Eduskuntavaalit ovat samalla pääministerivaalit

Seuraaviin eduskuntavaaleihin ei ole enää paljon aikaa.

Suomessa eduskuntavaalit ovat samalla käytännössä pääministerivaalit. Eniten kansanedustajia saanut puolue saa nimittäin automaattisesti aloittaa hallitustunnustelut.

Oikeastaan kaikki asiantuntijat ja gallupit pitävät selvänä, että pääministeripuolueen paikasta kilpailevat nimenomaan Kokoomus ja demarit. Jompikumpi niistä on saamassa eniten kansanedustajapaikkoja.

Jos tulee demarijohtoinen hallitus, niin siitä tulee väistämättä suuri uhka Suomen tulevaisuudelle, niin turvallisuuspolitiikan kuin myös talouden puolesta.

Jos tapahtuisi sellainen ihme (hyvin pieni todennäköisyys, mutta kuitenkin mahdollista), että persut saisivat eniten eduskuntapaikkoja, niin se ei suinkaan tarkoita että persuista tulisi pääministeripuolue. Suomessa on näet tapana perustaa enemmistöhallituksia, ja monikaan ei halua leikkiä samalla hiekkalaatikolla persujen kanssa. Minulla ei sinänsä ole antipatioita persujen suuntaan, mutta fakta on että monilla on. Siten ääni persuille voi käytännössä olla ääni demarihallituksen puolesta.

Persut ovat mielestäni oikeassa vastustaessaan jyrkästi haittamaahanmuuttoa. Hyvä, siinä asiassa persut ovat oikeassa. Persut ovat varmaankin oikeassa monessa muussakin asiassa – mutta aivan kuten Ruotsissa vastaavan puolueen kanssa muut eivät halua leikkiä samalla hiekkalaatikolla.

Toivon äänestäjiltä tarkkaa harkintaa mitä puoluetta kannattaa äänestää Suomen turvallisuuden takaamiseksi ja mitä puoluetta ei ainakaan kannata äänestää, sillä se voi johtaa täydelliseen katastrofiin. Seuraava hallitus/eduskunta joutuu päättämään esimerkiksi Hornetit korvaavien monitoimihävittäjien hankinnasta. Demarit ovat Tuomiojan ja Halosen vaikutuksesta olleet ja ovat USA-vastaisia ja NATO-vastaisia – demareiden linja voi johtaa Suomen itsenäisyyden menettämiseen.

16 vastausta artikkeliin “Eduskuntavaalit ovat samalla pääministerivaalit”

  1. Uskoisin että Rinne on demarien vaalimenestystä ajatellen ristiriitainen persoona. Vahva AY sidonnaisuus on ongelma, jäykkä tuomitseva ja yhteistyöhaluton asenne ovat vähitellen eillispäivää. Varsinkin nuoremmat, omilla aivoillaan ajattelevat äänestäjät pitävät vähemmän kaavoihinsa kangistuneista johtajista.
    Demarien ongelma tuntuu olevan että myös nuorempiin kellokkaisiin on tarttunut tämä jäykkä, autoritäärinen ja yhtestyöhaluton asenne. Kuvitelkaapa että jos SDPn riveistä löytyisi Haaviston tyyppinen henkilö niin olisipa vaalimestys taattu tai no saattaisipa silloin demareille ongelmaksi nousta syvästi AY uskovaiset äänestäjät.

    1. Demareiden kannattajakunta on etupäässä vanhoja, jotka ovat ”aina” äänestäneet demareita. Jäsenistössä ei ole nuoria mainita saakka.

      Rinne ei ole yhteistyökykyinen henkilö, vaan riidankylväjä.

      1. Rinteen johdolla koko SDP on lähtenyt mukaan kylvötöihin joista ei kunnian kukko laula.

    1. Sillä kyselyllä ei ole merkitystä. Vaaleissa eniten eduskuntapaikkoja saavuttava pääsee yrittämään hallituksen muodostamista. Ei ole mahdollista, että vihreät saisivat Suomessa eniten eduskuntapaikkoja.

      1. Kyselyt on lähinnä suuntaa antavia, ei mitään totuuden torvia.
        Ja kyllähän se on vaikuttanut Anttiin voimakkaasti.

  2. Antti Rinne löytyy sijalta neljä. Eli kallupsuosikki on pudonnut roimasti alaspäin.
    Vaikuttaako edellisessä hallituksessa tehdyt mokat vai mikä ??

  3. Juhanilta hyvä analyysi.
    Nykymenoon tyytymättömien äänestyskäyttäytyminen on vaikea ennustaa.
    Kokoomus ja kepu ovat kyykyttäneet enemmistöä ja se mielessä äänestyskopille?
    Jyrkkä persuvastaisuus mediassa voi olla päinvastainen lopputulokseen.

    1. Niilo: ”Jyrkkä persuvastaisuus mediassa voi olla päinvastainen lopputulokseen.”

      Se voi hyvinkin olla sillä tavalla. Mutta persujen hallitukseen pääseminen onkin sitten ihan eri asia.

  4. Juhanin ehdottama taktikointi on tuttua pressanvaaleista. Äänestetään jotakuta, jotta estetään jonkun toisen pääsy toiselle kierrokselle.

    Eduskuntavaaleissa on niin monta palikkaa, että lienee parasta äänestää sitä ehdokasta ja puoluetta, joka parhaiten sopii ajamaan äänestäjälle tärkeitä asioita.

    1. Minun mielestäni Kokoomus ajaa kaikkien suomalaisten etua, eikä minkään kuppikunnan.

      Demareiden pääsy pääministeripuolueeksi olisi mielestäni uhka Suomen turvallisuudelle tässä tilanteessa. Demarit ottaisivat hallitukseen vihreät ja kommarit – ainakin monitoimihävittäjähanke olisi suuressa vaarassa mennä perseelleen.

  5. Siinä se on hallitus kun hirveät saa pääministeri paikan, demarit ulkoministeripaikan, eniten hirvittää kuka tulee puolustusministeriksi….ja kuka sisäministeriksi…

    Toisaalta miksi Kokoomus ja Keskusta ei voisi yhdistyä samaksi puolueeksi. Yhtä ja samaa agendaa ajaavat, ukotkin on samankaltaisia juttuineen…

    Kokoomuksenkin pitäisi muistaa miltä tuntuu olla ”koulukiusattu”, Kekkonen ei aikoinaan hyväksynyt Kokoomusta mukaan hallitukseen,,, nyt Kokoomus tekee samaa kiusaamista Perussuomalaisille, onko muisti todella näin lyhyt…?

  6. Kokoomus ja kepulit ovat asiakysymyksissä varsin kaukana toisistaan.

    Esimerkiksi Kokoomus on ollut ja on ehdottomasti suurin ydinvoiman lisärakentamisen kannattaja – kepulit sen sijaan haluavat risuvoimaa, että kepulien kannattajat saavat enemmän rahaa taskuihinsa. Kepuleille sopii myös vahingollinen sattumavoima tuulivoima, sillä taas kepulit saavat rahaa maankäyttökorvauksina, jne.

    Kepulit ovat ajaneet kuin käärmettä pyssyyn maakuntamallia, jossa on 18 maakuntaa – siten nimenomaan kepulit saavat lisää päätäntävaltaa itselleen. Kokoomus on maakuntamallia vastaan, mutta jos se kerran ajetaan kuin tiejyrällä lävitse niin sitten vain 5 maakuntaa.

    Eroista voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Yhteneväisyyksiä ei todellisuudessa juurikaan ole.

    Jos jotkut puolueet yhdistyisivät, niin Kokoomus ja Kristillisdemokraatit ovat suhteellisen lähellä toisiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *