Potilasmaksut sotessa

Hallitus ei ole vielä kertonut potilasmaksuista sotessa.

Nykysysteemissä kunnat päättävät potilasmaksuista, jotka vaihtelevat suuresti eri kuntien välillä. Esim. Helsingin kaupunki ei peri lainkaan potilasmaksuja kaupungin asukkailta. Nykyisin potilasmaksuista kertyy noin 7% kustannuksista koko maassa.

Jos haluaa tietää jotain tulevista potilasmaksuista, niin tietoa löytyy netistä. Sieltä löytyy alustava lakiluonnos potilasmaksuista sotessa. Hallituksella on tarkoitus tuoda lakiehdotus eduskuntaan syksyllä 2018 eli sen jälkeen, kun sotesta on päätetty eduskunnasssa. Miksi ei aikaisemmin?

Alustavasta lakiluonnoksesta voi päätellä, että potilasmaksut tulisi olemaan sotessa tulosidonnaisia. Se tarkoittaa, että mitä enemmän ansaitset, sitä enemmän maksat itse omasta pussistasi lääkärissä käynnistä. Jos potilasmaksuista tulee tulosidonnainen, se muistuttaa paljon veroa, soteveroa. Kyse on siis alustavasta lakiluonnoksesta, joka voi vielä muuttua.

Kun sote kustannukset uhkaavat nousta nykyisistä ja aika paljon, niin pelättävissä on, että hallitus rokottaa kansalaisia yhä enemmän potilasmaksuilla. Jos kaikki asiantuntijoiden arviot kustannuskehityksestä sotessa osuvat kohdalleen, niin kansalaiset joutuvat maksamaan korkeampia veroja ja sen lisäksi vielä korkeita potilasmaksuja, että sote pysyy hengissä.

Käy siis päinvastoin, kuin Sipilän hallitus on vakuuttanut. Kustannusten pitäisi alentua, mutta ne nousevatkin ja paljon. Ja kansa maksaa viulut.

Lehmänkauppa tulee kalliiksi suomalaisille veronmaksajille, kun poliitikoilla ei ole lainkaan moraalia.

2 vastausta artikkeliin “Potilasmaksut sotessa”

  1. Selvääkin selvempää että maksut nousevat: Yksityinen pörssifirma ei tappiolla toimi ja voitot kärrätään verottajalta piiloon kun pitäisi kohtuullistaa maksuja ja kehittää palveluja. Sipilän hallitus ei mahda mitään jos firma vetää kannattamattoman palvelun pois markkinoilta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *