Näin läheiseni vaikuttivat Viipurissa ja sen jälkeen Lahdessa

Iso-isäni Otto Airamo syntyi 1896 ja hänen puolisonsa (iso-äitini) Suoma Lahdessa 1911. Airamon perheen kotikaupunki oli Viipuri ja Otto työskenteli Viipurin rautatieaseman apulaispäällikkönä. Hän oli suojeluskuntalainen ja toimi samalla Hiitolan suojeluskunnan päällikkönä. Hän oli aktiivinen isänmaallinen ja kuului kaupunginvaltuutettuna IKL;n valtuustoryhmään. Talvisodan ja jatkosodan aikana Otto airamo hoiti junaliikennettä Viipurin ratapihalla, joka oli silloin Suomen toiseksi suurin. Evakkosiirtojen jälkeen Otto sai paikan Lahden rautatieaseman päällikkönä ja toimi tehtävässä vuodet 1945-1960. Perhe asui aseman vieressä päällikön talossa, joka on nykyisin yksi päijät-hämeen rakennussuojelukohteista. Nykyään siinä toimii kahvila, jonka seinällä on vanhoja kuvia Lahden rautatietoiminnasta.

Jatkosodan alussa 1941 suomalaiset joukot valtasivat Viipurin takaisin ja Otto palasi perheineen Kotikaupunkiinsa. Neuvostoliiton armeijan tuhoamispataljoona räjäytti Viipurin aseman ennen perääntymistään kaupungista, niin ettei rakennuksesta jäänyt kuin pieni pätkä tavara-asemaa. Tuo osuus on nähtävissä nykyisinkin paikallaan.

YÖLLÄ PITI LÄHTEÄ

Isäni Pertti syntyi talvisodan evakossa Vaasassa, jonne Viipurin naistensairaala oli evakoitu. Isäni toimi myös rautateillä nelisenkymmentä vuotta, eli koko työikänsä. siitä suurimman osan Lahden asemalla. Nykyään asuu eläkeläisenä Lahden ankkurin asuntoalueella. Airamoiden kotitalo Viipurissa oli saanut oudon muodonmuutoksen talvisodan jälkeen. Venäläiset eivät saaneet rakennuksen keskuslämmitystä toimimaan ja jokaiseen huoneeseen oli asennettu kamiina joiden savuputket oli vedetty ikkunoista ulos. Airamoilla oli myös kesähuvila Karisalmella 15 kilometriä Viipurista. Isäni muistaa karisalmen huvilalta evakkoon lähdön 1944. Kuorma-auto tuli noutamaan yöllä. Otto jäi vielä virkatöihin Viipurin rautatieasemalle.

Asemapäällikkö Otto Airamo toimi Viipurissa kesäkuun 20.päivään asti 1944 ja poistui kaupungista viimeisten sotilaiden ja siviilien joukossa hieman ennen kun Suomen lippu laskettiin linnan tornista ja viereinen linnansilta räjäytettiin. Neuvostoliiton etujoukot tunkeutui Viipuriin noin 20 minuuttia myöhemmin. Karjalan menetys oli iso-isälleni kova järkytys. Lipun laskun katsominen jotenkin sinetöi sen.

Veljeni Pekka Toimii tutkinnan johtajana Hämeen poliisin Lahden yksikössä ja vielä tällä hetkellä on myös Lahden kaupunginvaltuutettuna(KD) Hän on tutkinut siskoni Riitan kanssa Otto Airamon säilynyttä arkistoa.

Lähde: Lahden Seudun Uutiset

4 vastausta artikkeliin “Näin läheiseni vaikuttivat Viipurissa ja sen jälkeen Lahdessa”

  1. Ja teille kaikille jotka joskus tulette junalla tai bussilla Lahteen; Suosittelen siis käymään pullakahvilla asemapäällikkökahvilassa joka siis oli isäni lapsuuden kotitalo.

  2. Kiitos kiintoisasta tarinasta! Myös minun isäni syntyi evakossa. Joskus olemme käyneet katsomassa entisen kotitalon paikkaa Säkkijärvellä ja samalla Viipurissa.

Kommentoi