Riikka Purra puhuu bensan lisäksi julkisesta velasta pa…aa !

Millään ei näytä olevan mitään määrää eli persujen täyden soopan syytämisessä kansalaisille. Nyt kyseessä on Suomen ”hirmuinen” velka, joka on mittasuhteiltaan täysin normaali vrt. mainitut verrokkimaat ja vähän enemmänkin.

Lukekaa juttu. Älkää ottako vertailukohdaksi Norjaa tai Ruotsia. Puhutaan Suomesta, joka on persujen Impivaaraa.

”Riikka Purra kauhistelee nyt Suomen ”jättivelkaa” ja perustelee sillä kovia leikkauksiaan – Tässä on kuitenkin yksi iso ongelma

Velkakauhistelulla hallitus hämärtää käsitystä siitä, mitä se oikeasti yrittää saada aikaan työmarkkinoilla.

SUOMI ei ole erityisen velkaantunut valtio, ei EU-valtioihin eikä muihinkaan valtioihin verrattuna. Suomen julkinen velka on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kasvanut, mutta maltillisesti verrattuna useimpiin muihin maihin.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen lopussa Suomen julkisyhteisöiden bruttovelka oli 72,6 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ranskassa (115 prosenttia), Yhdysvalloissa (122), Kiinassa (77) tai Kreikassa (160), puhumattakaan EU-maiden julkisyhteisöjen velasta, joka on 85 prosenttia suhteessa koko EU:n bruttokansantuotteeseen.

Ongelmalliseksi Suomen julkisen velan kehityksen tekee se, että velan määrä yhä nousee lähivuodet. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Suomen julkisen velan kasvavan vuoteen 2028 mennessä 82 prosenttiin suhteessa bkt:hen. Samaan aikaan IMF ennustaa koko EU:n alueen yhteisen velkasuhteen laskevan 80 prosenttiin. Ennusteen toteutuessakin Suomi olisi yhä kaukana ”Kreikan tiestä”, joka on paljon käytetty kielikuva velkaa kauhisteltaessa.

Velkaannuttava hallitus

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on kuvannut korkokuluja ”karmaiseviksi” ja velan kehitystä ”rumaksi perusuraksi”, jota halutaan muuttaa. Tällä hallitus perustelee vähävaraisiin kohdistuvia sosiaaliturvan heikennyksiä, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta, irtisanomissuojan heikentämistä, työttömäksi joutuvien ansiosidonnaisen porrastamista ja lakko-oikeuden rajoittamista.

Ongelma on se, että leikkauksilla tuo ruma perusura ei käänny, vaan jatkuu.

Samalla hallitus jättää käyttämättä sen ainoan perusuraa kaunistavan ja karmaisevia korkomenoja hillitsevän keinon: työperäisen maahanmuuton huomattavan helpottamisen ja lisäämisen. Suomessa on yhä liian vähän hoitajia ja lääkäreitä ikääntyvää väestöä varten sekä työvoimapula myös useilla muilla aloilla, mikä hidastaa investointeja. Siksi Suomessa on yhä liian vähän veronmaksajia.

Perussuomalaisten mukana pysyttämiseksi hallitus päinvastoin vaikeuttaa maahanmuuttoa ja maahanmuuttajien maassa pysymistä. ”Se on helvetin tyhmää”, sanoo Pantzar. ”

Velkakauhistelulla hallitus hämärää käsitystä siitä mitä se oikeasti yrittää saada aikaan työmarkkinoilla – Kotimaa – Aamulehti
Tämä persujen harhaanjohtavien juttujen määrä alkaa täyttämään kaikki manipulaatioin pahimmat vaarat.

8 vastausta artikkeliin “Riikka Purra puhuu bensan lisäksi julkisesta velasta pa…aa !”

 1. Samaa myös ihmettelin omassa avauksessa.
  Meillä on vielä media joka välillä päästää näitä julki.
  Politiikan uskottavuus rapisee!
  – En edusta mitään puoluetta.

 2. Subjektiivisesti voi asioita aina pistää suhteisiin – mutta ydinongelma on se montako miljardia vuodessa maksamme velanhoitokuluja. Se on ongelma täysin riippumatta muista maista.

  Tällä hetkellä näyttää siltä että Marin ja Orpo kisaavat siitä, kumpi sai kaudellaan ajettua valtion pahempaan konkurssiin.

 3. Marinin hallituksen tekemiset olivat sellaisia pakkotoimia, joissa ei velkojen tulevia korkoja voitu mitenkään välttää. Korona kaikkine 4 krt. toimineen, yritystuet, joita mm. Timo Lappi kiljui Suomen matkailuelinkeinon pelastamiseksi, huoltovarmuuden pettäminen, Nato, konehankinnat ja loppupäässä sota ja siihen liittyvät varmuustoimet jne..
  Orpon hallituksella on käsissään vielä pahempi. Verojen välttely, lama työttömineen, politiikka, joka on epäoikeudenmukainen ja väärin arvioitu vain yhdeltä kannalta, kansasta valtaosa on nyt jo sitä vastaan ja edelleen laajeneva sota.
  Yhtälö on mahdoton ilman laajapohjaista uutta hallitusta ohjelmineen ja pian.

 4. Pitäisi vissiin olla Velka-Sanna ajamassa Suomea Kreikan tielle ja sitä kautta potentiaalisen korvikeneuvostoliiton (EU-liittovaltio) jäseneksi. Ja mikä ettei! kuuluuhan Sanna superrikkaiden (Maailman talousfoorumi) hyvävelikerhoon. – ESG on nykysutkien koodinimi, jonka kirosana on nationalismi.

 5. Fossiilienergian käyttöä voidaan korvata lisäämällä turpeen käyttöä. Tekniikoita pitäis kehitellä kiiruusti.

  Jotkut ovat tosin arvelleet, että fossiilien käytön vähentäminen vaikeuttaisi rikkiä käyttävien lannoitteiden valmistusta. Lannoitteiden vähentäminen aiheuttaisi nälkähätää.
  Turpeesta saisi kyllä rikkiäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *