Ajankohtainen teos

Oliskohan aihetta alkaa lukemaan Albert Camusin teosta Rutto nyt kun tuo korona jyllää ? Mä päätin kaivaa sen esille kirjahyllystä. Löysin verkosta kirjoituksen HS:ssa. =

Kirjan tapahtumat sijoittuvat jonnekin 1940-luvulle, ranskanalgerialaiseen Oranin kaupunkiin. ”Täysin nykyaikaisessa kaupungissa” kukaan ei osannut odottaa, että rutto voisi itää siellä.

”Se on mahdotonta. Kaikki tietävät, ettei sitä länsimaissa enää ole.”

Oranin viranomaiset viivyttelevät välttämättömien vastatoimien kanssa ja oikeuttavat epäröintinsä sillä, että lääkärit eivät suostu varmuudella sanomaan, että tappava tauti todella on rutto. Kirjan päähenkilö, tohtori Bernard Rieux saa tarpeekseen: ”Samantekevää, sanotteko sitä rutoksi vai tarttuvaksi kuumeeksi. Tärkeintä on, että estätte sen kulun, ennen kuin se surmaa puolen kaupunkia.”

Lopulta kaupunki eristetään, kun kaupungin viranomaisia ylemmät tahot pelästyvät jatkuvasti kasvavaa kuolleiden määrää. Suurin osa kaupunkilaisista alistuu kohtaloonsa. Pieni joukko päättää kuitenkin taistella ruttoa vastaan ja muodostaa vapaaehtoisia lääkintäjoukkoja välittämättä siitä, että henkilökohtainen tartuntavaara moninkertaistuu.

4 Replies to “Ajankohtainen teos”

 1. Korona saattaa olla virus, joka panee kaikki uuteen järjestykseen, vaikka tuo epidemia hetkellisesti voitettaisiinkin.
  Olemme itse keskittäneet lähes koko maailman teollisuuden orjapalkoilla työskenteleviin maihin ja vetäneet välistä elintasomme nousun siemenet.
  Olemme suosineet tiivistä asumista ja esteetöntä matkustamista. Se joutuu uudelleen tarkkailuun.
  Maahanmuuttokin saattaa tulla ratkaistuksi tällä epidemialla ja sen laajenemisen estämisellä ja pelottelulla, jolloin persujakaan ei enää tarvita sitä vastustamaan. Eikä vihreitäkään maahanmuuttoa edistämään.

 2. Luettu on Rutto keskikoulussa pakolla. Paljon en muista, mutta päähenkilö tai muu keskeinen sankari potkaisi tyhjää lopussa, kun rutto jo muuten oli ohi.

 3. Heikki varsin oikeassa.
  Nosuomessakin pyritään sullomaan väkeä ahtaisiin kaupunkikoloihin minimipalkalla jolloin virukset saavat jalansijaa.

Kommentoi