Onko laiton lakkoilu Suomessa liian halpaa?

Duunarilla on oikeus ja pitää olla oikeus työtaisteluun eli lakkoon. Entäpä laiton lakkoilu? Kuka siitä hyötyy vai hyötyykö loppukättelyssä kukaan?

”Suomessa laittomista lakoista ammattiyhdistyksille aiheutuneet rahalliset seuraukset ovat muihin Pohjoismaihin nähden pieniä.”
”Esimerkiksi Suomessa paperiliitto maksoi 20 000 euron sakon lakosta, joka aiheutti metsäteollisuuden arvion mukaan kymmenien miljoonien euron tappiot yrityksille.”
Lähde Wikipedia-artikkeli otsikolla ”Lakko”.

14 vastausta artikkeliin “Onko laiton lakkoilu Suomessa liian halpaa?”

  1. ”Suomessa laittomista lakoista ammattiyhdistyksille aiheutuneet rahalliset seuraukset ovat muihin Pohjoismaihin nähden pieniä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa voidaan määrätä laittomasta lakosta vahingonkorvaukset lakon yrityksille aiheuttamien vahinkojen suuruuden perusteella ja ilman ylärajaa. Suomessa on käytössä hyvityssakko, jolla on yläraja, 23 500 euroa. Tanskalainen liitto maksoi 2,7 miljoonan euron vahingonkorvauksen laittomasta lakosta. Myös työntekijä maksaa neljä euroa jokaisesta laittomasta lakkotunnistaan, työistuimen tuomion jälkeen jatketusta lakosta lähes tuplasti.

    Esimerkiksi Suomessa paperiliitto maksoi 20 000 euron sakon lakosta, joka aiheutti metsäteollisuuden arvion mukaan kymmenien miljoonien eurojen tappiot yrityksille. Paperiliitolle koitunut kokonaissakko kohosi kuitenkin yli 150 000 euroon, kun laskettiin mukaan ammattiosastoille määrätyt sakot. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Ruotsissa olikin vuonna 2013 vain yhdeksän lakkoa, joista yksi oli laiton.” – Wikipedia.

  2. Otsikon kysymykseen suora vastaus, ehdottomasti on .

    Seuraamukset ovat liitoille täysin merkityksettömiä.

  3. Lakkoilla pitää saada mutta ikäväähän se on että viulut paljolti maksamme me kaikki mutta mahdolliset hyödyt tulevat lähinnä lakkoilijoille.

  4. No nyt vaikuttaa siltä että pitää jo lakkoilla ihmisoikeuksienkin puolesta!

    1. ay-pellejen lakkoilulla ei todellakaan edusteta ihmisoikeuksia, vaan liikkeiden vallanhimoa.

    2. Toivottavasti tällaisia asioita eivät sisälly AYn toimivaltaan vaan hoidetaan vaalien kautta valittujen toimesta.

  5. 25.11.2016. Hallituksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on työllisyyden lisääminen.

    Huolestuttava piirre työllisyyskehityksessä on ammattiliittojen vastuuton valta niin työpaikoilla kuin yhteiskunnassa yleisimminkin. Päinvastoin kuin liitot väittävät, niiden temppuilu ehkäisee uusien työpaikkojen syntymistä etenkin työsuhteisiin ja kadottaa työpaikkoja Suomesta kiihtyvällä tahdilla.

    Eikö Suomessa ole opittu viimeisten vuosikymmenien tapahtumista mitään? Eivätkö paperi-, moottori-, elintarvike- ja tekstiilitehtaiden alasajot riitä osoitukseksi siitä, että työ siirtyy sinne, missä sitä halutaan tehdä.

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sannavauranoja/226780-laittoman-lakkoilun-loputtava/

  6. ”Ruotsissa laittomia lakkoja oli viime vuonna yksi, kun Suomessa 240. Ruotsissa työntekijät joutuvat henkilökohtaisesti vastuuseen laittomista lakoista ja niin pitäisi olla myös Suomessa. Jos se edellyttää työntekijäedustusta hallitukseen, se on parempi vaihtoehto kuin nykytilanne.”

    Lainaus on tuosta Uuden Suomen blogista.
    Jotakin tarttis tehdä – muutakin kuin jauhaa rasismista, mitä rasismia on Suomessa vähemmän kuin muissa demokratioissa.

    1. Suomen rasistihuutajien mielestä on rasismia, jos emme ole halukkaita elättämään turvapaikkaan oikeuttamattomien suurta lusmulaumaa.

  7. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra pitää etenkin työntekijöiden suurimman etujärjestön SAK:n väitteitä vahvasti vääristeltyinä.

    – Liittojen viime viikkoina jäsenistölleen lähettämissä kutsukirjeissä työtaistelutoimiin on esitetty vääristävää näkemystä hallitusohjelman kirjauksista. Kuitenkaan hallituksen toimet eivät ole juurikaan radikaaleja. Useimmissa Suomen verrokkimaissa samat työmarkkinauudistukset on toteutettu osin jo 1990-luvulla. Sama pätee sosiaaliturvaan. Haluamme liikkua tältäkin osin kohti Pohjoismaista suuntaa, samoin kuin vaikkapa maahanmuuttopolitiikan osalta.

    Hallitus pyrkii rajoittamaan niin sanottuja tukilakkoja. Purra korostaa, että toimilla puututaan poliittiseen lakkoiluun.

    – Siis puututaan siihen, että lakkoilulla vain ylipäätään vastustetaan hallitusta, eikä lakko liity työmarkkinaosapuolten kiistoihin, Purra tarkentaa.

    https://www.suomenuutiset.fi/valtiovarainministeri-purra-hallitus-tekee-tyollisyytta-vahvistavaa-politiikkaa-nimenomaan-suomalaisen-tyontekijan-etu/
    ————————————————————————–
    Pitäisikö AY-liikkeen ja vasemmiston välinen napanuora katkaista?

  8. Ay-liike uhkaa tuhota Suomen talouden.

    Hallitus ei ole ehtinyt toimia vielä montaakaan kuukautta kun AY-liike jo uhkailee yleislakolla. Sopii vain kysyä että kenenkä etuja AY-liike näillä toimilla ajaa – –

    AY-liike ei saanut viime eduskuntavaaleissa yhtäkään ääntä – silti se toimii kuin sillä olisi koko työtätekevien kansalaisten mandaatti toimia vastoin kaikkien suomalaisten etuja vastaan.

    Nyt vain toivoisi että Riikka Purra pitää päänsä – ei sanellen vaan kylmäpäisesti neuvotellen sellaisen sopimuksen jonka kaikki voisivat hyväksyä unohtamatta sitä että yritykset luovat sen hyvinvoinnin jonka avulla myös köyhimmistä ja vähäosaisista voidaan pitää huoli.

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-sakki-2/ay-liike-uhkaa-tuhota-suomen-talouden/

  9. Pitää säätää laki tai lakeja, joissa poliittiset lakot ja tukilakot säädetään laittomiksi lakoiksi.

    Laittomista lakoista pitää säätää ja tuomita hyvin suuret sakot ja täysimittaiset vahingonkorvaukset.

  10. Näin pitäisi tehdä kuten Juhani sanoo. Muuten mafiaksi paisunut AY-liike estää kaikki tervehenkiset uudistukset, jotka pitävät Suomen hyvinvointivaltiona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *