Presidentinvaali on henkilövaali.

Sikäli mikäli presidentiksi valittu henkilö on jonkin puolueen jäsen, hänen tulee erota puolueesta ennen virkaan astumista.

Presidentin tehtävä ja valtaoikeudet ovat hyvin tarkkaan määriteltyjä ja näin ollen presidentin aiemmalla poliittisella taustalla ei ole juurikaan merkitystä presidentin tehtävän hoitamisessa.

Suomessa aina ylintä valtaa käyttää eduskunta (tai näin sen valtiosäännön mukaan pitäisi olla) ja näin ollen presidentin mahdollisuus ” sooloilla” on poissuljettu.

Näin ollen ehdokkaan persoonalla voi ja saa olla merkitystä äänestyspäätöstä tehdessä.

Itse kukin tekee oman äänestyspäätöksensä (toivottavasti) ja itse kukin (toivottavasti) arvioi ehdokkaiden persoonia, muiden äänestyspäätökseen vaikuttavien tekijöiden ohella.

Todellisuudessa arvio ja mielikuva kunkin ehdokkaan persoonasta perustuu erittäin pitkälle julkisuudessa olevaan tietoon ja tarinaan, mutta toki niin, että mitä pidempään ehdokas on ollut esillä, sitä enemmän on aineksia arvion tekemiseen.

Jokaisella on kuitenkin myös ihan omat, elämän mukana hankitut työkalut oman arvion tekemiseen kustakin ehdokkaasta, käyttäkää niitä.

7 vastausta artikkeliin “Presidentinvaali on henkilövaali.”

  1. Noinhan sen pitää olla eikä kait kukaan äänestä puoluetta presidentin vaalissa

    Ja presidentin toimessa hänelle on selviö puolue politiikka ei sovi hänelle terv tepivaari

  2. Periaatteessa joo. Toisaalta jos Rehn olisi kokoomuksen ehdokas, hän voittaisi vaalit ja kääntäen, Stubbilla ei kepulaisena olisi mitään saumaa pressaksi.

    1. Vogoni, ymmärrän pointtisi, mutta sen enempää Kokoomuksella kun Keskustallakaan ei ole äänioikeutta vaaleissa, sinulla on.

  3. Ajatuksena pitäisin itsekin mielenkiintoisena, jos tähän tehtävään pyrkijöille todella olisi kriteerinä sitoutumattomuus.
    Olen myös tahallaan katsonut Ylen tenttejä lukematta ennalta ihmisistä mitään, eli yrittänyt täysin avoimesti keskittyä siihen, mikä käsitys itselle heistä muodostuu saadun informaation perusteella, tuntematta heidän historioita, koulutustaustaa tai muita ansioita/ syntejä. Vähän samaan tapaan kuin jos ihminen kävelisi psykoterapeutin vastaanotolle. 🙃

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *