Ymmärtääkö kaikki mitä on alkoholismi

Kun asiaa katsoo oikeasti se ei ole pelkästään yksilön  oma sairaus vaan sitä pitäisi käsitellä koko perheen vaivana

Sitähän ei Suomessa noin tehdä vaan siitä sanotaan siinähän olet onko se sitten oikea tapa hoidella asiaa

No ei ole eikä asiaa noin vaan voi edes lakaista maton alle kenenkään toimesta alkoholismi on suurin syyllinen moneen asiaan

Murhiin tappoihin liikennekuolemiin itsemurhiin ja ties mihin muuhun asiaan mm Varkauksiin myymälöistä josta viedään ns juoksukaljaa

kuinka paljon näitä asioita onkaan sen verran voin sanoa että vain taivas on noissa kattona

Mutta se ei ole ainoastaan yksilön vaiva se on koko peheen asia

Nyt ei kannata kertoilla siitä kun on kyseesä vain pari  lasillista  viiniä no tietysti jos se lasillinen on litran tuoppi asia on jo eri juttu

Ja jos tuokin menee joka päivä 7 päivänä viikossa puhumme alkoholismista mutta sellasta se oikeasti on

Ja se koskettaa koko perhettä miettikääpä mikä taloudellinen haitta siitä onkaan valtiolle seommoro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast

13 vastausta artikkeliin “Ymmärtääkö kaikki mitä on alkoholismi”

 1. Tuskinpa kovinkaan moni tajuaa asian oikean laidan tässä ns hävettävässä asiassa oikein
  Moniko sanoo no sehän juoppo eikä katso moneenko se yksi juoppo vaikuttaa terv tepivaari

 2. Olen itse absoluutti kokonaan enkä pidä alkoholistin illuusioista mutta yksi sellanen voi hyvinkin vaikeuttaa jopa kymmenen muun ihmisen elämää ja se on fakta asia terv tepivaari

 3. Naapurikylässä, Kaukosessa, on 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla asustellut mies, jota sanottiin villisuutariksi.
  Mies oli tullut jostain etelämpää ja asettunut asumaan Kaukoseen.
  Hän oli poikamies, ammatiltaan suutari. Kuuleman mukaan hyvä suutari mutta armoton juoppo. Joi kuulemma kaikki alholinkorvikkeet, jotka vähänkin nousivat päähän.

  Isosisäni kertoi tästä miehestä tämän verran: Minulla tuli Kittilän kirkonkylään asiaa ja menin sinne polkupyörällä (oletukseni mukaan tämä on tapahtunut 1920-luvulla tai sitten 1930-luvun alkupuolella). Kävin maissa Kaukosessa *****an talossa. Sanoin että jos jollakin on asiaa Kittilään, voin tuoda tullessa (sen mitä polkupyörällä pystyy kuljettamaan).
  Vilisuutari asui siinä lähistöllä, oli nähnyt tuloni ja istui *****an talossa hänkin.
  Villisuutari kysyi voisinko tuoda apteekista hänelle hokmannin tippoja. Ne eivät myy hänelle, kun tietävät mihin hän niitä käyttää.
  Lupasin yrittää.

  Isoisä palasi saman päivän iltapäivällä kirkolta ja poikkesi *****n talossa ja kaivoi repustaan kaukoslaisten tilaamia pientarvikkeita. Villisuutari istui myös siellä. Oli levottoman näköinen ja naputti jalallaan lattiaa. Minua nauratti ja purkailin tahallani hidastellen reppua. Villisuutarilta petti pokka ja hän sanoi:”Älä Johannes pidä jännityksessä! Sano suoraan saitko niitä tippoja!”
  Isoisä kertoi, että ensin hän meinasi kiusoitella ja sanoa, ettei saanut, mutta ei kuitenkaan raskinut, kun näki kuinka kuumoksissaan suutari oli.
  ”Sain mie”, sanoin ja kaivoin repusta hoffmannintippapullon.
  Kun suutari kuuli, että olin saanut pullon, hän pomppasi saman tien jaloilleen, rupesi tanssahtelemaan ja rallattamaan, vaikkei ollut vielä edes saanut pulloa käteensä.
  Suutari humaltui pelkästä tiedosta. En ollut uskoa silmiäni, mutta uskottavahan se oli.

  Sen aikainen Kittilän lääkäri, joka tunsi villisuutarin ja tiesi minkälaisia myrkkyjä mies oli käyttänyt alkoholinkorvikkeina, oli kysynyt suutarilta tekisikö tämä testamentin tomumajastaan sitten kun aika hänestä jättää. Tietenkin rahallista korvausta vastaan.
  Suutari oli suostunut. Lääkäri kuoli ennen villisuutaria, mutta kuuleman mukaan villisuutarin ruumis päätyi lääketieteen tutkittavaksi.

 4. ”Hoffmannin tipat (tai Hokmannin tipat) olivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella käytössä ollut yleislääke, joka oli valmistettu sekoittamalla yksi osa eetteriä ja kolme osaa spriitä. Seoksen oli alun perin keksinyt saksalainen Friedrich Hoffmann (1660–1742) Sitä markkinoitiin kauppanimellä Anodyne kouristuksiin, korvasärkyyn, hammassärkyyn, munuaiskiviin, sappikiviin, kuukautiskipuihin ja moneen muuhun vaivaan.

  Hoffmannin tippoja myytiin yleisesti alkoholin korvikkeena käytettäväksi ja tippoja käytettiin tällöin sokeripalaan imeytettynä. Tippojen väärinkäyttö päättyi Etelä-Suomessa suurelta osin sen jälkeen, kun kieltolaki kumottiin ja laillista alkoholia oli saatavana. Samaan aikaan apteekit alkoivat kontrolloida tehokkaasti tippojen myyntiä. Lapissa tippojen käyttö jatkui vielä 1950-luvulle saakka, kunnes Alkon myymäläverkko laajeni siellä ja laillisen alkoholin saanti helpottui.

 5. Savukoskelaiselta kuuluisalta karhunkaatajalta Ikä- Alpilta (Albert Ikäheimo 1904-1989) kysyttiin suhdetta alkoholiin. Ikä- Alpi vastasi: ”Olen siinä asiassa pyrkinyt noudattamaan isäni neuvoa. Hän sanoi kun olin nuorukaisiässä: ”Ei se ole mies, joka käyttää viinaa. Eikä sekään ole mies, joka ei käytä. Se on mies, joka käyttää viinaa, mutta ei ole koskaan humalassa.”

 6. Varmaan pohjoisessa asia on ollut noin olen itse kiertänyt pohjoisen lohijokia nuorempana
  Parhaat kalapaikat sain tietooni koskenkorvalla jota mulla oli paketti autossa melkoisia määriä
  Roista tankkasin auton sitten kohti pohjoista tulessa ei ollut kossua autossa niin dieselin kun kossun
  Roissa kun ei ihmetelty isoa kossumäärää mutta rahaa en siellä tarvinnut mutta Roihin oli matkaa melkoisia km määriä vaikka Utsjoelta
  Sellasta se asuin muuten autossa kun pohjoista kiersin ja kyllä siellä kävi paikalliset naputtamassa auton kylkeä onkos sulla sitä Jos on anna viispulloo taikka kymmenen ei tarvii huomenna tulla
  Mutta tuosta on aikaa n viis vuosikymmentä nykyisin on roinkin jälkeen puoteja terv tepivaari

 7. Minulle ei mikään ole syntiä kiroilua en pidä kun huonona käytöksenä
  Enkä liioin yleistä mitään terv tepivaari

 8. Olen joskus pohtinut (korpifilosofin pitää pohtia kaikenmaailman asioita), että jos Adolf Hitler olisi ottanut alkoholia riittävästi tullakseen kunnola känniin, hän olisi voinut selvitä.

  Eipä silti, täysraitis oli myös Abraham Lincoln, joka oli empatiakykyinen ja joka asianajana toimiessaan sai nick namen ”rehti – Abe”.

  Kuka mitenkin.

 9. Olisin varmaan alkon käyttäjä siinä missä kaikki muutkin en tosin sitä vuodessa paljonkaan käyttänyt mulle kun tuli migreeni joka ei siedä alkoholia lainkaan
  Jos minä en olisi absoluutti ja ottaisin sitä pääni olis viikon kun ns hampurin kaupunki terv tepivaari

Kommentoi