Opi hallitsemaan omaa talouttasi paremmin

Loppuvatko rahasi usein ennen seuraavaa palkkapäivää? Riittävätkö rahasi juuri ja juuri, mutta et onnistu säästämään yhtään rahaa? Tällaisessa tilanteessa on syytä alkaa kiinnittää huomiota henkilökohtaisen talouden hallintaan. Kaikki säännöllisiä tuloja saavat ihmiset pystyvät varmasti säästämään edes vähän rahaa kuukausittain.

On olemassa monia hyviä keinoja ja vinkkejä, jotka auttavat talouden hallinnassa. Tässä kirjoituksessa esittelen kolme keinoa, joiden avulla voit alkaa hallitsemaan talouttasi paremmin.

  1. Laadi budjetti

Tärkein asia rahojen hallitsemisessa on budjetin laatiminen. Onko sen laatiminen välttämätöntä? Tuskin, mutta usko pois, tulet tarvitsemaan budjetin pitkällä aikavälillä. Budjetin luominen ja siitä kiinni pitäminen saattaa tuntua aluksi hieman hankalalta, mutta se ehdottomasti kannattaa.

Budjetointi auttaa näkemään taloudellisen tilanteen selkeästi ja täysin läpinäkyvästi ja tämä on tärkeintä talouden hallitsemissa. Budjetoimalla voit alkaa säästämään rahaa velkojasi ja muita tärkeitä tarpeita, kuten asuntolainaa, autoa ja eläkettä varten. Se tuo tasapainoa taloudelliseen elämääsi ja antaa sinulle taloudellista mielenrauhaa

Ennen kuin voit laatia budjettisi, sinun tulee kuitenkin tietää menot ja tulosi, jotta voit hallita rahojasi paremmin. Jos tarvitset apua taloutesi hallinnassa, budjetointi voi auttaa siinä ja muissa henkilökohtaiseen talouteen liittyvissä asioissa.

  1. Pidä kirjaa menoistasi

Suurin osa ihmisistä ei tiedä kuinka paljon rahaa he käyttävät kuukaudessa. Tämä on iso ongelma, mutta sille on onneksi olemassa helppo ratkaisu. Selvitä, mihin käytät rahaa. Kun tiedät menosi, voit miettiä, mihin todella haluat rahasi käyttää. Näin voit helposti selvittää kulusi:

Seuraa kuukauden ajan kaikkia kulujasi. Ota kaikki kuitit talteen (päivittäistavarat, ravintolalaskut, yleishyödylliset palvelut jne.) Tarkista lisäksi tiliotteesi ja lisää kaikki kulut yhteen. Muista seurata myös käteisellä maksettuja kuluja sekä luottokorteilla tekemiäsi ostoksia.

Ajatuksena on, että lasket kaikki kulut yhteen (sekä muuttuvat että kiinteät) laskeaksesi menojesi kokonaissumman. Näin voit nähdä taloutesi kokonaiskuvan ja selvittää, miten sinun kannattaa hallita kulujasi jatkossa.

  1. Älä säästä kaikessa

Monia meitä kiinnostaa tietää, kuinka paljon muut käyttävät rahaa esimerkiksi ruokaan ja viihteeseen, mutta olemme huonoja arvioimaan omia kuukausittaisia menojamme. Saatamme myös kauhistella jonkun kallista harrastusta ja miettiä miten kenelläkään on varaa harrastaa sitä, vaikka kulutamme monesti itse enemmän rahaa moniin arkisiin asioihin.

Käytän itse esimerkiksi mielelläni paljon rahaa ruokaan ja juomaan. Käyn syömässä ulkona useita kertoja viikossa ja tilaan ruokaan kotiin. Nämä ravintolat eivät kuitenkaan ole mitään erityisen hienoja ravintoloita vaan melko tavallisia ruokaravintoloita, joissa käyn yleensä itsekseni syömässä töiden jälkeen.

Moni saattaisi kauhistella sitä, kuinka paljon rahaa käytän ruokaan ja ravintoloihin kuukaudessa. Asiaa on mielestäni kuitenkin syytä tarkkailla kokonaisuutena. Käytän esimerkiksi paljon vähemmän rahaa vaatteisiin kuin keskivertosuomalainen. Viittaan Talouselämässä vuonna 2018 julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan suomalainen kuluttaa vaatteisiin ja jalkineisiin keskimäärin yli 800 euroa vuodessa.

En myöskään käytä paljon rahaa matkustamiseen toisin kuin monet muut suomalaiset enkä osta aina uusinta puhelinta vaan suosin käytettyjä puhelimia. Hallitaksesi talouttasi paremmin sinun ei siis tarvitse säästää kaikissa asioissa!

Aloita talouden hallitseminen vaiheittain

Jos alat hallitsemaan henkilökohtaista talouttasi ensimmäistä kertaa, ole armollinen itsesi. Vaikka talouden hallinta ei ole vaikeaa, sen muuttaminen rutiiniksi muuttaminen voi viedä aikaa. Henkilökohtaisen talouden hallinta on kuitenkin taito, joka jokaisen ihmisen tulisi oppia. Kun opit hallitsemaan henkilökohtaista talouttasi paremmin, tulet saavuttamaan taloudellisen mielenrauhan ja voit alkaa sijoittamaan säästämiäsi rahoja.

Moderaattorin muokkaama: Tekstistä on poistettu yksi kappale, joka sisälsi linkin laittomaan sisältöön. Muussa sisällössä ei ole vikaa joten oli tarpeetonta poistaa koko juttua.

20 vastausta artikkeliin “Opi hallitsemaan omaa talouttasi paremmin”

  1. Raha on sivuasia, elämä, terveys ja kulttuuri ovat pääasia. Kaikkea niitä voi harrastaa lähes ilman rahaa.
    Kirjanpidon debet ja kredit taseineen on kuspäisille tarkoitettua puuhaa.
    Miksi hankit päänsärkyä sijoituksilla ?
    Humaanin ei tarvitse. Sivistymättön järjestelee lusikkalaatikkoa päivittäin ja kiillottaa kahvat päivittäin.
    Sivistynyt lukee sillä valin lehtiä tai kirjaa.
    Kirjanpitäjä astelee päivittäin pestyyn vanhaan Mesuun ja polkee liikenteessä, köyhät kyykkyyn, Mersu tulee.
    Merkkaa kilometrit ja panee ajopäiväkirjaan, ja elää onnellisena seuraavaan päivään.

  2. Raha voi olla sivuseikka jos siitä ei ole puutetta. Mutta silloinkin kannattaisi välttää tuhlaamista ja laittaa vähän sivuun. Seitsemää lihavaa lehmää voi seurata seitsemän laihaa.

    1. Asuntosäästäminen on hulluuden huippu-tänään. Ihminen sitoo itsensä ja elämänsä kämppään. Elämä ja työ liikkuvat.
      Asuntosäästäminen oli erinomainen säästömuoto 70-90- luvuilla, jonka aikana korot ja inflaatio pitivät huolen roimasta arvon noususta.
      Asuntosijoittaminen on keinottelumoraalin alin aste leikkiä toisten kodeilla, jossa alimmilla kustannuksilla osallistutaan asunnon ja yhtiön konnosssoitoon. Nopea sijoitus ja exit.
      Sukanvarressa ja vakuutuksissa sen verran, että perhe selviää mahdollisista katastrofeista.

      1. ”Miksi hankit päänsärkyä sijoituksilla ?”

        ”Sukanvarressa ja vakuutuksissa sen verran, että perhe selviää mahdollisista katastrofeista”

        Heikki, sinulla on siis vakuutuksia, jotka turvaavat katastrofeilta, mutta ne eivät ole sijoituksia ?

      2. ”Asuntosijoittaminen on keinottelumoraalin alin aste leikkiä toisten kodeilla, jossa alimmilla kustannuksilla osallistutaan asunnon ja yhtiön konnosssoitoon. Nopea sijoitus ja exit.”

        Jaha, että sillä tavalla.

        No tästä ainakin selviää se, että ”keltaisen lehdistön lööpit” ovat uponnneet ihan huolella suotuisaan maaperään, mutta ihmekö tuo kun ”Raha on sivuasia, elämä, terveys ja kulttuuri ovat pääasia. Kaikkea niitä voi harrastaa lähes ilman rahaa.” ja samaan aikaan ”Sukanvarressa ja vakuutuksissa sen verran, että perhe selviää mahdollisista katastrofeista.”.

        Kuinka irti realismista voikaan ihminen olla ?

        Jos nyt vaivautuu lööppien lisäksi hieman tutustumaan asiaan, josta esittää asiantuntevia kommenteja niin helposti ymmärtää asuntosijoittamisen olevan erittäin merkittävä aivan tavallisten, eri ammattikunnissa toimivien, työssä käyvien ihmisten tapa hankkia hieman mahdollista lisäturvaa elämään kuin myös tuottoa hankkimilleen säästöille.

        On toki myös hieman totuuden jyvää ”keinottelumoraalin alimmasta asteesta” ja kuinka ollakaan, sitä edustavat useammat nykyiset hallituspuoleet sidonnaisuuksineen ja ellet ymmärtänyt niin otahan kerrankin asioista selvää ihan omatoimisesti.

        1. Tunnen asuntosijoitamisen molemmat puolet erittäin hyvin. Parissa meidän yhtiöissämme, ne sijoittajat viivästyttivät ja estivät jopa peruskorjausten tekemisen ja hissiremontin. Niitä arvoalueiden massasijoittajia ei tarvittu kuin muutama, yhteensä useamman osakeasunnon äänekästä omistajaa.

          Asunnon peruskalusteiden, kiukaan, parketin uusimisen vanhan jääkaapin sulamisveden valuminen parketille korjauksista väännettiin kättä. Näitä tämän kaltaisia oli useampia. Olin hallituksessa.

          Avaimien ja lukkojen uusinta asukkaiden vaihtuessa laiminlyötiin, vakuusrahoista jatkuva palautuskiista.

          Nyt uusien asuntoyhtiöuden suuret yhtiölainat uusin pirullinen riessa.

          Asntosijoittaminen ja toisten kodeilla puljaaminen on ammattien alakastia eikä kauas jää kiinteistövälittäjätkään puhelinmyyjistä.

          ”Arvostuksensa” kullakin.

          1. Voisi näitä tapauksia luetella kirjan verran, koska olen hädänalaisia tietämättömiä avustanut useasti.

            Paras tapaus oli Porvoossa, kun kiinteistönomistaja ei halunnut korjata vessanpytyn uimuria, kun kuulemma vessaa vedettiin liian usein ja se maksaa.
            Neuvoin naapurin 15-v poikaa panemaan uimurin käsin kuntoon 15 minuutissa.
            Puolihuijareira puolet.

          2. Heikki, Suomessa on noin 300 000 sijoitusasuntoa ja henkilökohtaiset kertomuksesi edustavat kuinka suurta osaa kokonaisuudesta ?

            Oletko nyt ihan varma, että siltä pohjalta olet asiantuntija asiassa ?

            1. Olen ja ml. muut kollegani samoista ympyröistä.
              Kaikki nuo sanomani voidaan kertoa vielä sadalla, niin päästään lähemmäs ahneuden ydintä.
              Toki on muutamia kunnollisiakin tullut vastaan yksitiseltä puolelta.
              Julkisella vuokranantajapuolella en ole kusetuksiin törmännyt.

              1. Että sillä tavalla, olet varmasti myös tietoinen siitä, että pääosin kyse on on julkisista tiedoista ?

                Kerrohan missä mielessäsi kulkee yksityisen ja yhteiskunnallisen vuokranantajan raja?

                Onko Pertti Pihtiputaalta yksityinen ja SDP Loimaalta Loimaalta julkinen?

                No toki Pertti on yksityishenkilö joka on omalla työllään ja ansioillaan hankkinut sijoitunasunnon, jonka päättää vuokrata, kun taasen SDP on puolue, joka on verovaroista kupannut osuuden, saadaksen lisää verovaroja.

              2. Minulla ei ole mitään lisättävää, seison sanojeni takana.
                Kehoitan asuntosijoittajia miettimään sitä, että heidän voitontavoittelunsa kohteet ovat yksityisten ihmisten koteja, joissa asiat pitää olla kunnossa puolin ja toisin ja ottamaan vastuullisen roolin yhtiöiden pitkän tähtäimen ylläpitoinvestoinneista exitin sijasta.

              3. Sellainen asuntosijoittamien on moraalin ja järjen kanssa hyvä asia, kun ostaa huonokuntoisen asunnon ja tekee siihen määräykset huomion ottaman laadukkaan remontin ja ottaa se joko omaan käyttöönsä tai myy uudelle omistajlle vastuupykälät muistaen.

  3. Kyllä olen nähnyt miten niukka talous toimii kun joka markka pussissa piti laskea pariin kertaan ja se pieni palkka riitti vuokraan ja niukkaan ruokaan ei muuhun. Vuokralla asujat ovat varakkaampien lypsykohteita.

    1. Minun työelämäni olisi jäänyt puoleen, jos olisin sitonut itseni koko ikäni asuntoihin.
      Olen molemmat kokenut tavallaan hyviksi elämäntilanteen mukaan. Vuokralla olen päässyt aina valitsemaan ja saanut sellaisia asuntoja, joita ei ikinä omilla rahoilla olisi saanut.

  4. Saattaa olla, ettei raha tee onnelliseksi, mutten kylläkään tiedä yhtään ihmistä jonka köyhyys olisi tehnyt onneliseksi.

    1. Raha ei varmasti tee onnelliseksi, mutta kummasti se rauhottaa ja sanon myös rahan kohdalla kuten muidenkin, että jos sitä on ”liikaa”, niin siihen sopii sanonta että, kun rahaa tulee liikaa ovista sisään, niin rakkaus lentää ikkunasta pihalle.

  5. Aika läpinäkyvää pikavippisivuston mainostamista. Sääli että tämäkin blogi on mennyt näin kaupalliseksi sonnaksi.

    1. Kommentoija on oikeassa, jutun alkuperäisessä versiossa oli linkki laittomaan sisältöön tältä osin. Juttua on sittemmin moderoitu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *