36 vastausta artikkeliin “Kalliille hoidolle hintaraja?”

 1. Vasemmistohallitus jätti soterahoituksen miljardin, jopa enemmän vajaaksi, joten jos mennään vasemmistohallituksen laskuopin mukaan niin ei sotesta tarvitse sopeuttaa. Pysytään vaan samoissa rajoissa niin vaalikauden aikana syntyy yli 4 miljardia vasemmistolaista sotesäästöä.

 2. Tätä ennaltaehkäisyn roolia ovat mm. demarit ajaneet hallitusohjelmaan, jolla on todella valtava merkitys tuleviin sote-kustannuksiin.
  Eli nyt se haarukka on, että 10 % potilaista aiheuttaa 90 % kustannuksista.

  Mutta, joku raja pitää olla myös tapaturmien hoidon kustannuksista, jos ajetaan kännissä kulkuvälinettä, skuutilla ja pyörillä rikotaan räikeästi sääntöjä. Vakuutuskaan ei korvaa kännissä aiheutettua vammaa, miksi verovaroin yhteiskunta ?

  1. Niin tuo 10% aiheuttaa 90% kustannuksista on hieman yksinkertaista monimutkaisempi yhtälö,nimittäin esim. keskimäärin yksi syöpäpotilas on kalliimpi kuin 9 keskimääräistä flunssapotilasta.

   Yksi MS, yksi Altzeimer,yksi…

   Ennaltaehkäisystä ollaan puhuttu ja siihen ollaan panostettu, sitä ollaan kehitetty vuosikymmeniä, aina neuvolajärjestelmästä, Pohjois-Karjala projektiin ja lukuisiin ja taas lukuisiin muihin.

   Jos sen tiimoilta jonkun puolueen haluaa nostaa esille niin ei voi kuin harmitella etteivät olleet kuluneella ja kaudella hallituksessa.

   Ennaltaehkäisy säästäisi rahaa ja sen julistaminen on juhlavaa, mutta julistamisesta on pitkä matka siihen, että ihmiset kuuntelisivat.

   Jos mennään yhteiskunnalle erittäin kalliiksi käymään moniongelmaisten ryhmään niin kyky ottaa vastaan on hyvin rajallista, eli neuvot ja ohjeet eivät vaan yksinkertaisesti uppoa ja ikävä kyllä tuo ryhmä on kasvava.

   Ennaltaehkäisevä työ vaatii myös sekin tekijänsä, mistähän niitä löytyisi ?

 3. AL otsikkoteksti jatkui näin: ”minkä verran hoito saa maksaa suhteessa odotettuun terveyshyötyyn. Jos kallis hoito ei lupaa riittävää määrää laadukkaita elinvuosia, siihen ei kannata ryhtyä”

  Näin esimerkiksi varoja ennaltaehkäisyyn?

 4. Makkara on epäterveellistä, paljonko suomalaiset syövät makkaraa?

  Alkoholi on epäterveellistä, paljonko suomalaiset juovat alkoholia?

  Jne.jne.

  Ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää, mutta ihminen on ihminen, eikä muuksi muutu.

  1. Pelkäänpä että olet oikeassa, ihminen on tapojensa orja ja mukavuudenhaluinen. Ennaltaehkäisystä puhuminen saattaa usein
   olla sanahelinää poliitikon suusta joka itsekin sisimmässään tietää puhuvansa haavekuvista

 5. Ennalta ehkäisy on omasta ja kannustavasta korvien välistä kiinni.
  On helpoin ja halvin tie opettaa, vaatia kannustaa niin terveeseen elämään kuin suinkin. Ja, se alkaa nuorista kotona ja koulussa.
  Tuleva nuoriso on suuri pommi nykyisillä elintavoillaan vrt. moni iäkkäämpi sukupolvi.
  Fyysiset työntekijät rakennuksilla, rekoissa, koneissaan hotkivat jonkun makkaran pätkän, kahvin ja tupakka päälle. Ei hyvältä näytä.

  1. Niin, pitäisi keksiä tapa jolla sanoma saataisiin paremmin perille, mutta yrityksen puutteesta ei ole kyse jos ajattelee paljonko terveellisestä ruokavaliosta, liikunnan merkityksestä ollaan vuosikymmeniä puhuttu.

   Paljonko ollaan puhuttu korkean kolesterolin tai verenpainetaudin ehkäisystä, diabeteksen, tuki ja liikuntaelin sairauksien ehkäisystä, sydän ja verenkiertoelinsairauksien ehkäisystä.

   Kyllä itselle tulee vähän sellainen olo, että poliitikot ovat keksineet jotain muka uutta ja ihmeellistä tai ainakin kivan fraasin toisteltetavaksi.

 6. Iltapäivälehdissä on joka päivä runsaasti terveystietoutta etenkin vanhenevalle väestölle. Hyvä.
  YLEltäkin tulee asiaa. Kai sekin jotain vaikuttaa.

 7. Matkailu avartaa lompakkoa, pilaa kohteidensa kulttuuria, tärvelee luontoa , tuo vakavia sairauksia, joihin ei löydy antibiootteja. Moni kärventää etelässä nahkansa, joka kostautuu vuosien päästä kenties ihosyöpinä.

  Jos kaukomatkailijat julistettaisiin holhouksen alaisiksi, niin luonto kiittäisi. Samoin kiittäisi maamme terveydenhuolto.

  Jos vihervasemmisto saisi diktatuurin, niin se roudaisi tänne Afrikasta miljoona HIV-potilasta. Mistään ei saisi tarpeeksi lainaa heidän lääkintäänsä varten.

 8. Aamulla tuli radiosta ohjelmaa jalkakyykystä, siis sitä usutusta ennalta ehkäisyynkin. Kokeilin pari kertaa, ensin varovasti viisi kyykkyä, sitten syvempään setsemän yrittäen pitää selkää suorempana. Rupesi ikävästi polttelemaan etureiden lihaksia, tasapainonkin kanssa oli ongelmia ja emäntä katsoi huvittuneen skeptinen ilme naamallaan.
  Pelkään että kohdallani rohkaisu ennaltaehkäisyyn ei kohdallani jalkakyykyn suhteen tule toimimaan, uskottelen edelleen itselleni että rauhalliset koiran pissatuskävelyt edustavat riittävää ennaltaehkäisyä alaraajoilleni.

  1. Matti, ota molempiin käsiin pikkupainot 2 x n. 5 kg. Kädet eteen suoraan ja sitten pohjakyykkyyn. Se auttaa olemaan tasapainossa. Siitä sitten ylös ja alas.

 9. Lääkärit joutuvat jo nykyään tekemään Suomessa noita päätöksiä. Nykyaikainen lääketiede mahdollistaa niin kalliit hoidot, ettei millään julkisella järjestelmällä ole mitään mahdollisuuksia viedä kaikkien hoitoa sinne terävimmälle huipputasolle.

 10. Rahalla saa eli ne joilla on varaa menevät yksityisen kautta ja itse toimenpide tehdään julkisella eli ohittavat ?
  Itse miljardin säästö: Jos jo nyt on rahoitusvaje, niin ekö se leikkaustarve ole tuplat?
  – Kyllä AL uutisointi kertonee sen että iän karttuessa ei toimenpiteitä, joten toivokaamme kuitenkin kipuja lievittävää ns halpaa ainetta?

  1. Yhden potilaan hoidon hinnalla saatetaan auttaa sataa potilasta ellei useampaakin.

   Eutanasia-apu olisi usein se paras apu.

   1. Hoitamalla potilas heti alkuun tehokkaasti säästettäisiin miljardeja erikoissairaanhoidosta.
    Nyt on tosiasiassa käytäntö, että lykätään hoitoa, kuten leikkausta, järjestään sen puoli vuotta, minä aikana esim. syöpäkasvaimet saattavat levitä pahasti.
    Esim. haimasyövässä pikainen leikkaus pelastaisi monet potilaat elämään säädyllistä elämää, kun haimasta säästyisi riitävä osa elimistön toiminnalle.
    Puolen vuoden odotuksella se haima useimmiten menetetään kokonaan ja potilaasta tulee ykköstyypin diabeetikko.

    1. Syksystä alkaen minua vaivasi ohutsuoliahtauma maaliskuun loppuun. Toivottiin, että liuottaminen olisi tuonut avun.
     Loppuaikoina pystyin kävelemään 500 m kauppaan, mutta palatessa joutui lepäilemään.
     Suolessa kävi jatkuva kirnuaminen ja molina, kouristelua oli olkapäissä asti.

     Leikkauksessa otettiin pätkä venyneestä ohutsuolesta pois ja olo helpottui heti. Parin viikon päästä ei reipasvauhtinen 5000 m tuntunut enää missään. Eilen kävin vielä hiihtelemässä eräällä metsäautotiellä, kun talvella ei hiihtäminen onnistunut. Tänään olisi ehkä vielä pieni pätkä tietä käytettävissä, mutta kesä kolkuttelee, ei voi mitään.

   2. Isäukolla oli syöpä. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän näytti minulle eutanasiavälinettään, jota sanoi käyttävänsä, mikäli tilanne kehittyy toivottomaksi.
    Minulla ei ollut asiaan huomauttamista.

    Pari vuotta tuon jälkeen isä poistui omine lupineen sairaalasta ja toteutti eutanasiansa.
    Eutanasiavälineensä isä oli vaihtanut suurikaliberisempaan malliin varmuuden vuoksi.
    Raatteen kokeneena miehenä saattoi mieleen tulla taannoisia tapahtumia.

 11. Siinä tilanteessa, kun joku paha onnettomuus, sairaus yllättää ei kysellä hintaa. Mutta, silloin pitäisi kustannukset siirtää osittain potilaalle tai vakuutukseen, jos se on aiheutunut täydellisestä välinpintämättömyydestä, tahallisuudesta tms. vastaavasta.

  1. Hmm…eikös pahoissa onnettomuuksissa aika usein jokin vakuutus astu mukaan kuvaan?

   Toisaalta jos jokin onnettomuus tai vahinko on aiheutunut täydellisestä välinpitämättömyydestä niin eikös niissä kustannuksia siirretä syyllisen kontolle oikeusistuimissa?

   Eli mitä uutta esität?

   1. Aina hoidetaan, vaikka olisi kuinka töppäillyt. Vakuutus on epämääräinen. Känniläis onnettomuudesta ei saa vakuutuskorvausta, mutta, kuka sen toteaa ?

     1. ”Entä kypärättömät pyörä-skuutti jne.. ?”

      Poliisi tutkii, oikeusistuin ratkaisee ja eikös näihin ole jo tulossa uudet säännöt vakuutusten suhteen?

    1. Mikä vakuutus on epämääräinen?

     Eikös kaikissa vakuutuksissa ole vakuutus ehdot, toki korvausten tulkinta on toisinaan kiistanalaisia , mutta niitäkin usein käsitellään oikeusistuimissa, lähinnä vakuutusoikeudessa.

     Känniläisyyden toteaa joko poliisi tai terveydenhuoltohenkilökunta.

     Ja eikös juuri näitä känniläisten töppäyksiä käsitellä niitätäkin oikeusistuimissa ja korvausvelvollisuus osoitetaan syylliselle.

     1. Kunhan kinaat itsesi kanssa.
      Vakuutusehdot ovat tulkinanvaraisia.
      Rahalla voi saada oikeutta. Kummalla on rahaa ?
      Känni voi haihtua ennen kuin potilas hakeutuu hoitoon. Jne.

      1. Vai sillä lailla, minä en kinaa yhtään mitään, mutta sinä jo toiseen kertaan tässä avauksessa esitä ”uusia ajatuksia” jotka ovat olleet käytäntöjä jo vuosikausia, mutta kait sillä jokin tarkoitus on silläkin.

 12. Alkavat mennä tällä blogilla jutut sen sorttisiksi, että minä poistun, enkä varmasti palaa.

  1. Ymmärrän Penttiä paremmin kuin hyvin. Ehkäpä jotkin aiheet ovat sellaisia, jotka sopisivat paremmin suljettuihin ryhmiin. Ehkäpä asiasta olisi syytä keskustella blogeilla yleisten pelisääntöjen yhteydessä?

   Itse aikanaan jouduin sanoutumaan irti vapaaehtoisesta ryhmänohjaustyöstä, kun tuolloin niiden ryhmien kokoontumisten jälkeen sitten iltaisin kotona huomasin ihan fyysisestikin voivani sen verran pahoin kaiken kuulemani jälkeen, että se ei ollut hyväksi minulle silloisessa elämänvaiheessani jatkaa niissä touhuissa.
   Nyt kun vuosia on vierinyt enemmän, huomaan etteivät samanlaiset asiat enää mene ihoni alle, vaan pystyn kuuntelemaan vaikka millaisia tarinoita.

   Tilanteet elävät ja muuttuvat, eikä sellaiseen pidä itseään pakottaa, joka vie liikaa voimia. Toivon todellakin voimia ja jaksamista itse kullekin.

  2. Älä ihmeessä poistu Pentti vaikka koville ottaisi, se on ominaista tälle blogille aina ollut että kauniisti sanottuna hienotunteisuus on aika ajoin hukassa.

   1. Ilmoittaudu sinä, Matti, vapaaehtoiseksi, jos Pentti kaipaa taukoa? 🙂

    1. Mitä Sinä oikein minusta kuvittelet, ei olisi minusta astumaan Pentin saappaisiin tässä toimessa

     1. Mikset voisi tehdä hommaa, niinhän sitä jokainen ajattelee, ettei sovellu. Mutta sanoin sillä, kun tunnen ymmärtäväni sellaista kokemusta, että jos pitkään pinnistelee jossakin, ja sitten tulee vastaan joku sellainen tilanne, joka herättää tavallaan huomaamaan sen, että mitä ehkä itse kaipaa…
      Itselleni tosi helliin, hyväntahtoisiin ihmisiin törmääminen esimerkiksi on havahduttanut tajuamaan sitä, miten vaikkapa vähissä oma jaksaminen sitten on ollut — kun vihdoin jonkun lempeän ihmisen kanssa on saanut vähän tilaa hengittää.

   2. ”Olkaat te huoleti”, kyllä minä vahdin. Sanoin ehkä huonosti, siis tarkoitin tätä avausta, kuka sen sitten ikinä on synnyttänytkin. Nähdään noilla muilla niinkuin ennenkin, vaan paljon keljumpana. En ole kylläkään vielä keksinyt miten.

    1. 🙂 aika ansiokastahan se on, jos ei elämä ole tehnyt keljuksi.
     Onhan se paljolti varmaan persoonallisuudestakin kiinni, miten antaa asioiden vaikuttaa itseensä, itse lapsuudessa jo ympärilläni melskaavien isoveljien keskellä opin pikkumyyksi, ja elämäni myötä terävöitynyt entisestään aina kohdatessani itseeni kohdistuvaa negatiivisuutta — mutta ehkä perustavimman opin sain käydessäni sotaa henkisesti äärimmäisen väkivaltaisen älykön kanssa, jonka kanssa ei olisi voinut selvitä, ellei olisi oppinut häneltä. Itse kun en syntymätemperamentiltani liene alistuvaa uhrityyppiä, vaan astun taistoon sitten kova-kovaa vastaan.

     Mutta ai että sitä sitten myöskin osaa arvostaa rauhaa ja hyväntahtoisia ihmisiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *