Aurinkovoimasta – valtakunnanverkkoon tuotettavasta sähköstä

”Reporadion” eli vihervasemmistolaisen YLEn uutisissa toitotettiin tänään  useissa lähetyksissä miten aurinkovoima on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina. Väitettiin myös investoinnin aurinkovoimaan maksavan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Tietysti annettiin ymmärtää, että sen kymmenen vuoden kuluttua kassaan kilisee mukavasti rahaa.

Kuinka ollakaan ”unohdettiin” jälleen mainita, ettei sitä aurinkovoimaa rakenneta Suomeen ilman valtavia tukiaisia veronmaksajien pussista – ja tietenkin se oleellisin asia, että aurinkovoima on Suomessa haitallista sattumavoimaa. Sähköä tulee kun sitä ei tarvita, eikä tule silloin kun sitä tarvitaan.

Grrr…

17 vastausta artikkeliin “Aurinkovoimasta – valtakunnanverkkoon tuotettavasta sähköstä”

 1. Tulee edelleen mieleen reilu vuosikymmenen takaa tapaus, jossa ruotsinkielisessä kylässä vaadittiin kylän yhtä harvoista suomalaisista poistamaan aurinkopaneelit katoltaan koska ne rumentavat kaunista maisemaa. Ja läpihän se meni, kuten svenupelletemput yleensäkin.

  Ei minulla ole yhäkään mitään aurinkopaneeleja vastaan, kunhan minun ei ole niitä pakko ostaa. Nyt on, veronmaksun kautta.

 2. Miten niin, minkä väriset puhuu ja minkä tukiaisten avulla ja minkä verojen kautta.
  Suoraan käyttäjän omat paneelit tuottavat silloin kun tuottavat, loput ostetaan tietysti sähköyhtiöltä. Kesällä myydään ylijäämä sähköyhtiölle europol- päivän, tai tunnin hinnalla.

  Juuri päivällä katselin yhden sähköyhtiön tarjousta ja aika tarkkaan tutkin sen järjestelmiä. Tuntui melko hyvältä ja tehokkaalta, tekisi mieli hankkia, kovasti menee mietintämyssyyn.

  Mitä se oikeastaan kenekkään kuuluu, eikö se ole aika reilu peli, minä maksan ,eikä siinä mitään avustuksia ole. Tuleepahan siinä päiväksi jokunen mies samalla työllistettyäkin.

 3. https://yle.fi/uutiset/3-9691921
  Olisikohan ennen tuota avausta kannattanut kunnolla lukea tuo uutinen tuolla linkissä.
  Siellä ei todellakaan luvata pikavoittoja ja selvää rahaa kymmenen vuoden jälkeen.
  Puppupuhetta, ettei kesällä sähköä tarvita; mitenkäs olikaan esim kauppakeskusten ilmastoinnit, kylmätilat, esim Nurmon Atrian tehtaan ilmastointi ja kylmätilat. Teollisuushan saa tukensa normaaleina investointitukina, yksityistalous ei mitään. Esim ilmalämpöpumpun viilennystoiminta pientalossakin syö helposti lämpiminä kesinä
  energiasäästöt.
  Ilman käytännön kokemusta ei kannattaisi noin vahvasti ottaa kantaa.
  Minulla on mittaristo autoni asunto-osassa, joka tekee jokaiselta vuorokauden tunnilta tuottomerkinnän ja läpi vuoden; siis omaan ainakin jossain määrin käytännön tietoakin.
  Pentti tuolla tekikin oivallisen kommentoinnin mutta minkäs teet jos avaajan asennoituminen on tuo kuten lukee.

 4. Kalervo, olet aivan oikeassa. Kyllä meillä hyrrää sähkömittari kesälläkin, vaikka kuinka yritetään toisin väittää. Toimii vesivaraaja, jääkaappi, pari pakastinta ja ilmalämpöpumppukin, kun tällä hetkellä on valtavasti kosteutta ilmassa.

  Helppo olisi luetella lisääkin sähkönkuluttajia, mutta olkoon, kai ne jokaisen järki sanoo muutenkin, ei toimisi puhelimet, ei tietokoneet, eikä televisiot ym. ilman sähköä.

 5. Tottahan toki kesälläkin kulutetaan sähköä, mutta aivan oleellisesti vähemmän kuin talvella.

  Kun sähköntuotanto pitää joka tapauksessa mitoittaa sen talvisen huippukulutuksen mukaan, niin siksi kesällä sähköä tuottavaa aurinkovoimaa (joka ei tuota talvella huippukulutuksen aikaan) ei tarvita Suomessa.

  Aurinkovoima saattaa olla järkevää jossakin päiväntasaajan hujakoilla jossa sähkön kulutuksen huippu osuu auringonsäteilytehon huipun kanssa samaan aikaan – kun sähköä kulutetaan suuria määriä jäähdytykseen.

 6. Vai, että päiväntasaajan seutuvilla. Melkoista tietämättömyyttä aurinkopaneeleista.
  Tosiasia on, että aurinkopaneelit tuottavat kylmässä ilmassa parhaiten.
  Nykypäivin esim markettien, elintarviketeollisuuslaitosten viilennys-, ja pakastuslaitteistojen sähköntarve on todella iso.
  Etelä- ja Länsi-Suomessa paneelit tuottavat enemmän kuin Keski-Euroopassa, (kesän viisi kuukautta), laskettu todellisuus.
  Mitäänhän ei tietenkään todista se, että minulla on jo kahden vuoden ajalta vuorokausittaiset energiantuotot läpi vuoden, myöskin talviaika.

 7. ……Aran asettamilla kriteereillä avustusta on saanut pientalon energiatalouden parantamiseksi sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöönottamiseksi, jos asunnon ruokakunnan kokonaistulot ovat olleet pienet. Avustus on ollut lähtökohtaisesti 25 prosenttia remontin kustannuksista……
  Lähde; Keski-suomalainen, tänään.
  Siis valtion energia-avustukset loppuvat loppuvat vähin äänin.

 8. Juhani on tavallaan oikeassa, siis sähkön kulutus on pienempi kesällä, kuin talvella. Jos panelit tuottavat kesällä pyöreät 3000kWh, joka on tietyillä paneleilla oletettu tuotto, niin se on noin 20% meidän vuosikulutuksesta. Eikö sillä ole muka merkitystä.

  Tähän menessä on säästetty saman verran puilla ja ilmalämpöpumpulla pienellä vaivalla. Sillä on iso rahallinen vaikutus, ainakin meidän taloudessa.

  Muuten ei ole erityisesti yritetty sähköä säästää, jos ei sitten ole tuhlattukaan. Joskus joku valo jää ihan suotta palamaan ja radio, sekä tietokone yksin touhuamaan.

 9. Suomessa kulutetaan eniten sähköä talvella kovilla pakkasilla – esimerkiksi aamulla ennen auringon nousua. Silloin aurinkopaneelit eivät tuota Suomessa mitään – ovat päinvastoin haitallisia.

 10. Esimerkiksi 1.1.2017 Aurinko nousi Jyväskylässä kello 9.43 ja laski kello 14.59. Päivän pituus oli 5 h 17 min. Hämärän aikaa 1 h 5 min.

 11. – ovat päinvastoin haitallisia….mitenkä niin?
  Et edelleenkään usko aurinkosähkön tuotantoon kokemusperäisesti, kun sitä Sinulla ei ole. Minulla sitä kokemusta on, ilman ennakkoasennetta.

 12. Aurinkosähkö siis tuottaa jo hieman ennen auringon nousua; tosin vähän mutta kuitenkin.
  En ymmärrä Putkinen ajatuskuviotasi, että aurinkosähköllä ei olisi mitään virkaa?
  Minun kalastusveneeni kulkee täysin aurinkosähköllä; samoin kuin myyntiautoni asunto-osa toimii täysin aurinkosähköllä.(jääkaappi. pakastinkaappi, mikroaaltouuni…jne.
  Mikä nyt sitten ahdistaa?

 13. Blogikirjoitukseni koskee voimalaitoksia, sähköverkkoon sähkön tuottamista. Se ei ole Suomessa järkevää aurinkovoimalla. Piste.

  Aurinkovoiman, eikä tuulivoiman, tukemisessa veronmaksajien pussista ei ole järjen hiventäkään. Piste.

  Suomeen pitää rakentaa runsaasti ydinvoimaa (Loviisa 3, OL4, Vaasa 1) sekä hieman vesivoimaa (Kollaja ja Vuotos).

 14. ”Blogikirjoitukseni koskee voimalaitoksia, sähköverkkoon sähkön tuottamista.”

  Totta, huonosti tuli tuo otsikko ymmärrettyä, vaikka itse, Juhani, päästit väärille kiskoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *