Taloudella on suuri vaikutus arkeen

Omilla raha-asioilla on suuri vaikutus arjen elämään. Kun talousasiat ovat kunnossa, arjessa on vähemmän stressiä ja huolehdittavaa. Huonosti hoidetut raha-asiat ja vinksallaan oleva talous puolestaan voi aiheuttaa huonoja yöunia ja stressiä elämään. Siksi on tärkeää, että omasta taloudesta pidetään huoli ja että budjetointi ja rahanmeno suunnitellaan huolellisesti omaan elämään sopivaksi. 

Budjetin suunnitteleminen ja talousasioiden järjestely on ei aina ole helppoa, mutta se on kaiken ajan ja vaivan arvoista.

Budjetointi on kaiken avain 

Jotta voi kuvitella saavansa raha-asiat kuntoon, on tärkeää suunnitella budjetti. Jokaisen talouden budjetti näyttää erilaiselta riippuen siitä, millaiset omat tulot ja menot ovat. Talouden tarkastelu ja budjetin suunnitteleminen ovat kuitenkin oleellisessa asemassa raha-asioiden vastuullisen hoidon kannalta. 

Olivat tulosi sitten pienet tai suuret, jokaisella eurolla pitäisi olla oma tehtävänsä ja sinun pitäisi tietää, minne madonreikään rahasi katoavat. 

Budjetointi aloitetaan aina listaamalla omat tulot, niin palkka- kuin pääomatulot, sekä kirjaamalla tarkasti ylös kaikki menot. Näin saat heti kuvan siitä, onko taloutesi tasapainossa ja minne tulosi menevät.

Esimerkiksi säästämällä kuitteja ja kirjoittamalla kalenteriin ylös kaikki maksetut laskut voit helposti selvittää, mitkä ovat suurimmat menosi ja mistä voi tarvittaessa nipistää. Pakolliset kulut, kuten vuokra, sähkö- ja puhelinlasku sekä ruokalaskut ovat tietysti sellaisia, mistä on paha pihistää. Toisaalta muut kulut, kuten leffassa käyminen ja illat kavereiden kanssa voivat myös vetää omat raha-asiat tiukalle, joten niistä voi alkaa säästää ensimmäisenä, jotta oman talouden saa parempaan tasapainoon.

Nykyajan lainakulttuuri voi laittaa talouden vinksalleen

Vuoden 2005 jälkeen Yhdysvalloista tutut payday loans-lainat, eli pikavipit, rantautuivat Suomeen ja monet säntäsivät ottamaan pikavippejä tekstiviestillä. Lainojen saamisesta tuli niin vaivatonta ja nopeaa, että monet jopa elelivät laveasti pikavippien turvin. Sitten ei kuitenkaan enää naurattanut, kun järjettömät laskut lämähtivät postiluukusta ja korot olivat suuremmat kuin alkuperäinen pääomalaina. 

HUOM: Tämä kappale on poistettu ylläpidon toimesta, sillä sen sisältö perustui laajalti säännöissä kiellettyihin linkkityyppeihin.

Tämä aiheuttaa taas sen, että lainaa haetaan helposti silloinkin, kun sitä ei pitäisi hakea. Laina on aina ylimääräinen kulu ja nostaa omia kuukausittaisia menoja. Lainan hakemista harkitessa onkin tärkeää miettiä, tarvitaanko lainaa oikeasti vai onko kulut mahdollista kattaa ennemmin esimerkiksi säästämisellä tai osamaksuilla.

Jos lainoja on kerääntynyt paljon, voi olla jopa hyvä idea harkita lainojen yhdistelemistä säästääksesi kuukausikuluissa ja koroissa.

Säästäminen ja sijoittaminen sopii jokaiselle

Monesti kuvitellaan, että säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseksi pitää olla suuria summia ylimääräistä rahaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan säästämisen ja sijoittamisen voi aloittaa hyvin pienilläkin summilla. Säästämällä pienen hätärahaston yllättäviä menoja varten stressaat heti vähemmän, kun tiedät, että säästötilillä on pehmikettä sadepäivän varalle. Sijoittamisen aloittaminen aikaisin puolestaan takaa sen, että saat mahdollisuuden ylimääräiseen, passiiviseen tuloon. 

Esimerkiksi osakesäästötilin voi helposti avata omasta pankista ja sinne voi tallettaa mielensä mukaan pieniä summia vaikka viikoittain tai silloin tällöin. Osakesäästötilissä on vielä se sokeri pohjalla, että veroja ei tarvitse maksaa ennen kuin teet nostoja tililtäsi. Ennen sijoittamisen aloittamista on syytä kuitenkin valita paras osakevälittäjä, jotta et maksa tarpeettoman suuria kuluja sijoituksistasi.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen pienin askelin auttaa myös oman talouden tasapainottamisessa ja parhaimmillaan stressin vähentämisessä.

11 vastausta artikkeliin “Taloudella on suuri vaikutus arkeen”

 1. Noin asioita pitäisi hoitaa hyvää tiedostamista Eemiltä kokonaan terv tepivaari

 2. Juuri uutisissa puhuttiin kuinka kesämökkejä ostetaan hintaluokassa 200 000€ – 300 000€ yhä enemmän. 500 000€ kesämökit ovat myös haluttuja.

  Sitten ihmetellään kun sakki on velkaa hautaan asti…

 3. Marko noille ei mahda kukaan yhtään mitään voi sanoa että järki on monelta loppunut terv tepivaari

  1. Siinä kun kesämökki maksaa 300 000€, ok talo 600 000€, pari sähköautoa 50 000€, 120 000€, + muut vermeet niin en tiedä millaisella kk erällä näitä voidellaan?

 4. No tuollasilta on järki loppunut kantakoot itse vastuunsa itsestään terv tepivaari

  1. Nämä kantaa sitten velkansa ns ”henkilökohtaiseen konkurssiin”, silloin se koskee monia muitakin.

 5. Muuten varsin hyvä kirjoitus, mutta ruokaan jotkut käyttävät hirmuisia summia rahaa, vaikka siihen ei olisi varaa.

  Suomessa tulee hyvin toimeen varsin pienilläkin ruokamenoilla, jos haluaa – tai sitten voi törsätä ruokamenoihin enemmän kuin on tuloja.

  Ohessa on linkki hyvin vanhaan kirjoitukseeni, jossa tietenkään hinnat eivät pidä enää paikkaansa, mutta periaate on edelleen oikea.
  https://jput.fi/Suomessa_ei_tar.htm

  Olen ihan itse elänyt sen vanhan artikkelini mukaisesti, joten rahasta ei ole ollut vielä minkäänlaista pulaa, vaan päinvastoin voin välillä jopa ”tuhlata” rahaa johonkin tärkeämpään kuin päivittäinen syöminen.

  1. Jep. Kun minä menen kauppaan, se kestää semmoiset 10-15 minuuttia, rahaa ei paljon pala. Kun vaimon kanssa menen kauppaan, se kestää noin tunnin, siinä voi miettiä minne sitä rahaa palaa…sitten ihmetellään kun on sitä ja tätä millä ei tee mitään tai jääkaapissa joukkueelle ruokaa (ollaan siis nykyään kaksin, jälkikasvu maailmalla jo monta vuotta), mutta semmoista…

   1. Lisäys, siitä siirrän ns ”varmuusvarastoon” ne mitkä on pitkällä päiväyksellä ja kierrätän sitten keittiön kautta jotta jos jotain niin aina on käsivaraa ja voidaan vaikka se joukkueellinen ruokkia…

    Kaikkein kalleimpia on vegeruoat, niissä on ihan saatananmoinen kilohinta, en tajua

  1. Kivat silarit…kenelle…joku jätkä sitten saa painaa menemään ja silari pysyy paikalla kuin toteemit ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *