En aio noudattaa tänään tehtyä ravintosuositusta

Sitäpaitsi lihan ja leikkeleiden niukka syöntisuositus ei ole oikeasti tehty terveydellisistä syistä, vaan kansantaloudellisista syistä, siksi jos suomalaiset söisivät niitä paljon niin jouduttaisiin turvautumaan enemmän tuontilihaan.

Muu on pötyä jolle ei ole todisteita.

24 vastausta artikkeliin “En aio noudattaa tänään tehtyä ravintosuositusta”

  1. Meillä syödään paljon kasviksia ja villikalaa.

    Punaista lihaa kun mieli tekee ja siitä osa on riistaa.

    Broileria tulee syötyä myös kun mieli tekee.

    Leikkeleitä ei juuri ole tullut ostettua, mutta joskus Snellmanin valkosipulimetwurstia paketti, ehkä pari kolme kertaa vuodessa.

    Juustoja sen sijaan tulee syötyä varmaan liiankin kanssa, mutta synnitön heittäkäöön ensimmäisen kiven.

    Paino on pysynyt melko samana viimeiset 30 vuotta, ehkä ylikin.

  2. Leikkeletuotanto on suuri työllistäjä ja toisaalta jos alkaisimme syömään enemmän kasviksia ne taitaisivat olla sitten enemmän tuontitavaraa?
    Isäni söi omatarveluomutuotteita sikaa maitoa viljaa perunoita kanamunia ja eli 83 vuotta. Ei ollut tuonnin varassa eikä niitä ostettu leikkeleinä kaupasta.

  3. Pyyhin tuollasella paperilla pyllyni sen arvoinen se suositus siinä on

    Syön punaista lihaa muutoinkin harkiten en edes joka viikko mutta en korvaa sitä porkkanalla terv tepivaari

  4. Harmittaa vähän kun näissä suosituksissa sotketaan kahta asiaa, eli mikä on hyväksi ihmisen keholle ja mikä taas luonnolle. Eikö voisi olla eri statistiikat ja suositukset erikseen kummallekin.

    Pieni detalji mutta kun kanan syöntiä halutaan rajoittaa niin yksi pää argumentti on että kun kanajalosteet sisältävät lisäaineita ym.
    Eikö voisi mainita mikä on ongelma ihmisen terveydelle jos ahmii kanaa ihan ilman että se on valmiiksi marinoitu ja maustettu.

    1. Onkohan ne ”lisäaineet” aikuisten oikeasti vaarallisia?

      Syön joka viikko karkeasti kilon Atrian NautaViljapossuJauhelihaa. Siinä ei tietenkään ole mitään lisäaineita, vaan on pelkästään 50% hyvää naudanlihaa ja 50% sianlihaa.

      Kypsytän sen Fiskarsin Hard Face kattilassa, ja voin lisäksi on ainakin suolaa, cayennepippurijauhetta ja valkopippurijauhetta. Käyttötarkoituksesta riippuen voi olla myös esimerkiksi rosepippuria tai viherpippuria.

      Syön käytännössä (Suomessa ollessani) joka päivä Huittisten Palvia – sitä kuluu 400 g viikossa. Mitä todennäköisimmin siinä palvissa on jotakin lisäaineita, mutta se ei minua kiinnosta.

      Lenkkimakkaraa syön noin 1,2 kg viikossa. Mitä todennäköisemmin siinä on lukuisia eri lisäaineita – entä sitten – tuskin sentään vaikkapa arsenikkia tai syanidia.

  5. Syön käytönnössä joka päivä lihaa, yleensä monta kertaa päivässä – en tule muuttamaan tapaani.

    Minua häiritsee suosituksessa pari asiaa. Sillä muka toimitaan ilmaston lämpenemistä vastaan. Ja sen avulla yritetään saada lapset syömään vähemmän lihaa.

    Minusta lapsille pitää olla tarjolla joka ainoa päivä liharuokaa mm. kouluissa ja lastentarhoissa.

  6. Pääosa syömästäni lihasta onnluonnollista eli riistalihaa.
    Muuta syön makuni mukaan ja erityisesti erilaisia metvursteja ja ilmakuivattua kinkkua – sekä grillikylkeä ja broileripaistia.
    Grillimakkaraa aina hirvijahdissa jne.
    Punaista maitoa ja keraa kahvin kanssa, voita ruuanlaittoon rypsiöljyn kansssa ja normaalisuolaista oivariinia leipien päälle
    Ihan kaikenlaisten ravitsemususkovaisten kiusaksi isovanhempani ja vanhempani elivät vastaavalla ruokavaliolla yli 9-kymppisiksi.
    Itse en näe mitään syytä alkaa hypätä näiden suositueten mukaan.
    Toki ihan aukkaita kasvisruokiakinon enkä niitä välttele.
    En kuitenkaan monia kuukausia lisäikää tulisi saamaan.
    Viittaan vanhaan vitsiin, missä lääkäri kertoi potilaalle, että , kun jätätte viinan, laulunja naiset, elätte 3 kuukautta pidempään.
    Siihen 7-kymppinen potilas totesi, että minkä hiton takia ilman mitään nautintoja…

    1. Metwursti olisi hyvää retkievästä. Säilyy hyvin nitriitin takia. Mutta nitriitin takia en uskalla sitä syödä.

  7. Tuskin ovat laskeneet sen varaan, että jossain pirkanblogeissa suositukset kovin vahvasti resonoisi. Saatanan hassuja perusteluja noudattamatta jättämiselle sen sijaan poikii.

    1. Ihminen on alkujaan ja geneettisesti lihansyöjäeläin. Mitä todennäköisimmin lihan syönnin lopettaminen on haitallista ihmisen terveydelle.

      Jos meidän olisi tarkoitus syödä heiniä, niin meillä olisi pötsi.

      1. Uskallan olla vahvasti sitä mieltä, että ihminen on alun alkaen ollut sekasyöjä ja on sitä edelleen.

        1. Oletan, että alun alkaen ihminen on syönyt nimenomaan riistaa. Metsästänyt erilaisia luonnossa eläviä ja pistellyt poskeensa. Kun riista on vähentynyt, niin on siirrytty eteenpäin sinne missä on ollut riistaa, (meidän suomalaisten kannalta) esimerkiksi pohjoiseen.

          Jossakin vaiheessa on kesytetty luonnossa esiintyviä villieläimiä omaksi ”karjaksi” ja sitten syöty niitä.

          Esimerkiksi viljan viljely on hyvin myöhäinen keksintö siihen verrattuna miten pitkään ”ihmisiä” on ollut Maapallolla. Ympäri vuoden kasvavaa syötävää ei ole juuri ollut, eikä ihmiset ole pysyneet paikoillaan.

    2. Jostain syystä nuo suositukset ovat aina olleet jonkin ieologian pieruja.
      Tieteelliset tutkimukset eivät useinkaan niitä absoluuttisia ”totuuksia” tue.

  8. Prosessoidun lihan epäterveellisyys on kyllä ihan fakta.

    Aina voi syödä vähän vähemmän prosessoitua lihaa. Perinteisempää. Maukkaampaa.

    1. Kyuu, olet oikeassa, mitä pidemmälle prosessoitu sitä epäterveellisempi.

      Toisaalta sillä mitä syöt yhtenä päivänä viikossa on paljon vähemmän kuin sillä mitä syö kuutena muuna päivänä.

      1. ”Kyuu, olet oikeassa, mitä pidemmälle prosessoitu sitä epäterveellisempi.”

        Pisimmälle prosessoitu tuote löytyy wessan pöntöstä. Kelpaa kuitenkin mikrobeille.

        Prosessoitu hevosen sonta kelpaa nälkäiselle lehmälle, koska siinä on kuituja, joita lehmän maha pystyy sulattamaan. Jotkut koiratkin syövät hevosen kakkaroita. joko herkutellakseen tai sitten kakkaroissa on jotain koiran tarvitsemaa: vitamiineja, bakteereita tai alkuaineita.

  9. Kiitos kaikille rakentavista kommenteista.
    Tänään teen jauheliha/juustopastaa ison annoksen että siitä riittää haarukoitavaa kahdeksi päiväksi.

  10. Useat johtavat natsit mm. Hitler ja Himmler olivat kasvissyöjiä ja luonnonsuojelijoita vakaumuksellisista syistä.

    Mikäpä siinä, uuskommunistien ja uusnatsien välinen ero on veteen piirretty viiva. Sisaraatteita, sama kakka eri värisessä paketissa.

  11. Meillä syödään tänään kalakeittoa, perunaa, porkkanaa,lanttua,palsternakkaa,sipulia, valkosipulia, kalalientä,tilliä, ahventa, kirjolohta,kermaa.

    Sanottiin suosituksissa sitten ihan mitä tahansa.

  12. Myöhäiskeskiajalla kasvisyöjämunkkeja kuoli niín paljon vatsasyöpään, että lääkärit rupesivat kutsumaan vatsasyöpää munkkien taudiksi. Suo siellä, vetelä täällä. Aatelistoon kuuluvat miehet kärsivät kihdistä. Syynä oli liian runsas riistalihan syönti.

    Saamani datan perusteella puhdasoppinen kasvissyönti (vegaanius) altistaa egoismille ja julmuudelle (ammutaanhan ihmisten lisäksi hevosiakin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *