Tietotekniikka kännyssä

Huawei känny ilmoitti että pankkiyhteyssovellukseni on vanhentunut. No Ply-kaupasta uutta asentamaan jolloin känny ilmoitti että muistitila ei riitä? Katsoin vaadittavan muistin ja kännyn vapaan muistin tila näytti riittävän mutta silti lataus ei onnistunut?

Puhelinkauppaan joo ja myyjä sano että tää on jo kolmas samanlainen tapaus samanlaisesta Huawei laitteesta!

Se oli sitten merkin vaihto uuteen ja rahaa meni…

Ilmeisesti kauppa käy paremmin kun ohjelmoidaan…

32 vastausta artikkeliin “Tietotekniikka kännyssä”

 1. Se on kaikkien halvempien ominaisuus, eikä niihin saa edes isompia, tai lisäkorttia. Ohjelmia ja tiedostoja purkamalla joskus saa uutta tilaa. Minulla on nytkin ainakin kaksi puhelinta, jotka ovat muuten toimivia, mutta tila loppuu.

 2. Hommaan älykännykän vasta kun normaaleja näppäinpuhelimia ei enää saa.

 3. Aika lailla kuten Pentti sen sanoo.

  Valitettavasti kännykkäkaupoilla ollessa asiakkaita vedetään nenästä niin että viuhahdus käy. Ihmisille myydään puhelimia jotka eivät sovellu siihen mitä tarvitsevat. Joillekin liian hienoa, joillekin riittämätöntä edes perusasioiden hoitoon.

  Tästä tuli mieleen, jos kirjottaisin jonkun peruskäyttäjän älypuhelimen ostojutun niin lukisiko sitä kukaan?

  1. En tiedä kuinka määritellään ”peruskäyttäjä”, mutta tokihan kiinnostaisi.
   Itse olen ottanut vanhat älyttömät takaisin käyttöön älylaitteiden välillä ja nyt jo ykköspuhelimena tuollainen katiskamalli.

 4. Pitääpä vähän kaivella siis. Minulla on kolmekin juttua tilauksessa ihan perinteisemmille medioille, mutta siinä välissä olisi kiva kirjoitella jotain tällaista.

 5. Itse ostin Pirkkalan Veskasta huoltoliikkeestä käytetyn kun entinen uutena ostettu hajosi reikun parin vuodwn jälkeen. Hyvin tuo on toiminut nyt reilun vuoden. Malli on Samsung Galaxy S8, aikansa lippulaivamalli. Kooltaan se on sellainen että mahtuu hyvin taskuun ja kämmenelle eikä niinkuin ne tabletit joita nykyään myydään puhelimina. Aikansa huippumallina siinä on myös erinomainen kamera jossa on optinen kuvanvakain. Jos joku ymmärtää kameroista niin tietää että se parantaa vähässä valossa kuvaamisen laatua eikä sirä löydy uusista halvoista puhelimista. Muistia on 4Gb ja tallennustilaa 64Gb, lisäksi voi asentaa muistikortin tai toisen simmin, jota itse käytän niin ei tarvitse raahata erikseen työpuhelinta. Koko komeus maksoi 200 euroa. Huonoina puolina on jo alunperin kehno sormenjäljen tunnistin ( jonka kanssa olen oppinut pärjäämään) ja se että viisi vuotta sitten julkistettuun puhelimeen ei enää tule päivityksiä, Android taitaa olla versio 8 tai 9.

  Puhelimissa, tietokoneissa ja autoissa minulla on ollut sama periaate: ennemmin vanha Volvo tai Mersu kuin uusi halpismalli. Tietotekniikassa vielä enemmän koska laitteissa ei ole kuluvia osia paitsi akku. Sekin on riitttänyt hyvin tähän asti, tosin nyt harkitsen vaihdatusta, pitää tehdä testi.

 6. Norpan pointissa on paljon järkeä. Tietokoneissa tuo pätee ehdottomasti. Kännyköissä tässä on oikeastaan suurin riski ohjelmistotuen loppuminen, eli tietoturvallisesti tuo on vaarallinen ilman lisäohjelmia ja jossain välissä turvallisuutta vaativien ohjelmien, kuten pankkiohjelmien saanti voi vaikeutua.

  Toki on monia tapoja kiertää tätä, mutta ei aivan peruskäyttäjälle helppoja.

 7. Sitä minä en ymmärrä, kun eräs jo varttunut kaveri on ladannut kännykkään kaiken mahdollisen ”mobil payn”, omat pankkisovelluksensa, ratikkaliput, ihan kaikki kanta-asiajas, kirjastokortit, kaikki. Siis kaikki yhden kortin varaan. Täysin hullua !
  Joku järki on sentään hajautetuissa toiminnoissa.
  Vain välttämättön pankki, tunnusluvut jne. Loput useammalla kortilla. Ja käteinen varaksi.
  Mitettikäähän ”pari hetkeä” riskejä !

 8. Kiinnostaa minuakin Kyuu juttu aiheesta.
  Itse en lataillut puhelimeeni mitään ylimääräistä ja silti se ilmoitteli että tila käymässä vähiin. Poistin muistiin kertynyttä ja silti se ilmoitti ettei tila riitä uuden pankkisovelluksen lataamiseen vaikka tilaa näytti olevan enemmän kuin se lataus vaati.
  Edellinen puhelin täyttyi myös vaikkei ollut älykänny.4
  Ilmeisesti ne tehdään kerryttämään jotain mitä maallikko ei osaa poistaa?

 9. Minulle on tärkeää että älypuhelin kestää sekä että on paljon muistia sekä iso akku.

 10. Kyllä minullakin on ladattuna vaikka mitä puhelimeen – mutta jokaisen kohdalla on olemassa varasuunnitelma.

  Puhelin on aina mukana ja oikein ylläpidettynä varsin turvallinen. Sen varastanut saa paljon vähemmän kuin lompakon varastaja.

  Mutta joka asian kohdalla pitää olla se kysymys ”miten teen tämän asian jos kännykkä viedään”. Jos ei osaa vastata, on tehnyt jotain pöhkösti. Tai ainakin ottaa ison riskin.

  1. On pari turvallisuus hommaa puhelimessa mitä en tässä aukaisi, mutta niitä pitää olla, toisaalta on varapuhelin aina ladattuna valmiiksi. Sekä virtapankkeja jos tulee tilanne ettei sähköt toimi.

   1. Autossa on lämmintä, jos on bensaa tankissa ja tupakansytytimestä ladata kännykkää. Se on hyvä varajärjestelmä valoineen ja kääntyvine pyörineen.
    Kannattaa pitää tankki aina täynnä.
    Ja kylmäkaukkuun voi ottaa eväitä ja siihenkin tupakansytytin antaa virtaa.

    1. Näinpä olen itse myös lataillut mökillä pidempien sähkökatkosten sattuessa autosta laitteet. Eipä kovin isosti ole edukkaammista virtapankeista itselleni iloa ollut, jos pakkasessa kaupungissa kävellessä olen näiden avulla yrittänyt pidentää älypuhelimen akun kestoa.
     Onneksi itsellä autossa bensalämmitin myös, millä lämmittää arktisessa limbossa sähkötolpista riippumatta.

     1. Mökille kannattaa laittaa aurinkopaneeli. Jo yhdellä pienelläkin lataa helposti laitteet ja saa valor moneen paikkaan, nykyiset led-lamput vaativat niin vähän tehoa.

      1. Ehkäpä aurinkopaneeli kannattaisi. Ehkäpä jään kiinnostuksella odottamaan päätyvätkö mökkimme omistajat tällaisiin investointeihin, joihin itse en ole ryhtymässä.

 11. Phuuh, 20 000 merkkiä kirjoitettu ja paperiksi muutettuna pari mapillista luettavaa taustatietoa. Pirulauta mitä menin lupaamaan…

  Eipä sillä, on paljon huonompiakin tapoja viettää lauantai-iltaa. Josko parissa viikossa valmistuisi.

 12. Tuohon tietoturvaan vielä komnentoin. Minulla on siis puhelin, jossa on vanhempi Android eikä tietoturva ja muita päivityksiä enää tule. Kuitenkin, mitä olen seurannut Androidiin kohdistuvia uhkia niin ne ovat olleet sen kaltaisia joissa käyttäjän täytyy itse mennä vipuun. Jos ei asenna mitään epäilyttäviä ohjelmia eikä ainakaan Googlen Play -kaupan ulkopuolelta, niin en ainakaan tiedä mitään sellaista uhkaa joka voisi varastaa tietoni pelkästään siksi että käytän puhelintani ja sen sovelluksia.

  Toisaalta välttämättä mikään uudempikaan Android tai tietoturva ei pelasta jos alkaa klikkailla linkkejä ja antaa asentaa puhelimeensa haittaohjelmia. Play – kaupan sovelluksissakin on joskus ollut ujutettuna haittaohjelmia, mutta niin harvoin että sellaisen saaminen vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä. Lisäksi ilmainen Avast – torjuntaohjelma tarkastaa uudet sovellukset.

  Aika paljon minullakin on tietoa periaatteessa puhelimessani. Kerran tuli vähän paniikki kun aamulla ( edellinen) puhelimeni oli ”kuollut” ja oli lähtö lennolle ja lentoliput pelkästään puhelimessa. Toisaalta tiedothan eivät yleensä olekaan puhelimessa vaan pilvessä ja niihin pääsee taas käsiksi kun avaa toisen puhelinen, ainakin jos muistaa salasanansa.

 13. Tuo on ihan totta. Peruskäyttäjälle uhat ovat pääosin omaa typeryyttä – joskin jokainen uusi käyttöjärjestelmäversio tuo erinäisiä toimintoja tässä auttamaan. Androidin hyvä ja huono puoli on laaja avoimuus.

  Ei vanha puhelin ole huono juttu, jos tietää mitä diiliä tekee.

 14. Minä ostin viime talvena täyskunnostetun puhelimen Virosta. Taisi alunperin olla Ranskassa, ainakin sieltä se tuli. Eipä tuo paljon maksanut, vain 70 euroa. Paremmin on toiminut kuin minun vanha vastaava.

 15. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin kaupan pitkässä kassajonossa maksaja hakee kännykästään ”etukorttia” ja se jälkeen maksuohjelmaa. Kun ei tule mieleen, että ne voisivat olla valmiina kassajonossa puhumisen sijasta.
  Tai junassa konnarille lipun kaivamista tuskastumiseen saakka … tai… tai..
  Sen sijaan kassalla kortin vilaus maksupäätteelle ja asia selvä.
  Tai junassa paperilippu, sillä selvä.
  Tai parkkimittarilla rekisterinumero, näypytät euroja ja kaivelet maksutapaa. Tai Parkmannin sovellusta ja paikannusta. Tai mittarilla pikamaksua. Joku hikoilee jo selän takana.
  Sen sijaan, kun kilautat 1 €: kolikon ja sillä selvä.
  Miten ihmeessä yksinkertainen maailma tehdään niin vaikeaksi.
  Syy: joku vetää välistä ja me maksamme.

 16. Heikki, sama ongelma se on kauppajonossa kun joku alkaa vasta kaivamaan kukkaroaan kun myyjä kertoo summan. Ja sieltä lompakkoa ja sieltä etukorttia ja sitten maksukorttia, ei kun se toinen sittenkin, se on täällä toisessa taskussa…

  Itsehän maksan älykellolla. Se on aina ranteessa ja menee noin puoli sekuntia saada se maksuvalmiuteen.

  Tarinan moraalinen opetus on nähdäkseni se, että opi pelaamaan sitä peliä minkä valitsit.

  1. Jos pantasiin kilpailu pystyyn noissa jutuissa minkä mainitsin, uskoisin voittavani sinut maksunopeudessa joka em.momentissa tietämäällä esim, mihin parkkeeraan auton.

   1. Jos ajat parkkitaloon niin puhelin on taatusti nooeampi. Puomi nousee kun vaan puhelin on mukana ja siinä on sovellus. Ei tarvitse kuin ajaa sisään. Hitaampaa on pysähtyä, avata ikkuna ja painaa nappia saadakseen parkkilipukkeen jonka jälkeen vasta puomi nousee. Sama poistuessa.

 17. Minulla on puhelin soittamista ja soittoon vastaamista varten. Joku satunnainen tekstiviesti tulee joskus lähetettyä.

  Hyvin mielelläni jätän puhelimen kotiin kun lähden lenkille, tai kalaan, marjaan, sienimetsään jne.

  Itseasiassa 24/7 tavoitettavissa oleminen on jo ajatuksena hyvin vastenmielinen.

 18. Juu en väitä olevani nopein maksamisessa tai paljon muussakaan – joskin kerran tulin kolmanneksi yhdessä kymmenen kilometrin juoksukilpailussa.

  Oleellista on että minulla on tapa joka toimii ja josta pidän, jokaisella muulla on toisenlainen. Ei kaikkeen tarvitse olla yhtä oikeaa vastausta.

 19. En ymmärrä miksi kännykällä pitäisi hoitaa pankkiasioita tai maksaa ostoksia.

  Tietsikka on hyvä pankkiasioihin, artikkeleiden kirjoittamiseen, jne., jne.

  Ihan tavallinen muoviläpyskä (esimerkiksi Mastercard) on hyvä maksuväline – yleisimmät maksut yksinkertaisesti viemällä kortti maksupäätteen lähelle. Minulla on kaksi muoviläpyskää siltä varalta, että toisen kanssa tulee ongelmia (esimerkiksi ulkomailla).

  Hyvän tietsikan akku kestää, kestää ja kestää – vaikka töpselistä ei tulisi sähköä. Muoviläpyskästä ei ole koskaan akku tyhjänä.

 20. Kyllä minäkin tietokoneella ns. oikeat pankkiasiat hoidan. Ehkä se ainoa kiva etu mobiilipankissa on että voit skannata laskun viivakoodin suoraan kännykän kameralla, etkä tarvitse viivakoodilukijaa.

  Sen sijaan maksukortti minulla on älykellossa kätevyyden lisäksi sen takia, että se on turvallisempi. Jos joku vie korttini, hän voi viedä minulta rahaa. Ei toki ilman tunnuslukua hurjasti, mutta kuitenkin. Jos joku vie älykellon, se ei onnistu sillä heti kun se menettää kosketuksen ihoon, se lukittuu.

 21. Minulla on maksukortit maksamiseen, mutta kännykän Osuuspankin mobiilisovellus on kätevä esimerkiksi kun haluan tarkistaa saldon tai siirtää nopeasti rahaa tililtä toiselle. Kyllä sillä joskus laskunkin maksaa, läppärin tai tabletin iso näyttö on toki parempi. Kännykässä on myös kohtuuhyvä kamera aina mukana, ajanvietteeksi voi lukea monia lehtiä, Chromecastin kautta saa suoratoistot pyörimään tai voi näyttää niitä valokuvia ja videoita tv ruudulla, aamulla se herättää, matkaliput junaan ja lennoille toimivat siinä ja lisäksi voi viestiä Whatsappilla tai Teamsilla, joskus jopa lukea ja kirjoittaa Pirkan blogeihin. Eihän puhelin kaikkeen paras ole, mutta siinä on yksi ylivoimainen ominaisuus: se on miltei aina mukana.

Kommentoi