Wanhan savustuslaitteiston uusi tuleminen; moderninpana.

Kun hankin tuon Borniakin ja siihen kylmäsavuadapterin, ajattelin sitten jatkojalostaa.

Asensin savugeneraattorin adapteriin ja ruuvasin laipat kiinteiksi. Ajatuksena oli; tuotan savua generaattorilla savustustilaan kylmäsavustuksessa se riittää. 110 mm alumiiniputki tasaa lämpöä riittävästi.

Lämminsavustuksessa tuotan savua generaattorilla ja savustustilan vastuksella hoitelen lämpötilan.

Periaatteessa toimii samoin kuin ikivanha savustussysteemi; tulipesässä poltetaan lehtipuuta, pesästä lähtee n metrin mittainen kanava savustustilaan (usein vanha puinen sillitynnyri), lämpötilaa säädellään puita lisäämällä tai vähentämällä.

Tämä minun systeemini on ikivanhan metodin toistamista, vain nykytekniikalla ryyditettynä.

Bradleyllä jo tätä kokeilin, toimi hyvin kunnes Bradley lakkasi toimimasta.

Tämä Borniakin säätötekniikka muutenkin on paljon Bradleytä edistyksellisempi.

Aika näyttää, olinko vain ”pelle peloton”, vaiko ihan innovatiivinen.

5 vastausta artikkeliin “Wanhan savustuslaitteiston uusi tuleminen; moderninpana.”

  1. Edelliseen vielä lisäisin; kun kylmäsavustan sekä lämminsavustan, on helppoa kun ei tarvitse lisäillä mitään erillislaitteita vaan voi tekniikkaa säädellä pelkästään säätötekniikalla. Siten pystyy jalostamaan systeemejään; vain yksi polttoaine, lämmönsäätely, mahdollinen pakkojäähdytys (kylmäkallet), kaikki kun pannaan muistiin saadaan toimiva systeemi; näin uskoisin.

  2. Yksi kaverini oli tehnyt kylmäsavuvehkeen vanhasta pakastimesta, jonne pani pienen savuntuottajan kynttilöineen ja lohen palaset ja kannen kiinni. Kylmäsavulohi oli valmista ja herkullista kuudessa tunnissa. Ei edes pienet kynttilät sammuneet .

  3. Olen minä esim jääkaappisysteemilä kylmäsavua vuosia sitten tehnyt; ei vaan vastannut toiveitani.

    Tätä nykyistä tänään testailin ja luulisin päässeeni melkoisesti asian ytimeen; mitä savustamiseen ja kylmäsavustamiseen tulee samalla laitteella ja vain säätöjä muuttelemalla.

    Eiväthän nyt nuo kaikenlaiset kokeilut ihan halvaksi tulleet mutta vuosien myötä kun perusasiat selkiytyä; nyt alkaa jo olla ehkä lähes valmista.

    Ei tämä ”ropelihatun” homma niin yksinkertaista ole kuin luulisi.

  4. Eilisestä tähän aamupäivään; kylmäsavukalaa tuli, kuivaa ja kelvollista.
    Nyt kun hankin sen 100mm tuulettimen tuonne savukanavaan, a`vot, alkaa, luulisin pelittämään.

  5. Aika nopeasti tuon savustuksen ja laitteistojen rakenteen oppii, eihän minullakaan mennyt siihen kuin kolmisenkymmentä vuotta. No, tosin nämä digitaaliset laitteistot tulivat vasta runsaan kymmenisen vuotta sitten mutta, kaiken kaikkiaan, nyt tuntuisi, että laitteisto olisi mieleiseni, ellei tästä sitten tulisi ikuinen kilpavarustelu.
    Eilen savustelin paprikaa, tomaatteja ja palsternakkaa, sipulinlohkoja hienoaromisia tuotteita tuli. Tomaatit, paprika ja sipulit vielä kuivataan. Palsternakka tulee tänään pöytään.

    Kasvisten ja juuresten savustaminen aloitetaan pesulla, sitten öljyä pintaan ja mieto suolaaminen ja halutessa maustaminen. Maustamistakin tosiaan kannattaa kokeilla.

    Savustus aloitetaan kun lämpötila uunissa on +40astetta, eli savua alkaa muodostua reippaasti, termostaatti asetetaan +65 astetta. Savustusaika 15 – 20 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *