Kotikoulu

Monet vanhemmat ovat sitä mieltä, että pitävät lapsensa kotona, vaikka lähiopetus käynnistyy ensi viikolla. He eivät välttämättä ymmärrä, mikä ero on etäopetuksen ja omatoimisen kotiopetuksen välillä.

Kotiopetuksessa oleva lapsi ei ole minkään koulun oppilas, kunta ei osallistu kotiopetuksessa olevan lapsen opetuksen antamiseen eikä lapsi saa käyttöönsä koulusta kirjoja. Kotiopetukseen siirtyneet eivät myöskään ole oikeutettuja oppimisen tukeen, oppilashuoltoon tai kouluruokailuun. Vaikka kotiopetus saattaakin olla joissain tilanteissa perusteltu valinta ja sen piiriin siirtyminen on huoltajan oikeus, ei kotiopetukseen siirtymiseen pidä suhtautua kevytmielisesti. Siirtymän vaikutukset lapsen oikeuksiin ja huoltajien vastuuseen oppivelvollisuuden suorittamisen varmistamisesta ovat merkittävät.

Linkki

6 Replies to “Kotikoulu”

 1. Se on vähän niinkuin länsirannikon rokotusvastaisuus, siellä vanhemmat tietävät paremmin rokotusten hyödyn, tai hyödyttömyyden.

 2. Viimeisillä kahdella viikolla ”kotiopetus” voi olla vaikka sarjojen katsomista tv:stä. Silloin ollaan lähellä sitä mitä se on koulussakin. Varsinkin kun kouluissa ollaan poikkeusoloissa, yritetään pysyä terveenä, pidetään välejä, ei olla muun kuin omam luokan kanssa ja ollaan mahdollisimman paljon ulkona. Se on koulussa olemista koulussa olemisen takia. Koska Suomessa ei ole koulupakkoa vaan oppivelvollisuus voi tuon hössötyksen kuitata kevyesti kotonakin. Toinen vaihtoehto on pyytää lomaa vaikka ”perheen yhteiseen lomailuun” kotona.

 3. Prof.Kari Uusikylä sen sanoo perustelee ytimekkäämmin. Koulu on sosiaalisen oppimisen tärkeä ympäristö. Siis kouluun.

  1. Hiukka pitää ihmetellä, että minkälaiset vanhemmat hankkivat lapsia.
   Ollaan huolissaan lapsen ravinnonsaannista koto-oloissa. Ja sen sijaan saavat ympäri vuorokauden vaikutteita, joista välttyisivät koulunkäynnin aikana.

  2. Sosialismia ehtii oppia syksylläkin. Kaksi viikkoa muita ihmisiä vältelleen voi hyödyttää korkeintaan harjoituksena jos syksyllä samanlainen välttely jatkuu.

 4. Monesti eräässä suuressa kaupungissa asuessamme, naapurin lapsilla odotti jääkaapissa valo.Meillä oli kaapissa heille ruokaa, jota valossa syötimme.

Kommentoi