessa paljonkin puukerrostaloja. Täällä Härmälässäkin on Nuolialantien ja Härmälänkadun varressa paljon kaksi – kolmekerroksisia puukerrostaloja. Kymmeniä vuosia vanhoja.

    Talot ovat hirsirunkoisia, lautaverhoiltuja taloja. Joissakin lautaverhoilu on jälkeenpäin muutettu levyverhoiluksi. Eivät ne ole kaupunkikuvallisesti mikään ongelma.

    Puutalot ovat asukasystävällisiä. Ovat jatkossakin ellei sitten liian tiukilla energia määräyksillä niitä pilata.

    Palo-ongelma voidaan hoitaa ajanmukaisilla sammutusjärjestelmillä.

    1. Palo-ongelma ei ole kiinni rakenteista, vaan siinä, että sisustus alkaa palamaan eri syistä. Siinä on aikaa n.6 minuuttia pelastaa itsensä ulos tai kuolee.

      1. Onko sillä mitään virkaa mistä se palaan syttyy sen jälkeen palaa kun taula .
        Varsin usein on alkoholi ja tupakki syyllisiä valitettavsti terv tepivaari

    2. Onhan toki vinikka nekalan alueella puukerrostaloja itse niihin en muuttaisi eikä niissä tunne mitään turvallisuutta palon sattuessa olipa sammutus järjestelmä mikä hyvänsä terv tepivaari

  12. Tarjosin n. 20 v sitten Honkarakenteelle ideaa pystyhirsirakentamisesta, nauroivat itsensä kippuraan.
    Nyt joku on keksinyt sen uudestaan ja suurella julkisuudella.

    Perusteluni oli se, että vaakahirsi kutistuu eli laskee, Jos talossa ei ole otettu sitä huomioon, kaikki ovenpielet ym. ovat vinossa ja miten sattuu.
    Idea tuli siitän kun lomailimme Kerimaassa, jossa Honkarakenteen mökit olivat sellaisia, joissa edes ovien sulkeminen oli hankalaa.

    Naurakaa vaan nyt Honkarakenne, olette myöhässä.

  13. Joo onhan se noinkin kuten Päätalon uuni aikanaan kun se kallistui niin piippumuurari sanoi se hakkoo paikkaansa mutta aivan oikeinhan tuo on puu kutistuu kuivuessaan kuivuttuaan ei sitten muutu mihinkään suuntaan
    Mutta kuten sanoin en ole nähnyt oikeasti kun yhden pysty hirsi rakennuksen ja sekin oli eläin suoja tuolla viärä leukojen maassa terv tepivaari

  14. Ei varmaan olekkaan ja se ns sikistyminen voi olla melkoisia määriä ensimmäisten vuosien aikana terv tepivaari

  15. Vaakahirsirakennus painuu aina…painuu niin kauan, kunnes räystäät ottaa maahan kiinni.

  16. Juu, kaiken kaikkiaan pidän vanhasta hirsitalosta.
    Nytkin asun toista sataa vuota vanhassa ja sisäilma on loistavaa.
    Toki hieman vuotaa, mutta eipä ole koneellista ”ilmastointia” eikä mitään oireita missään mielessä.
    Talolla on luonnetta ja tyyliä ja miellyttää silmää joka suhteessa.
    Kerrostaloasumisesta sain tarpeekseni opiskeluaikana ja muutaman vuoden sen jälkeenkin hesassa asuttuani.
    Ei todellakaan sovi minulle.

    1. Mulle riitti lapsuuden aikanen asumnen ok talossa joka oli melkoisen iso ja hirsinen ja joka päivä joutu tekeen polttopuut lämmitykseen joka huoneessa oli oma kakluuni ja ne piti olla paikalla kun äiti tuli töistä .
      Talvella oli lumen luonti pihassa joka sekään ei niin kovin pieni ollut .
      Nyt asun niin ettei mun tarvii tehdä noita asioita terv tepivaari

  17. No koti on siellä missä viihtyy minä en asuisi mutta eikös se ole mun koti missä minä viihdyn eikä minulla ole valittamista no tosin asun pien kerrostalossa .
    Ja oikeasti kun katselee ikkunasta on tunne että asun ok talossa koska asuntoni on aivan maanpinnassa ja ikkunan alla kotikoivu .
    Joka on kaunis joka vuoden aikaan terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *