Ilmastopeloittelua kaikin keinoin.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005386023.html

”Motiva laski Taloussanomien pyynnöstä autoilun kustannuksia käyttäen yli kymmentä eri oletusta. Laskelman tarkoitus on arvioida mahdollisimman tarkasti uuden auton ostajan kustannuksia auton ostoa seuraavien viiden vuoden aikana.”

Vertailun lähtökohta on ilmastovihamielinen.
Oletuksena on uuden auton osto ja nyt olevan autokannan sivuuttaminen täysin.
Kun verrataan jo olevan auton kustannuksia uuden auton kustannuksiin, on ero jo alussa n. 30 000€.
Sen kuolettaminen muutaman satasen säästöllä vuodessa ei onnistu koko auton käyttöaikana.
Päästöissä vastaavasti uuden auton kokonaispäästöt ovat moninkertaiset jo olevan auton jäljellä olevan käyttöiän päästöihin, vaikka jo olevan auton nimellinen päästömäärä onkin suurempi.

10 vastausta artikkeliin “Ilmastopeloittelua kaikin keinoin.”

 1. Auton valmistaminen vaatii energiaa ja millä se tuotetaan esim hiilivoimalla,. Uuden auton ostoon vaaditaan vuosien työn tulos ja paljonko se tuottaa päästöjä. Kun käyttökelpoinen vanha auto murskataan se vaatii energiaa ja tuottaa päästöjä. Ilmasto kiittää?

 2. Ihmetyttää noi laskelmat.
  Bensat, huollot renkaat jne… lähes sama ajoi 23 tuhatta tai 12 tuhatta.
  Jälleenmyyntiarvo ??

 3. Tämän laskelman voi tehdä niin monella tapaa kun haluaa.

  Mutta kyllähän se niin on että sähköauto on aika huono vaihtoehto vielä monelle. Harvassa kämpässä voi ladata, ja pääosa sähköautoista on pieniä, tilaa ei juuri ole.

  Olen ilahtunut kun joku päivä on toisin. Sitä odotellessa harkitsen kovin vahvasti firmalle maakaasulla toimivaa pikkupakua.

 4. Ajan yli 23 vuotta vanhalla autolla jossa on laihaseosmoottori. Siedettävä polttoaineenkulutus ja edullinen kilometrihinta.

  En tiedä yhtään syytä miksi minun pitäisi ostaa uusi auto.

  Silti minun mielestäni olisi hyvä että sähköautot yleistyisivät – ne eivät tuota moottoristaan tappavia pienhiukkasia, typen oksideja, rikkidioksidia ja hiilimonoksidia.

 5. Onhan se hyvä, jos ne, joilla on varaa, ostavat vähäpäästöisiä autoja.
  On silti turha syyllistää niitä, joilla siihen ei varaa ole.

 6. Minä nyt ajelen -95 mallisella MB-609 kasten, Siihen voi tankata mitä hyvänsä Futuraa yms. kuitenkin katsastuksessa aina katsuri jaksaa ihailla sen pieniä päästöjä; salaisuus, oikein säädetty polttoaineen syöttö.
  Autossani on täysi 4l kone (ei turboa), siis ei mikään mopomoottori. Sen kanssa tulee ajella sen mukaisin ominaisuuksin. Ei kiirettä ohittamiseen.
  Kulutus on 10-12l/100km, ei paljon tehoihin ja kuormaan nähden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *