Heitetäänkö lanttia?

Yleensähän lantinheitto on eräs arvontamuoto, sitä heittää jopa jalkapallopelissä päätuomari arpoen pelikentän puolet. Muutamassa muussakin pelissä ja joissain muissakin yhteyksissä heitetään lanttia.

Mutta entäs meillä Suomessa, hinnoitellaan sähkön kulutusta. Jos tulisin maahan ihan outona, tipahtaisin vaikka kuusta, väittäisin ei voi olla totta. Niin se vaan ihan oikeasti on, joskus sähkö maksaa ja joskus sitä saa ihan ilmaiseksi. Minusta tuo ilmainen on järjen vastaista, ei se kuulu yriryselämään. Eikä sitä käytetä missään muualla, kuin näissä sähkösotkuissa .

Minä äskettäisin jouduin uusimaan sähkösopimuksen, meni siinä tovi miettieässä, mikä oikea sopimus olisi. Nettiä tutkiessa löytyy paljon kaikenlaisia sopimuksia, eli niistä en tullut hullua hurskaammaksi. Ninpä sitten tein kahden vuoden kiinteän sopimuksen vanhan toimittajan kanssa.

Ajattelin sopimusta tehdessäni, että minä en ala tutkimaan mitä sähkö millonkin maksaa, tuskin edes aina tarvittaessa muistaisin. Minä saan nyt olla siitä kaikesta rauhassa, eikä tarvitse valvoa unettomia öitä.

Minun mielestäni Valtiovallan pitäisi huolehtia tällaisen ”peruselintarvikkeen” saatavuudesta ja hinnoittelusta. Eli pitäisi olla kohtuullinen yksikköhinta, siis yläraja ja alaraja. Tietysti päättäjillä on osakkeita sähköyhtiöissä ja myös valtiolla ja monella muulla, niin minullakin. Eivät ne osingot saisi vaikuttaa haitallisesti käytännön toteutukseen kuluttajille.

Tietysti on totta, että niitä osuuksia on myyty pitkin maailmaa aina Austraalia myöten ja sijoitusta harrastaville kotimaisille eläke- ja vakuutusyhtiöille. Noin niinkuin esimerkiksi.

14 vastausta artikkeliin “Heitetäänkö lanttia?”

  1. En juurikaan ole perehtynyt aiheeseen, koska kaupungissa asuvana sähkölaskuni ovat olleet tuntemieni omakoti-asujien laskuja niin huomattavasti pienemmät. Olen lähinnä miettinyt, että omakoti-asuminen taitaa olla rikkaiden puuhaa.

    Mutta mitä brittien hintakatto-systeemistä nopeasti olen välillä lueskellut, olen käsittänyt, ettei heillä yksikköhintojen ylärajan asettelut ole olleet heillä niin onnistunut kokeilu — vaikka heillä kai energiariippuvuus nojaa Suomea enemmän tuulivoimaan sekä maakaasuun, joiden ohella heidän EU-erokin lienee vaikuttanut negatiivisesti siihen, kuinka he pystyvät olemaan mukana EU:n sisäisessä energiamarkkinassa, jossa nk. ”Euphemia- algoritmi” kalkuloi sosiaalisen hyvinvoinnin maksimoimista energiamarkkinoilla rajojen yli EU:ssa.

    Suomessa lienee kuitenkin melko vähän populaa, mikä helpottanee jo itsessään meidän painetta ajautua pahaan energiakriisiin kenties, ja mietin, voisiko tuon Suomen tuottaman mahdollisen ylimääräisen energian myynti myöskin hyödyttää sitten Suomea EU:n sisäisillä markkinoilla?
    Mietin myös. että voisiko juuri väestön vähäinen määrä meillä olla myös etu siinäkin, että pystyisimme ihan vaan oman valtion sisällä kulutusta pienentämällä vaikuttamaan omaan kriiseytymiseemme?

    Itse kyllä ymmärrän tuon mielenrauhan ja kiinteän sopimuksen valinnan ihan vaikka oman henkilökohtaisen talouden budjetoinnin kannalta, jossa ehkäpä moisilla liikkeillä voi paremmin manageroida ja vakauttaa talouden pitoaan ehkäpä. Olen itsekin sillä lailla kikkailusta kiinnostumaton, etten esimerkiksi vaihtele operaattoreita enkä juuri stressaa tarjousten perässä juoksentelusta — vaan pyrin pitämään kiinni tietystä systeemistä, jonka puitteissa myöskään en heräte-ostele.
    Aikanaan hyvin tiukoilla budjeteilla elellessä oli minulla kuukausittainen maksimi kaikille asioille, joka teki elämästä kyllä osin melko radikalististakin, mutta mahdollisti keskustassa hyvällä alueella omistusasumisen.
    Ystäviä minulla on omakoti-asujia ihan Tampereen keskustassa, jotka kyllä ovat myös sitten pitäneet vain osan talostaan lämpimänä talvikautena ja useita läheisiä, jotka vaikkapa hyödyntävät uimahalleja tai työpaikan suihkutiloja sitten säästääkseen sähkö- ja vesilaskuissa. On eko-ihmisiä, joilla ei edes ole vesivessaakaan 🙂

    1. Yksi asia, joka itseäni on talvikausina ja sähkökatkovaroitukista uutisoitaessa ärsyttänyt, on se valtavalta tuntuva teknologian ja laitteiden/ romun määrä, jota varmaan suurella osalla suoalaisista on kodeissaan sähkösyöppöinä.
      Itse olen karsinut hyvin runsaalla kädellä, lahjoittanut telkkarinikin pois, enkä omista mikroakaan — mutta saatan lämmittää uunin useita kertoja päivässä, mikä ei omassa systeemissäni muodosta minkäänlaista ongelmaa, vaan energian- ja vedenkulutukseni on kokonaisuudessaan jopa hyvin vähäistä ja olen saanut rahaa takaisin reilulta vuokranantajaltani.

      1. Aikanaan puolestaan vedenkulutukseni ylitti jopa reilusti standardin, josta syystä jouduin kustantamaan ylimääräistä, kun jouduin päivittäin useita kertoja lotraamaan leikkaushaavanhoidon takia vedellä, kun minulla oli useita kuukausia ulkoinen laite, joka piti raajaa kasassa ja josta lähtivät piikit luuhun asti, joiden ympärillä olevia reikiä piti huoltaa etteivät tulehtuneet.

        1. Että kai asumismuodollaan ja yksilöllisellä kulutuksellaan voi aika isostikin vaikuttaa kustannuksiin… Sinkulla tämä toki helpompaa kuin jossakin lapsihelvetissä ja vaippataloudessa…

    2. Omakotiasuminen alkaa olla entisten rikkaiden puuhaa. No itse en ole ollut rikas, suunnilleen kuitenkin keskieläkeläinen. Kaikki nousee, kiinteistöverot, sähkölämmitys, jätteenkäsittelymaksut, vesi tärkeimmät mainitakseni. Alkaa monella maalla omassa talossa asuvalla alkaa pyöriä mielessä muutto kaupunkiin vuokrakerrostaloon, usein synkin mielin.

      1. Matti, totta puhut. Kulut kasvaa, mutta toisaalta kyllä omakotitalossa se hyvä puoli on, että saa rajattua ei toivotut henkilöt aidan toiselle puolelle.

        😂

        1. Mika

          ”omakotitalossa se hyvä puoli on, että saa rajattua ei toivotut henkilöt aidan toiselle puolelle.”

          Eipä ole tuplavahinkomme vielä kerinnyt solvaamaan sinua rasismista. On se kumma.

      2. Kyllä se kannattaa ihan järjellä miettiä asioita ja yhteistä suurta kuvaa. Kun ei perussuomalaisten äänestäminen muuta niitä realiteetteja, että elämme tätä aikaa, ei mennyttä aikaa, vaan nykyaikaa, jossa luonnonresurssit ovat käytetty loppuun, josta syystä realiteetti on se, että korkean elintason ylikuluttavat länsimaat eivät voi jatkaa elämää samaan malliin mitä ennen.

        Pappojen on pakko hyväksyä tosiasiat, ja vaikkette hyväksyisi, ei se muuta suuria realiteetteja, kuten sitä, että valtavasti teidän nuoruutenne maailmaa suurempi ihmiskunta joutuu jakamaan valtavasti pienemmät ja yhä nopeammin suuremmassa kulutuksessa hupenevat resurssit jollakin lailla eettisesti globaalissa maailmassa, jossa pyrkimys olisi luoda kaikille paremmat elinolot, ei vain omalle helvetin ydinperheelleen, vaan KAIKILLE vähemmän köyhyyttä, syrjintää ja kurjimusta, koska KAIKKI vaikuttavat toisiinsa.

        Sairas uusnatsismi ja rasismi afrikkalaisten steriloimis-fantasioineen on sairasta narsismia ja pahansuopaa puskajunttia epäkypsyyttä ja raakalaismaisuutta, josta papparaisten tulee havahtua ja lopettaa sairaiden vanhentuneiden elämänkatsomustensa myrkyn kylväminen maailmaan, jossa teidän idoluutionne ei enää päde. Olkaa mieluummin onnellisia siitä elämästä, jota olette saaneet elää melko huolettomasti luonnonresursseja tuhlaillen, mopoillanne ja autoillanne kumeja poltellen.

        Se maailma ei kuitenkaan ole enää tätä päivää, niin vaikeaa kuin se teille onkin hyväksyä. Olkaa iloisia siitä, mitä olette saaneet kokea, sanoisin.

      3. On irvokasta, että samalla kun toiset, jotka ovat koulineet itsensä hyväksymään todellisuus, yrittävät ihan aidosti ja tosissaan elää vähemmällä, pyörittää vegaanista ja vähäkulutuksista arkea, jossa ei anna itsensä toteuttaa kaikkia mielihalujaan tai ”unelmiaan” toisten kustannuksella — niin kaikenmaailman natsitrollit ja lapsi-aikuiset laittavat laput silmilleen, alkavat puolue-öyhöttää yhdessä sekä jatkaa leveästi elelyjään perustellen itsekkään nihilisminsä jollakin Suomi-fantasioilla. Silloin sitä ihan oikeasti toivoo, että sota laajenisi Suomeenkin ja opettaisi ihmiset nöyrtymään pakon edessä.

  2. Tämä pörssikeinottelu on mennyt liyan pitkälle.
    1. Et pysty ostamaa enää junalippua oman aikataulusi mukaan johonkin hintaan, minkä tiedät. Se on kysynnästä ja ajasta kiinni.
    2. Konserttiliput samoin
    3. Sähkö
    4 Kodinkoneeiden hinnat muuttuvat päivässä jopa kellonajassa.

    Jum…..a, menee tämä rahantekokone yli normaalin järjen

    Hei ! Maksetaan palkat ja eläkkeetkin kysynnän mukaan !

  3. Liisa ehtii kirjoittamaan illassa enemmän, mitä minä saan aikaiseksi viikossa, jos sitäkään. Ihan hyviä mielipiteitä, kiitos niistä, eikä yhtään kirosanaa.

    Tuli mieleeni Heikin jutusta, minä en ole ainakaan 50 vuoteen junassa matkustanut, hyvin harvoin silloinkin. Kumipyörillä sitten sitäkin enemmän, jo ”virkani” puolestakin.

    Edellisille mielipiteille, ne ovat tietysti ihan oikeita, mutta minä jäin ihan pienelle eläkkeelle, mikä on tyypillistä yrittäjälle. En ole ”ehtinyt ajattelemaan” vuokralle asumista. Eilenkin purin saunan vanhan muuripadn ja tänään pitäisi tulla muurarin.

  4. Minulla asui yhdet isovanhemmat Tampereella, jonne he olivat suunnitelleet ja maltillistaneet elämäänsä siten, että muuttivat omakotitalosta omien lasten aikuistuttua jo kaupunkikaksioon järvenrannalle, ja suunnittelivat omia vanhuuden hoitopaikkojaan sekä hautuupaikkojaan myöden asiansa valmiiksi. Heillä oli täällä Tampereella meitä iso joukko lapsenlapsia sekä jatkettua, laajentunutta perhettä ja ystäviä, jotka kävivät useita kertoja viikossa moikkaamassa, auttelemassa sekä olivat lähellä jos jotakin tarvitsi/ sattui. Kun isoäiti sai aivoinfarktin, kävimme sisarukseni kanssa vuoroillamme auttelemassa isoisää sekä kuskailemassa kaupoille ja moikkaamaan vaimoaan.

    Sitten läheisemme päätti viedä vanhukset heidän omia toiveita ja suunnitelmia vastaan omaishoitoon skutsiin jumalan selän taa, mikä sinällään oli kunnioitettava ja hieno asia, koska hän hoiti vanhukset tiptop viimeisen päälle paikkakunnallaan — mutta asiassa oli myöskin se puoli, ettemme me lapsenlapset ja ystävät enää nähneetkään meille rakkaita vanhuksia kuten aiemmin. Ei kenelläkään ole aikaa eikä resursseja viikoittain rampata jossakin skutsissa moikkailemassa isovanhempiaan, jotka puolestaan eivät missään vaiheessa kotiutuneet uudelle paikkakunnalle, vaan luulivat järjestelyn olevan väliaikainen ja kyselivät viimeisiin päiviin asti, että koska voi palata Tampereelle, jonne he olivat suunnitelleet vanhushoitonsakin itse itselleen.

    Itselleni jäi asiasta huono mieli, koska vanhukset olivat minulle tärkeitä ja olisin mieluusti halunnut viimeisiin asti nähdä heitä useammin. Heillä oli lapsenlapsiinsa erittäin hyvät ja lämpimät välit.
    Soisinkin, että ihmiset sekä myös omat läheiseni vanhetessaan itse tajuaisivat muuttaa jonnekin lähelle perheitään ja lapsenlapsiaan, joita he itse aktiivisesti voisivat kysellä kylään sekä avuiksi — uskon, että sellaisessa kaikki voisivat voittaa ja lapsenlapsillekin se olisi erittäin arvokasta tutustua kunnolla isovanhempiinsa sekä heiltä oppia omaa suvun historiaa, tarinoita sekä yhteisöllisyyttä vastuunkantavan auttelun muodossa.

  5. Kannatan sähköpörssin hyväksikäyttöä, koska hinnat ovat tekstiteeveen kautta helposti saatavissa.vuorokaudeksi eteen päin.

    Hintamuutoksiin reagoivat sähkön käyttäjät tasaavat kulutusta ja osaltaan vähentävät sähkökatkoksen vaaraa.

    Sähköpörssistä yksittäisen käyttäjän saama hyöty tulee kuitenkin vähenemään sähkön kulutuksen ja hintavaihtelun tasaantuessa, Joten kovin kalliisiin järjestelyihin pörssihintojen hyödyntämisessä tuskin kannattaa ryhtyä. Mutta keskuslämmityskattilan voisi kytkeä sähkölle sen ollessa halpaa. Siirtohinta lienee kuitenkin kiinteä, vaikka siinäkin kulutuksen tasaus varmistaisi muuntajien kestoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *