En suosittele lukemaan – Purra lateli eduskunnassa ikäviä totuuksia.

”Eduskunta aloitti valtion ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn tiistaina. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) muistutti heti kättelyssä, että valtio on elänyt yli varojensa finanssikriisistä lähtien, siis vuodesta 2008. Purra sanoi, että huippuvuosien menestys sai suomalaiset tottumaan liian anteliaaseen valtioon.

Ylimitoitettu sosiaalivaltion malli on tulossa tiensä päähän, koska meillä ei yksinkertaisesti ole varaa ylläpitää sitä. — Teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi, Purra lateli ex-valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) tyyliin.

Samaa mieltä on suomalaisten enemmistö. Huhtikuun eduskuntavaaleissa voiton korjasivat ja hallituksen muodostivat puolueet, jotka ajoivat julkisen talouden panemista kuntoon säästötoimilla ja rakenteellisilla uudistuksilla.

Nyt ei yritetä korjata pelkästään Sanna Marinin (sd) vasemmistohallituksen virheitä. Virheitä ovat tehneet kaikki muutkin hallitukset.

Sosiaaliturva ja -etuudet muodostavat suuren osan osan valtion menoista. Siksi on luonnollista, että myös sieltä leikataan.

Vasemmisto-opposition ja ay-liikkeen ankaran kritiikin perusteella voisi luulla, että Petteri Orpon (kok) oikeistohallitus on romuttamassa hyvinvointivaltiota. Lähempi tarkastelu paljastaa, että sosiaaliturvaan ja -etuuksiin tehtävät säästöt ovat varsin maltillisia.

Hallitus esittää sosiaaliturvaan ja sosiaalietuuksiin yhteensä 212 miljoonan euron nettosäästöjä 2024. Hallituksen budjettiesityksen loppusumma on 87,9 miljardia euroa. Sosiaaliturvaan ja -etuuksiin kohdistuvat säästöt ovat 0,24 prosenttia budjetin loppusummasta. Isossa kuvassa säästöt ovat siis hyvin pientä luokkaa.

Hallituksen tavoite on kohdistaa sosiaaliturvan ja -etuuksien säästöt ja veronalennukset siten, että toimet kannustaisivat ihmisiä ottamaan työtä vastaan tai työskentelemään enemmän. Tämä on poikkeuksellisen suuren työvoimapulan ja hillittömän velkaantumisen oloissa järkevä linja.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti maanantaina laskelmat hallituksen ensi vuodelle esittämien sosiaaliturva- ja veromuutosten yhteisvaikutuksista kotitalouksien tuloihin. Suuri linja on, että koko väestöstä noin puolet (49 %) kuuluu kotitalouksiin, joissa muutokset kasvattavat käytettävissä olevia tuloja. Runsas kolmannes (36 %) väestöstä kuuluu kotitalouksiin joiden käytettävissä olevat tulot muuttuvat vain vähän.

Tulonmenetyksiä (1 % tai enemmän) kokeviin kotitalouksiin kuuluu noin 14 % väestöstä. Todella huomattavia yli 10 % tulonmenetyksiä kokeviin kotitalouksiin kuuluu vajaat 3 prosenttia väestöstä. Eniten kärsivät opiskelijat ja ansiosidonnaista saavat työttömät.

Arvioinnissa ovat mukana pääsääntöisesti vain niin sanotut staattiset vaikutukset, eli muutosten vaikutuksia esimerkiksi työllistymiseen ei ole otettu lähtökohtaisesti huomioon. Hallitus uskoo toimien johtavan 60 000–65 000 lisätyölliseen. Se lisäisi verotuloja ja vähentäisi työttömyydestä johtuvia menoja.

Työnteon kannustimien muutoksia on arvioitu työllistymisveroasteen kautta. Hallitus arvioi sen laskevan 67,5 prosentista 63,2 prosenttiin. Työllistymisveroaste kuvaa sitä, kuinka suuren osan tulojen lisäyksestä työtön menettää verotuksen kiristymisen ja sosiaaliturvan tuloharkinnan vuoksi, kun hän työllistyy.

On tärkeää, että hallitus purkaa tätä työttömyysloukkua, jossa työttömän ei kannata ottaa työtä vastaan. Etla laski viime vuonna, että tällaisia työttömiä oli Suomessa 136 000 henkeä.”

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/c4c77aa6-d212-4b87-a465-0261a1861b5c

31 vastausta artikkeliin “En suosittele lukemaan – Purra lateli eduskunnassa ikäviä totuuksia.”

 1. Vaikuttaa aivan siltä, että Suomessa on pitkästä aikaa valtionvarainministeri eikä pankkiautomaatti.

  1. Onhan se kurjaa, että ihmisille jää hieman enemmän heidän omia rahojaan.

   Vasemmiston harha siitä, että maksimaalinen verotus tuottaa maksimaalisen verotuoton elää lujassa, mutta ei se koskaan todeksi muutu.

 2. On hyvä muistuttaa että tosiaan tämä ei ole Marinin syytä. Syyllisiä löytyy edellisistä hallituksista joka puolueesta. Myös Soinin ajan persuista.

  Syyllisten osoittelusta pitää päästä tulosten tekoon. Tuleeko niitä nykyhallitukselta? Varhaista sanoa. Osa tutkijoista on optimistisia, osa täysin eri mieltä.

 3. Heikki, veronkierto on kieltämättä hemmetin iso ongelma ja on kumma ettei mikään hallitus siihen halua puuttua. Mikä on ideasi?

  Omalta osaltani suuntaisin ensimmäisenä näihin verojen siirtoon ulkomaille koska niillä menetetään suurimmat summat. Toinen kärkipään juttu on lisätä tutkintaresursseja harmaassa taloudessa, koska jokainen tutkija tienaa palkkansa monin verroin.

   1. Karjalainen, voit ihan rauhassa kuvitella, että kommenttisi ottaisi jollekin ”koville” ja todennäköisesti itse jopa uskot siihen.

    Seuraavaksi kun arvioit kenenkään psyykettä, esitä millä pätevyydellä sen teet tai meso ihan rauhassa omissa avauksissasi, niitä minun ei tarvitse seurata.

 4. Vahinko, että keskusta on ulkopuolella.

  Uhkaa jäädä biokaasuala kehitysvaiheeseen.

  Kokoomus luottaa sähköautobuumin jatkuva n, minä en.

  Sähköautoilun lisäämisen takia Natsi-Kiina saisi liian määräävän aseman maailmantaloudessa.

  Sähköautoihin perustuva liikenne on haavoittuvaisempi esimerkiksi aurinkopurkauksen aiheuttaman sähköverkon kaatumisen takia. Sähköverkko olisi lamautettavissa myös atomipommilla yläilmoissa.

  Nestemäisten polttoaineiden ja kaasun jakelun pitäisi toimia siinäkin tapauksessa, ettei valtakunnan sähköverkko palvelisi jakelulaitteita ja dataverkkoa.

  Pimeyden ydin eli Bryssel tekee kaikkensa, ettei Suomi käyttäisi turpeitaan, vaan sen sijaan päästäisi turpeen mätänemisestä aiheutuvat metaanit ilmakehään. Virtsapäisiä ääliöitä. Siitä porukasta pitäisi päästä eroon. Paluu Eftaan olkoon edessä, vaikka välkkyvät Brysselin torahampaat myös ETA:saa, jossa Eftankin kautta olisimme sidoksissa.

 5. Vain pieni osa on kuitenkin itse aiheuttanut työttömyytensä yleisin syy taitaa olla firman konkurssi
  Purra vois selittää mitä vaan terv tepivaari

 6. Karjalainen, totta kai sinä pystyisit parempaa niin valtiontaloudessa kuin ihan missä muussa tahansa ja olen varma, että ihan aidosti uskot sen olevan totta.

  Mitään pätevyyttä sinulla ei kuitenkaan ole kenenkään ””psykopaattiutta” arvioimaan, joten jospa menisit mesomaan taas omiin avauksiisi.

 7. Sanna, seurapiirisosialisti jätti varsinkin Tampereen alueen äänestäjille paZkan käteen. Hänen kaudellaan Suomi putos puusta…

 8. Kuuyin kommentti kannattaa lukea sillä menneiden tonkiminen ei vie eteenpäin eikä menneet enää muuta mitään tehtyjä.
  – Nyt hallitus antaa verohelpotuksen palkkoihin ja kurittaa opiskelijoita sekä työttömiä jotka kummatkaan eivät sillä keinolla täytä valtion vajetta. Opiskelijat voi korkeintaan osa heistä joutua jättämään opiskelun joka on vahingollista myöhempään työllistymiseen. Työtön ei työllisty kun nyt työllisiäkin potkitaan työttömyyteen.

  1. Menneiden tonkiminen ei tosiaan kannattaa, paitsi silloin kun tonkija on vihervasemmistolaisen ja kohde on perussuomalainen, eikö?

   On kuitenkin hyvä ymmärtää miten ja miksi nykytilaan on tultu, jotta ei toisteta samoja virheitä kerta toisensa jälkeen.

 9. Persujen ainoa arvon mittari on raha ja omaisuus ja, että sen varaan koko yhteiskunta, ihmiset ja työ pitää alistaa.
  Oppimisellakaan, joka ei tähtää rahaan ei ole persuiila mitään arvoa. Ei luonnollakaan, jos se ei tuota heti rahaa.
  Kulttuuria, moraalia, humaanisuutta ei ole kuin rahantekijään.
  Kokoomus oli joskus toista maata, mutta se hiipui kuin hiillos nuotiossa.

  1. ”Persujen ainoa arvon mittari on raha ja omaisuus ja, että sen varaan koko …”

   Että sellasta Heikiltä sitten tällä kertaa. Eikös sinun pitänyt…?

