Kaksinaismoralismi voimissaan

Yhdysvaltoja on tällä viikolla ravisuttanut kauhea episodi. Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis on lennättänyt noin 50 laitonta maahantulijaa demokraaattieliitin suosimalle Marta’s Vineyardin saarelle. Kaiken lisäksi DeSantis ei erikseen ilmoittanut Marta’s Vineyardin viranomaisille lennosta, vaan oli muutamaa päivää aikaisemmin ainoastaan varoittanut lehdistötilaisuudessa lennettävänsä laittomia maahantulijoita mm. Marta’s Vineyardiin, mikäli liittovaltion johto ei tee mitään päivä päivältä kasvavalle siirtolaisongelmalle. Todennäköisesti idea lennättää maahantulijoita tuli valkoisen talon aiemmin suorittamista lennätyksistä, joilla siirtolaisia lennätettiin eripuolille Yhdysvaltoja, mm. Floridan Jacksonvilleen, ilman erillistä yhteydenottoa alueen viranomaisiin.

Samantapaiseen toimintaan on päätynyt myös Texasin  republikaanikuvernööri Gred Abbott, joka on järjestänyt laittomasti maahantulleille bussikuljetuksia mm. Washington DC:hen, New Yorkiin ja Chicagoon. Viimeisin huomiota herättänyt kuljetus päätyi Washingtoniin Naval Observatoryn alueelle, varapresidentti Kamala Harrisin virka-asunnon läheisyyteen. Kimmokkeena matkan ”päätepysäkille” lienee toiminut Kamala Harrisin TV-haastattelu, jossa hän vakuutti useampaankin otteeseen rajan olevan turvattu (engl. boder is secure).

Yhteistä DeSantisin ja Abbottin järjestämien ”matkojen” kohteille on niiden itsensä mainostama laittomien maahantulijoiden ”turvapaikka kaupunki” (engl. sanctuary city) status. Tätä turvapaikka statusta niin Washington DC:n, New Yorkin kuin Chicagon johtavat demokraattipoliitikot ovat mainostaneet jo vuosia. Myös Marta’s Vineyardin omassa esitteessä muistetaan erikseen mainita, kuinka maahanmuuttajat ovat tervetulleita.

Tästä päästääkin blogin otsikon aiheeseen. Kun DeSantisin ja Abbotin kujetuttamat siirtolaiset saapuivat maahantulijoiden turvapaikoiksi julistautuneisiin kaupunkeihin, alkoi välitön valitus herrojen kuljetuksia kohtaan. Näytti kuin aiemmin tervetulleiksi mainostetut maahanmuuttajat eivät olisikaan olleet tervetulleita. Esim. Chicagon pormestari Lori Lightwood järjesti kaupunkiin päätyneille tulijoille välittömästä jatkokyydin demokraatteja äänestävältä keskusta-alueelta republikaanienemmistöiseen esikaupunkiin. Suuren kohun aiheuttaneen Marta’s Vineyardin lennon matkustajat saatiin siirrettyä kansalliskaartin avustuksella muualle, pois Barrack Obaman ja muiden alueella asuvien silmistä, alle kahdessa vuorokaudessa.

Siinä missä muutamat kymmenet, runsainmillaan muutamat sadat, Washingtoniin, New Yorkiin, Chicagoon ja Marta’s Vineyardiin päätyneet tulijat ovat nostaneet suuren myrskyn niin mediassa kuin politiikan puolella, ei esim. Texasin Del Rion kaltaisen pienen rajakaupungin kuukaudesta toiseen jatkunut ahdinko valtavien maahanmuuttovirtojen kanssa ole noussut missään vaiheessa otsikoihin. Samana päivänä, kun noin 50 tulijan reilun 15000 asukkaan Marta’s Vineyardiin aiheuttama ”inhimillinen katastrofi” pyöri päällimäisenä uutisena, noin 32000 asukkaan Del Rioon saapui lähemmäs 15000 laittomasti maahantullutta siirtolaista.

Texasin ja Floridan kuvernöörien tavoite siirtolaisongelman nostamisesta esiin näyttää onnistuneen, mutta seuraukset eivät tn. ole herrojen toiveiden mukaisia. Rajakaupunkien ja -osavaltioiden ahdingon sijaan keskustelu on siirtymässä herrojen rankaisemiseen. Mediaa ja demokraattista eliittiä eivät kiinnosta Del Rion kaltaisten kaupunkien ja niiden asukkaiden vaikeudet, vaan tärkeintä on rankaista kaksoismoralismin esiin nostaneita. Jos DeSantisille ja Abbottille saadaan muita ennalta varoittavat tuomiot, voi demokraattieliitti jatkaa oman moraalisen erinomaisuutensa esittelyä joutumatta itse kohtaamaan ajamansa politiikan negatiivisia seurauksia.

2 vastausta artikkeliin “Kaksinaismoralismi voimissaan”

  1. Amerikka on kahtia jakautunut ja siihen lisäksi maahantulijat + osavaltiot jotka toimivat osin itsenäisesti.
    Valtikka on rikkailla sillä raha ratkaisee…

  2. Aihetta on tullut seurattua läheisesti jenkkimediasta. Tulen palaamaan tähän sarjassani amerikan juttujan lähiviikkoina.

    Varsin vänkä tapaus.

Kommentoi