8 vastausta artikkeliin “En ymmärrä noita extreme-talvilajeja”

 1. Katsos Timo, niiltä puuttuu monipuolisuus, semmoiset kuin meikäläisillä naapureiden kollien kanssa:
  Kiivettiin kuusen latvoihin ja heilutettiin ja hypittiin toisen kuusen oksille, männyn latvuksille käpyjä keräämään ja kaikki mahdolliset linnunpesät,
  ruudin ja rakettien ja pommien tekeminen ja omatekoiset tussarit,
  soutuveneen upotukset lahdella,
  pirunviulun vingutukset naapurien akoille,
  heinäladon orsilta volttien hyppiminen,
  pulkalla Lamminpään horhan laskettelurinteeltä alas ja kaiken maailman hopat ja hyppyrimäet puusuksilla,
  ja joka lajien kisailut nyrkkitappeluineen ja turpiinkin tuli.

  1. Pirunviulun soittaminen on extremeä. Ammoin pojat soittelivatten. Tuvassa meni valot pimeäksi, mutta pojat soittelivatten vaan. Vähän ajan päästä lensi hakkuupölli ikkunan läpi.
   En tiedä muista vahingoista. Saattoi siitä mennä pari keltaista vanaa portille päin.

 2. Monet Karjalaisen nuoruuden harrastuksista tuntuivat kovin tutuilta. Ei tullut nuorena aika pitkäksi, kaikenlaisen pikku pahanteon ja kotikutoisen ekstreemin lisäksi pelattiin paljon erilaisia pallopelejä ihan vaan keskenämme ilman halleja, tekojäitä ja valmentajia.
  Timon tavoin vierastan näitä kumparelaskuja sun muita kaupallisuudessaan, eikähän ne muutenkaan voi olla jokapojan ja tytön harrastuksia.

  Omatekoisten pommien tekemisestä ja erilaisista räjäytyksistä minulla on paljon kokemuksia mutta en tiedä tohtiiko niistä kertoa, ovatko ”rikokset” jo vanhentuneet. Sen mainitsen että parhaat paukut saimme purkamistamme raskaan kranaatinheittimen räjähdysaineesta, kranaatit sukelsimme jäärven pohjasta, asekäätkennän aikaisia ollivat.

 3. Lumilautailu on alunperin kehittynyt lainelautailusta, kumparelasku taas on osa freestylehiihtoa, jonka alkuperä taitaa juontaa aina sinne 1930-luvulle.

  Kaupallisia toki lajit ovat, mutta ainaostaan siitä syystä, että niille on tilaus, aivan kuten esim. ammattinykkeilylle, joka nykymuotoisena voidaan liittää USA:n suuren lamaan jolloin pummeja ja kulkureita etsittiin tappelemaan rahasta ja vedonlyöntien kautta sirkuskansa maksoi mitättömiä palkkioita, kun managerit pistivät hynät omiin taskuihinsa.

  Toisaalta lähes kaikki huippu-urheilu on tässä ajassa kaupallista ja kaupallisuus tarkoittaa työpaikkoja ja urheilussa on kyseessä aivan valtavat määrät työpaikkoja, joista yleisö maksaa tekijöiden palkan.

  Mitä tulee lumilautailuun ja freestylehiihto lajeihin niin uskallan olla jopa sitä mieltä, että niissä urheilijoita kohdellaan vähimmillä paineille ja rennommilla vaateilla kuin monissa monissa muissa lajeissa.

  Loppukaneettina totean, että onhan sitä jokunen pirun kivulias vamma itsellekin tullut saatua erilaisissa extreme temppuilussa, vaikkakaan ei juuri avauksessa mainituissa lajeissa.

 4. Kyllä kuulostavat niin kovin tutuilta nuo menneisyyteen jääneet harrastukset, ihme että ollaan vielä hengissä.

Kommentoi