Olisikohan jo aika lopettaa räksytys suurten ikäluokkien liian suurista eläkkeistä ja suutariksi jääneestä ”eläkepommista”?

https://www.aamulehti.fi/a/201449808?c=1522737894164

”Työeläkemenot olivat 2017 noin 27 miljardia euroa ja kerättävät eläkemaksu 25,7 miljardia. 1,3 miljardin euron miinus katetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla, jota 2017 kertyi yli 10 miljardia euroa.”

Voittoa siis jäi lähes 7 miljardia euroa eli rahastot kasvoivat sen verran – vuodessa.

Millähän perusteella jotkut edelleen jatkuvasti räksyttävät siitä, että suurten ikäluokkien eläkkeillä rahastot loppuvat ja nykyiset työssä kävijät jäävät muka ilman eläkkeitä?

On arvioitu, että taitetun eläkeindeksin poisto maksaisi vuositasolla 320 miljoonaa euroa.

Rahastojen kasvu siis vähenisi n. 5% – hirveältä vaikuttaa……..

Jaa käyttäen:


8 Replies to “Olisikohan jo aika lopettaa räksytys suurten ikäluokkien liian suurista eläkkeistä ja suutariksi jääneestä ”eläkepommista”?”

 1. Taitetusta indeksistä luopumisessa olisi se hyvä puoli, että eläkkeitä voitaisiin alentaa samassa tahdissa kuin palkatkin putoavat. Pienituloisille eläkeläisille pitäisi siinä vaiheessa lisätä tukea köyhyyden välttämiseksi.

  Palkkaindeksi on laskettu todennäköisesti väärin. Palkkoihin tulisi laskea myös työtä hakevien työttömien palkkataso. Oletan, ettei näin tehdä. Todellista palkkatasoa voitaisiin seurata seuraamalla eläkerahastoihin kertyviä maksuja ja seuraamalla näin keskiarvoisen työntekijän palkkakehitystä.

  ———————–

  Miksi sitten palkkoja pitäisi alentaa suhdanteiden heiketessä eli pitää harjoittaa sisäistä devalvaatiota, kun euroa emme voi devalvoida? Syy: työttömyys!

  Ay-liike ei välttämättä hyväksy palkkojen alentamista ja saattaa pitää työttömyyden ja syrjäytymisen lisääntymistä parempana vaihtoehtona.

  —————————
  ”Työeläkemenot olivat 2017 noin 27 miljardia euroa ja kerättävät eläkemaksu 25,7 miljardia. 1,3 miljardin euron miinus katetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla, jota 2017 kertyi yli 10 miljardia euroa.”

  Korkeasuhdanne taitaa olla kohta ohi, jolloin kerättävät maksut ja sijoitustuotot alenevat ehkä piankin.

  1. Taitaa ja taitaa, mutta niin kauan kuin tuotot tuottavat todellisuudessa lisää rahaa rahastoihin, mitä ne ovat tehneet lähes koko ajan, on turha räksyttää.
   Toisekseen monelle räksyttäjälle ei ilmeisesti ole mennyt perille se tosiasia, että nuo suuret ikäluokat ovat olleet jo 5 vuotta eläkkeellä – ne, jotka siihen asti ovat eläneet – ja määrä vähenee kiihtyvästi.
   Nuo sepitetyt ongelmat, jos niitä ilmenee, johtuvat sem jälkeisistä ikäluokista ja nykytyylisistä ikiopiskelijoista, jotka aloittavat työnteon vasta lähes kolmikymppisinä ja alkavat maksaa omaa eläkettään vasta silloin.

   1. Lisätä voi, että ne myöhään työuransa aloittavat ovat siihen asti eläneet yhteiskunnan kustannuksella ja periaatteessa käyttäneet ”eläkettään” ennakkoon.

 2. https://www.verkkouutiset.fi/tyottomyyden-karmea-luku-petteri-orpo-kertoo-laskelmat-illle/

  ”Valtiovarainministerin mukaan työttömyys maksaa laskutavasta riippuen jopa 11 miljardia euroa vuodessa.

  Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan työllisyyden paraneminen 10 000 hengellä vuodessa vahvistaisi julkista taloutta hieman yli 200 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Iltalehdelle, että summasta 40-50 miljoonaa euroa tulee kasvaneina verotuloina ja loput, eli noin 70 prosenttia, työttömyysmenojen laskuna.

  Ministeriön laskelmien mukaan yhden prosenttiyksikön nousu työllisyysasteessa vahvistaa julkista taloutta 600 miljoonaa euroa.

  Suomessa on työ- ja elinkeinoministeriön viimeisimmän työllisyyskatsauksen mukaan 272 000 työtöntä.

  – Jos mennään tämän mukaan päästään 6 miljardiin euroon. Se on huima luku, Petteri Orpo toteaa.”

 3. Eläkerahastushan on jo alkanut sillä eläkeläisiä riistetään jopa hoitopaikoissa?
  Työllisyysaste kohentunut lähinnä palkkoja alentamalla joten työssä käyvät joutuvat hakemaan esim asumistukea.
  Työttömyys toki maksaa ja tulijat toki maksaa…
  Venäjäpakotteet ovat pois vientituloista
  ja työtä onkin siirretty heille joten sekin lisää työttömyyttämme.
  Niitä isoja eläkkeitä voisi leikata ja antaa niille kaikkein pienimmille se satanen.

  1. …. palkkoja alentamalla….
   Tuuliko huulia heiluttaa ?? Vai onko tietoa jota voi jakaa meille muillekkin ??

  1. Eihän niitä ole silloin alennettu, jos korkeamoia pelkkoja ei edes ole maksettu.
   Alempia palkkoja on alunperin tarjottu ja jotkut ovat ne itselleen hyväksyneet.

Kommentoi