Vake

Jokaisen Suomalaisen rahaa 500,- laitettuna Vakeen Sipilän hallituksen suurimpia virheitä. Kirjoittaa pääomasijoittaja.
AL tänään.

Mikä on Vake kun edes kokoomuksen keskeinen vaikuttaja ei tiedä vaikka on ollut ryhmässä hyväksymässä.
Näinkö meidän asioitamme hoidetaan?
Valtion kehitysyhtiö Vakeen on siirretty 2,5 miljardia.
Meillä on jo kuusi vastaavanlaista
– Teollisuussijoitus-
– Solidium-
– Valtioneuvoston Omistajaohjaus-
– Busines Finland-
– Finvera-
– Sitra- sijoitusyhtiöitä,
joten mihin tarvitaan Vake?

14 vastausta artikkeliin “Vake”

 1. Kukaan ei ole vielä todennut hallituksen ja Vaken yhtäkään toteutunutta virhettä lukuun ottamatta tätä toimittajaa. Arvioita voi kuka tahansa esittää.

 2. Valtion kehitysyhtiö Vake Oy
  Toimiala
  Yhtiön toimialana on perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää toisia osakeyhtiöitä sekä luovuttaa tai hankkia niiden osakkeita. Yhtiö voi lisäksi hankkia, omistaa, vuokrata ja hallita toimintansa edellyttämiä kiinteistöjä ja oikeuksia sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeita, arvopapereita, osuuksia, rakennuksia, rakenteita ja laitteita, sekä käydä kauppaa osakkeilla ja muilla arvopapereilla sekä kiinteistöillä. Wiki.

  Vake perustettiin hoitamaan valtion hallinnollisia päätöksiä siis valtion hallinnolle kuuluvia päätöksiä, joka on perusutuslain vastaista. Asiaa tutkii oikeusasiamies. Tämä on niitä Sipilän-Bernerin suhmurointeja, jolla valtion omaisuutta myydään yksityisille ja rahaa virtaa myös päättäjien tileille.

 3. Kiitos Tarmo. Kaivoit lisää tietoa.
  Minä ihmettelen miksi seitsemän?
  Eikö yksi riittäisi hoitamaan?
  Miten on valittu Vaken virkamiehet?

 4. jk : ”Mainitse yksikin päättäjä”

  Tässä yksi : Juha Sipilä

  ”– se on myös Sipilän hallituksen suurimpia virheitä ”

  ***
  https://www.aamulehti.fi/a/aff2de39-a7c3-461d-91ad-fdb380700542
  24.3.2019

  Tässä yhtiössä on jokaisen suomalaisen rahaa 500 euroa eli 2,5 miljardia euroa – se on myös Sipilän hallituksen suurimpia virheitä

  Kolumni: Edustajaehdokkaat eivätkä edes edelliset kansanedustajat ymmärrä mikä on Vake. On ironista, että eduskunnassa Vaken perustamista vastusti vain Vasemmistoliitto, joka yleensä ideologisesti kannattaa valtio-omistusta, kirjoittaa pääomasijoittaja ja sijoituskirjailija Tero Luoma.

  Mitä mieltä olet Vakesta? Kysyn tätä kun kohtaan vaalien alla eduskuntavaaliehdokkaita. Iso osa ei tiedä, mikä on Vake ja hyvin harvalla on kantaa, mitä sen pitäisi tehdä. Tosin eipä tiennyt eräs kokoomuksen keskeinen kansanedustajakaan, vaikka oli juuri ollut eduskuntaryhmässään sitä hyväksymässä.

  On ymmärrettävää, että vaaleja ei voiteta puhumalla tekoälystä tai valtion omistajapolitiikasta kauppakeskusten kulmilla. Samalla on huolestuttavaa huomata, jos todella on niin, että mitä suuremmat numerot, sitä vähäisempi on yleinen ymmärrys.

  Valtion kehitysyhtiö Vake Oy on mielestäni mittakaavaltaan Sipilän hallituksen yksi suurimpia virheitä. Isoa vahinkoa ei vielä ole onneksi saatu aikaiseksi, mutta riskit ovat suuret ja ne olisi poliittisten päättäjien hyvä tunnistaa.
  Vake on valtion uusi kehitysyhtiö, joka tekee pääomasijoituksia listaamattomiin yhtiöihin ja käynnistää uutta liiketoimintaa alueille, joille sitä ei ilman tukea synny. Yhtiön on tarkoitus käyttää sijoituksiin alkuvaiheessa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Sen omat esittelytekstit ovat sellaista konsulttikieltä ”tulevaisuuskestävästä Suomesta”, että niiden perusteella yhtiöllä olisi mandaatti kehitellä kaikkea kivaa.

  Vakeen on siirretty kahdessa vuodessa valtion omaisuutta nyt noin 2,5 miljardin euron edestä. Se tekee noin 500 euroa jokaista suomalaista kohden. Kysymys kuuluu, onko tämä perusteltua veronmaksajien rahojen käyttöä vai mihin muuhun sen voisi käyttää?

  Vake on malliesimerkki siitä, miten Suomessa ei osata omistajuutta ja markkinataloutta. Meillä on jo valtion organisaatioina Tesi (Teollisuussijoitus), Solidium, Valtioneuvoston Omistajaohjaus, Business Finland, Finnvera ja Sitra osittain samalla kentällä, joten peruskysymys kuuluu, miksi tarvitaan vielä Vake?
  Jos valtiojohdossa olisi ymmärretty pääomamarkkinoiden toimintaa, olisi valtio voinut listata Tesin pörssiin. Tesi olisi voinut ottaa listautumisessa osakeannilla noin miljardi euroa uutta yksityistä kotimaista ja kansainvälistä pääomaa sijoitettavakseen siten, että valtiolla olisi säilynyt yhtiössä yhä enemmistö.

  Euroakaan veronmaksajien rahaa ei olisi tarvittu ja organisaatio on jo valmiina.
  On ironista, että eduskunnassa Vaken perustamista vastusti vain Vasemmistoliitto, joka yleensä ideologisesti kannattaa valtio-omistusta. Mukamas markkinatalouspuolue kokoomus sokeutui innovaatio- ja tekoälyinvestointeihin niin, että unohti taas valtiontalouden vahtimisen.

  Keskustalle Vake on lempilapsi, koska puolue on perinteisesti kekkosmaisesti kannattanut valtiovetoista teollisuuspolitiikkaa ja Vake on Juha Sipilän ”tase töihin” politiikan tulosta. Demareillekin uusi valtioyhtiö sopii vallan mainiosti, etenkin kun sen perustaa porvaripuolueet.

  En usko, että Vakessa olisi nyt tai tulevaisuudessa ylivertaista kehitysosaamista, tai että se saisi parhaita sijoituskohteita. Enkä usko, että valtion rahoilla pystytään kehittämään markkinoita parempaa liiketoimintaa. Tekoälyn investointikilpailussa Kiinan ja USA:n kanssa Suomi ei pärjää mitenkään. Meillä ei ole varaa siihen. Näen merkittävän riskin siinä, että toiminnalla tuhotaan veronmaksajien varallisuutta. Perustelut joilla Vaken perustettiin, eivät kanna. Vaalien jälkeen tämä virhe kannattaa korjata.

  1. Mainitse, Nokia , Sitran, Senaatti-kiinteistöt jne.. lainat kaikille, jotka niitä ovat saaneet – laillisesti !
   On täällä varsinaisia syöpäläisiä syömässä yhteiskunnan laillisia toimia ja yritysten toimintamahdollisuuksia.

   Kirjoitus oli jonkun tuntemattoman taloustoimittajan omaa ajattelua.

 5. Mitä alla oleva teksti on? – Erään tuntemattoman blogisten ajatuksia ..
  Ei paljoa perusteluja, nimittelyjä kyllä piisaa.

  ”On täällä varsinaisia syöpäläisiä syömässä yhteiskunnan laillisia toimia ja yritysten toimintamahdollisuuksia.”

 6. Kiitos JK.
  Vake – Posti 49,9%.
  Siellä sorsitaan omia työntekijöitä ja puhutaan toimintojen siirrosta Viroon?
  – Onko viisasta toimintaa Suomen kannalta?

Kommentoi