   1. Jotenkin tuossa hk:n kommentissa heijastuu wannabehurrin alentuva suhtautuminen tavallista suomalaista kohtaan…

 10. Karjalainen, sinä kun kuulut kermaan ja pyörit piireissä, olet asiantuntija oikeastaan missä tahansa asiassa ja kaiken jo mainitun lisäksi arvostettu monialajohtaja, keksijä, kulttuuripersoona, humanisti ja telinevoimistelija niin kerrohan montako ensiasuntoa koskevaa asuntokauppaa on kaatunut varainsiirtoveroon ennen kuin ensiasunnon osto vapautettiin siitä?

  Kun olet ilmeisen varma siitä, että kukaan ei enää uskalla ostaa asuntoa, niin onko asuntokauppa tosiaan ainoastaan ensiasuntokauppaa?

  Hallitus teki varainsiirtoveroon suhteen muitakin esityksiä, jotka kyllä aika helposti on ymmärrettävissä positiivisiksi singnaaleiksi, mutta sen ymmärtäminen vaatii enemmän kuin otsikoiden lukemista ja niiden papukaijamaista toistamista.

  Lopuksi, ihan uteliaisuudesta kysyn, montako kaltaisesi CV:n tai edes lähellä sellaisen omaavaa tunnet, joka pätee sosiaalisessa mediassa haukkumalla muita milloin luku ja kirjoitustaidottomiksi , milloin kusipäisiksi rasisteiksi, milloin psykopaateiksi jne.jne.?

  1. Minähän olen syyllinen hallituksen hölmöilyyn, kun olen niin hölmö, että kritisoin sitä minkä Orpo myöntää. Tämä hekilökohtaisuus on aina hra Mikan vastaus.

   1. Kuka sinua on taas sanonut syylliseksi mihinkään?

    Kysyin montako kaltaistasi moniosajaa tunnet, joka pätee sosiaalisessa mediassa vuodesta toiseen haukkumalla muita milloin miksikin ?

    Moukkamainen käytös,muiden alituinen haukkuminen, asioiden vääristely, valheellisten väitteiden levittäminen jne. ovat trollausta, jota ei kyllä laaja-alaisesti sivistyneet monialajohtajat sosiaalisessa mediassa harjoita, puhumattakaan siitä suoranaisesta ihmisvihasta jota lietsot.

    Tämän toteaminen ei ole syyttämistä mistään vaan sen esittämistä, jonka kaikki näkee.

    Olen useaan kertaan pyytänyt sinua mesomaan omissa avauksissasi, niitä kun minun ei tarvitse lukea eikä seurata, enkä ole niin kuukausiin tehnyt, mutta ei vaikuta pyyntö tehoavan joten vaikeimman kautta sitten.

    1. Minä olen jonkin kerran estänyt Heikin mesomisen blogeissani ja hetken se auttaa, mutta takaisin palattuaan jatkuu entistäkin kiivaampana.

     1. Ehkä enemmänkin päivittäinen persujen mesominen on tutumpaa tuttua näillä palstoilla. Eihän täällä juuri muita mesoja enää ole.
      Pari kolme yrittää jotain muuta niin he ovat punamukkuja, vihervasureita tai ja ryssän kätyreitä.

 11. Minä kysyisin ennemminkin miksi ensiasunnon ostajia on kohdeltu verotuksellisesti eri lailla kuin esim. asunnon vaihtajia.

  1. Juha U, erittäin hyvä hyvä kysymys ja jos haluttaisiin niin voitaisiin pohtia jopa perustuslaillista tasavertaisuutta.

  2. Ensiasunnon hankkijalla on pääasiassa suurin velka. Pesämuna on jo kasvanut muutaman vuoden päästä. Asiaanhan liittyi myös myynnin aikaraja.

   Taidan olla tässäkin kommentissa kusipää blogistin mielestä.
   Blogisti taitaa tehdä avauksia siksi, että pääsee vittuilemaan omaa heikkoa egoansa minulle henkilökohtaisesti.

   1. Karjalainen, mitäs jos jättäisit tuon psykologian niille,jotka siitä jotain ymmärtävät ja pohtisit vaikka, että tosiaanko joku ihan sinua varten tekee avauksia?

    Jonkun ego tosiaan on kyseessä…😂

 12. Eikö tämä olekaan vapaa ja puolueeton areena ottaa kantaa milloin minkäkin hallituksen hölmöilyyn ja blogeihin, vai onko ”PB- blogi” viite johonkin puoluepoliittiseen yksinoikeuteen?

  Kaikki ”hölmöilyhän” on ollut tähän saakka Marinin hallituksen syytä, josta nyt kärsii koko Suomi, kun uusi hallitus hölmöilee oikein olan takaa ja kasvattaa umpisokeudessaan velkataakkaan täysin vai omaa ideologiaansa palvellen muun koko Suomen unohtamalla.

 13. Totta kai tämä on vapaa areena, mutta jokaisella on oikeus moderoida omia avauksiaan,

  Olen perustellut kantani jo aiemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *