Pihlajalinnan taru

 

 

Sen piti olla yhteiskunnallinen yritys. Näin kertoi meille kihniöläisille sekä koko kansalle YLE: n A-Talkissa aikanaan Pihlajalinnan omistaja Mikko Wirén. Vieraili Kihniössä päättäjien ja kuntalaisten tentattavana. Kysyttiin huolestuneina, entä jos Pihlajalinna myydään kansainväliselle pörssiyhtiölle. Maireasti kertoi, ettei huoleen ole aihetta. Mieheen pitää luottaa jos hän tässä ja nyt sanoo Pihlajalinnan pysyvän suomalaisena. Kysykääpä alueemme asukkailta nyt, ostaisitko häneltä käytetyn auton?

 

Näin sitten alkoi alueemme taru Pihlajalinnan alaisuudessa. Jos lempeästi sanoo, niin aika haipakkaa meno on ollut. Ihan on heikkopäistä heikottanut, kuten on tapana ollut sanoa. Hieman kärjistäen voi sanoa, etteivät työntekijät aamulla ole töihin tullessaan tienneet minkä firman työasun päällensä pukevat. Palveluja on myllätty ja ykskaks kihniöläiset joutuivat toteamaan kuinka omaa sairaalaamme kylmän rauhallisesti alettiin tyhjätä.

 

Kuinka ollakaan, kuin vanhasta muistista yrityskaupan myötä leveästi hymyillen kerrottiin, ettei Pihlajalinnan kanssa sopimuksia tehneiden kuntien kanssa tule mikään muuttumaan. Sallikaa minun nauraa. Painakaa hyvät ystävät tämä mieleenne, meillä on edessä kovat ajat, kunhan uusi terveysjättiläinen pääsee vauhtiin. Kiveä ei jätetä kääntämättä jotta terveysjätin omistajat saadaan pysymään tyytyväisinä.

 

Tänään Pihlajalinnan omistajat hykertelevät ja naureskelevat makeasti. Ovat tehneet muhkeat tilit. Ihan vain piruuttaan voi kysäistä, keiden kustannuksella jättipottia nyt jaellaan. Missä tilassa yhteiskuntamme on ja elää? Jatkuvasti kuulee kuinka hoivaan ei riitä rahaa. Kuinka ala-arvoista hoitoa vanhukset saavat ja taas valitetaan pulaa rahasta. Hoiva-alan työntekijöiden palkkavaatimuksille irvistellään ja pidetään yhteisen veneen keikuttamisena.

 

Kuitenkin terveysalan yritysten johtajat käärivät mahtavia tuloja, yrityskaupoilla rikastutaan ja sitten voivotellaan kun puuttuu satoja miljoonia hoitajamitoituksen toteuttamiseksi.  Miten on mahdollista, että kaikille kuuluvilla sosiaali – ja terveyspalveluilla voidaan surutta tehdä voittoja? Sellainen pitäisi lailla kieltää, sanon minä.

 

Hannu Tiainen

6 vastausta artikkeliin “Pihlajalinnan taru”

  1. Mukavasti laajenee Mehiläisen toimintakenttä Pirkanmaalla, jos kauppa toteutuu. Syytäkin on olla huolissaan syrjäalueilla terveyspalveluiden säilymisen suhteen, koska suuret toimijat eivät tunnetusti ole kaikkein eettisimpiä toimijoita.

    Aamun lehdessä THL:n arviointijohtaja Pekka Rissanen on huolissaan terveysmarkkinoiden keskittymisestä entisestään muutaman harvan toimijan käsiin.

    Pienillä toimijoilla ei ole mahdollisuutta osallistua kuntien kilpailutuksiin, koska kilpailutetaan kokonaisuuksia. Koko sote -sektoria kerrallaan, ei sen osia.

    Rissasen mukaan pelkona on, että valinnanvapaus vähenee ja hinnat lähtevät nousuun.

    Kun palveluntarjoajia on vain pari kolme, kunnat jäävät kilpailutuksissaan yritysten armoille, koska todellista valinnanvaraa ei ole, kun toimijoita on liian vähän ja aito kilpailu puuttuu.

  2. LähiTapiola osti itseltään (hinnasta helppo sopia)?

    https://yle.fi/uutiset/3-11052944

    Analyysi: Onko LähiTapiola Mehiläisen ja Pihlajalinnan liiton todellinen takapiru? Se on kaupassa sekä myyjä että ostaja

    LähiTapiola-ryhmä on suuromistaja sekä Mehiläisessä että Pihlajalinnassa.
    terveyspalvelut

    5.11.2019 klo 17.17

    LähiTapiola on panostanut voimakkaasti digitaalisiin terveyspalveluihin. Mehiläisen ja Pihlajalinnan suuromistajana LähiTapiola on hyvin perillä terveysalan markkinatilanteesta ja -näkymistä.

    Mehiläisen päätös ostaa kilpailija Pihlajalinna on kaupan osapuolien mielestä paras ratkaisu niin yhtiöiden, asiakkaiden kuin koko Suomen kannalta. Aamupäivän tiedotustilaisuudessa kehuttiin kaupan ajankohtaa parhaaksi mahdolliseksi ja uuden yhtiön kilpailukykyä loistavaksi.

    Niin tietysti pitääkin kehua, eihän kauppaa olisi muuten päätetty laittaa jalalle.

    Kieltämättä kaupan merkittävin ajuri on suuruuden ekonomiassa. Uusi Mehiläinen-Pihlajalinna (kutsuttakoon kaupassa syntyvää yhtiötä tässä jutussa näin) on mahdollisesti Pohjoismaiden suurin yksityinen terveyspalvelujen tuottaja.

    Iso koko merkitsee mittakaavaetuja palvelujen tuottamisessa ja luo merkittävän edun kilpailla isoista palvelukokonaisuuksista.
    Sote-uudistus mielessä

    Mehiläinen-Pihlajalinna on vahvoilla, kun vääntö sotesta aikanaan saadaan päätökseen ja isot kuntakokonaisuudet alkavat kilpailuttaa terveyspalvelujaan. Julkiset ostot tuovat jo nyt noin puolet yhdistyvien yhtiöiden liikevaihdosta.

    Samasta syystä Mehiläinen-Pihlajalinna on kahta erillistä yhtiötä vahvempi myös yksityisen työterveyshuollon markkinoilla. Alueellinen kattavuus kohenee kaupan ansiosta tuntuvasti.

    Iso koko merkitsee myös resursseja digitaalisten palvelujen kehittämiseen. Puolentoista miljardin euron liikevaihdosta riittää euroja sijoitettavaksi myös tuotekehitykseen.

    Pihlajalinnan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sanoikin tiedotustilaisuudessa, että kasvulle ei yksin ollut enää rahkeita.
    Katse jo Kiinassa

    Mehiläisen johto uskoo terveyspalvelujen digitaalisten ratkaisujen vauhdittavan merkittävästi myös uuden yhtiön kansainvälistymistä. Katse on suunnattu jo nyt Kiinaan, jonka jättimäisille markkinoille pääsy edes pienellä siivulla toisi huiman kasvuloikan.

    Mehiläisen suurin omistaja on ulkomainen pääomasijoitusyhtiö CVC Capital Partners, joka hallinnoi noin sadan miljardin euron arvoisia sijoituksia ympäri maailman. Yhtiöllä on paljon toimintaa myös Aasiassa, joten Mehiläinen lienee jo saanut Kiina-visiolleen taustatukea.

    Silti pääomasijoittajat viihtyvät yhdessä yhtiössä yleensä vain muutaman vuoden, ja siinä ajassa pitäisi sijoitetulle pääomalle saada mielellään suurehko kaksinumeroinen tuotto.

    Tiedotustilaisuudessa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää totesi melko suoraan, että Mehiläinen-Pihlajalinna on tarkoitus vielä listata pörssiin. Ensin yhtiötä kuitenkin kehitetään listautumiskuntoon muutama vuosi.
    LähiTapiola kummisetänä?

    Kehittämistyöhön osallistunee määrätietoisesti LähiTapiola-ryhmä, joka on Pihlajalinnan suurin ja Mehiläisen toiseksi suurin omistaja. LähiTapiola on siis kaupassa sekä myyjä että ostaja, joka asetelmana ei ole nyt kaikkein tavallisin.

    Tämä tietenkin herättää kysymyksen siitä, kenen idea tämä kauppa on ollut loppujen lopuksi. LähiTapiolahan on jo vuosia investoinut kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja digitaalisiin terveyspalveluihin (siirryt toiseen palveluun).

    Mehiläisen ja Pihlajalinnan liitto näyttää sopivan LähiTapiolan (kehitysjohtajan Harri Ahon) strategiaan kuin veitsi kirurgin käteen.

  3. Tässä yksi yritys joka lakkautti työterveyssopimuksen pihlajalinnan kanssa justiinsa. Helvetin herhiläiset, tässä tarvitaan soihdut ja talikot kaduille.

  4. https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto-koivula/tampereen-yliopiston-neurologian-professorinimitys-ei-ollut-sukupuolisyrjinta/

    Ote (näyte):
    RK: Massachusetts Instituite oh Technology ei ole ”huippuyliopisto” vaan HAISTAPASKANTIEDEHÖRHÖLÄ, .. j.n.e

    [ RK :n lausunnoissa sanat ’paska’ ja ’hölynpöly’ ovat varsin usein toistuvia.]

    ***
    No, kaikki eivät ole samaa mieltä RK:n kanssa

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_Institute_of_Technology

    Massachusetts Institute of Technology eli MIT on teknillinen korkeakoulu Cambridgen kaupungissa Yhdysvalloissa Massachusettsissa. MIT tunnetaan ennen kaikkea luonnontieteiden ja tekniikan opetuksesta sekä tutkimuksesta, mutta yliopistossa opetetaan myös humanistisia ja yhteiskuntatieteitä, taloustiedettä, johtamista ja filosofiaa.
    .
    Ajatuksen vuonna perustetun 1861 yliopiston perustamisesta esitti William Barton Rogers.[2]
    .
    MIT on arvioitu maailman parhaaksi yliopistoksi vuosina 2012–2020.[3] Riippuen arviosta, MIT on sijoittunut maailman viiden parhaan yliopiston joukkoon vuodesta 2000.[4] Erityisesti MIT:n teknillinen tiedekunta ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta ovat arvioitu monissa tutkimuksissa maailman ja Yhdysvaltojen parhaimmiston joukkoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *