Uunivalmis porsaan kassler

Katselin eilen aamulla Prismasta että millaista lihaa tähän lihanhimoon ostaisin. Huomasin Poutun Uunivalmiin Porsaan kasslerin (noin 1,2 kg) ja ostin sellaisen ihmeen ensimmäistä kertaa elämässäni.

Läpinäkyvässä vakuumipaketissa oli pintamaustettu köntti possun niskaa. Käyttöohjeessa oli, että etiketti pitää poistaa ja paketti pistää sellaisenaan avaamattomana uunipellillä uuniin – 150 astetta ja 3-4 tuntia.

Jopa on helppoa, ei tarvitse maustaa, ei voidella vuokaa, ei voidella paistia välillä, ei pestä vuokaa. Varmaan tarkoitettu nykyajan kiireisille ihmisille.

Otin sen paketin jääkaapista tänä aamuna noin kello 6.08 huoneenlämpöön. Uuni lämpiämään noin kello 6.45 ja paketti uuniin muutamaa minuuttia vaille 7.

Keitin kaveriksi isoja kuorittuja ja lohkottuja Belana perunoita.

Otin paistoksen uunista noin 10.20, avasin paketin ja nostin köntin foliolle ja käärin sen folioon siksi aikaa kun otin paketista liemen talteen ja perunalohkot lautaselle. Foliota ei olisi tarvinnut. Liha oli niin pehmeää että sitä olisi voinut vaikka ”syödä lusikalla”. Leikkasin kuitenkin terävällä paistiveitsellä siivun lautaselle ja lusikoin paistinlientä perunoille.

Sapuska oli ihan hyvää, liha ehkä joidenkin mielestä liian voimakkaasti maustettu, mutta minusta pottujen kera ihan OK.

Lihan kilohinta on minusta liian korkea normaalikäyttöön, mutta onpahan nyt kokeiltu paistaa lihaa muovisessa tyhjiöpakkauksessa. On se näköjään mahdollista.

34 vastausta artikkeliin “Uunivalmis porsaan kassler”

 1. Näissä Kallen jutuissa on se paha puoli että tulee nälkä vaikka edellisestä ateriasta ei pitkää aikaa ole. Eivät ole aina sopivaa luettavaa painonhallinnan kanssa kamppailevalle heikkoluotoiselle ihmiselle.
  On omien polkujensa kulkija, löytyy visioita, kokeilunhalua ja ennakkoluulottomuutta ruokansa valmistamisessa. Ihan hävettää oma urautuminen noin kymmeneen suht mielikuvituksettomaan ruokalajiin joita vuodesta toiseen tulee tehtyä.

  1. Minäkin yleensä maustan itse, esimerkiksi marinoin lihan monta päivää jääkaapissa ennen uuniin laittamista.

   Nyt minua kiinnosti lähinnä se pakkaus – avaamattomana uuniin.

 2. Jussi, oletko ikinä valmistanut jätkänmakkaraa saunan kiukaalla??
  Eli laitat avaamattoman makkarapaketin (esim hk kabanossia) kiukaalle paistumaan. Käännät makkarapaketin pari kertaa saunomisen aikana, niin hyvää tulee.

  1. Joskus kymmeniä vuosia sitten on tullut lämmitettyä lenkkimakkaraa kiukaalla, mutta ilman pakkausta.

   Ei tulisi mieleenkään laittaa tavallisessa muovipakkauksessa. Tykkään saunoa kovassa lämpötilassa, joten se muovi sulaisi kiukaalla mitä suurimmalla todennäköisyydellä.

 3. Kyllähän se liha, mikä hyvänsä tulee olla sitä oikeata. Mielellään alkuperäkin tiedossa.
  Kokeilemalla ja oppimalla, jopa yksinkertaisin maustein voi saada maittavaakin ruokaa.
  Tuota lammasta kun savustin; varta vasten kokeilin, vain rosmariinia, merisuolaa; pitkä lempeä savustus ja sitten 24 tunnin ”vetäytyminen”, mielestäni onnistui.
  Vaimo muuten teki sämpylöitä tänään, ohrataikinaan seesaminsiemeniä, pellavaa ja ripaussuolaa. Paistoi 10 min, 225astetta ja voiteli pelkällä vedellä, sitten taas 10 minuuttia ja voitelu pelkällä vedellä. Saivat vetäytyä tunnin ilman peittoa; pakko oli kehua.

  1. Kyllä vaan kotimaista lihaa mutta ns kuluttajapakattua so ei kuitenkaan lisäaineetonta. Edullista kyllä, alle 10€/kg, siis edullisempaa kuin esim sikanautajauheliha.
   Kassler on kyllä monikäyttöinen, uuniin, grilliin, savustukseen jne. Toisaalta kun kassleria ostan, haluan sen tuoreena. Marinadin, jos ylipäätään marinoin; teen sen punaviinistä ja mausteista. Eli hapan perusliemi, olutkin käy, niin ja piimä.

   1. Tämä Poutun pintamaustettu kassler maksaa melko tasan 10 €/kg.

    Hyvää sikanautajauhelihaa saa selvästi halvemmalla – noin 6 €/kg, jopa halvemmallakin.

    Tämä uunivalmis kassler on lähinnä sellaisia henkilöitä varten, joilla ei muka ole aikaa räpiä ruuan kanssa tai eivät osaa. Köntin osaa heittää paketissa uuniin kuka vaan, eikä tosiaankaan mene aikaa ”hukkaan” ruuanlaitossa.

    1. Myönnän kyllä, että saa; mutta mitä saa. Nimike ei kerro kaikkea. Kirjoitin jauhelihan (ei pakattu) keskihinnasta.
     Kuluttajapakatut jauhelihat voivat sisältää melkein mitä tahansa; ainakin säilöntäaineita ja ns toisarvoista lihaa, siitä se hinta koostuu.
     Mainitsin jauhelihan, joka jauhetaan siinä lihakaupan tiskillä, irrallaankin olevakin on parempaa kuin ns kuluttajapakattu.
     Ylipäätään, jauhelihasta olen sanottavani sanonut ja ostopaikkani, jos jauhelihaa ostan, on naapurissa.

     1. Uskallan olla varma siitä, ettei kuluttajapakattuihin jauhelihoihin ole lisätty säilöntäaineita – ainakaan Suomessa. Niistä pitäisi mainita ”tuoteselosteessa”, eikä siellä lue säilöntäaineita.

      Minulle ne kelpaavat mainiosti. Eri tarkoituksiin on erilaisia.

 4. Maustan aina itse lihan jota syön en huoli näitä ns ammatti ihmisten teoksia pataani .
  Ja possu on minun suosikki lihassa jos teen nautaa laitan aina siihen pääle possua joka tuo siihen hiukan rasvaa .
  Saa olla muiden mielestä epä tervellistä, kieleni sanoo onpa hyvää tosin ei sitä possua pidä syödä joka päivä . terv tepivaari

  1. Naudanliha on yleensä liian kuivaa (vähärasvaista) sellaisenaan. Kun ostan pelkkää naudanjauhelihaa, niin sitten sen rasvaprosentin pitää olla suuri ja vaikka naudanjauhelihapihveihin laitan esimerkiksi sinihomejuustoa sisään.

   Rasvainen sikanautajauheliha on hyvää.

 5. Kuulee usein väitettävän että jauhelihaan ja varsinkin makkaroihin laitetaan joukkoon ns toisarvoisia ruhonosia. Mitä nämä ovat ja mikä tekee niistä huonoja. Ihan veikkaan että on mukana kamaraa, häntiä, jännetuppeja, sian kärsälevyjä, kalvoja, luuytimiä, sydämiä ja ehkä muitakin sisukaluja ynnä erilaisia leikkuujtteitä joita olisi vaikea myydä esimerkiksi palalihan tai karjalanpaistina.

  Mutta siis kysymykseen ovatko nuo sekalaiset mutta kuitenkin eläinperäiset komponentit omiaan huonontamaan makkaran laatua tai sen tervellisyyttä ihmisravinnoksi.
  Asian henkisestä puolesta voisi todeta että onhan niin ihmisen kohdalla että kun on pois silmistä niin on myös pois mielestä.

  1. Myyntipakkauksessa olevassa tuoteselosteessa pitää olla mainittu mitä tuote sisältää. Esimerkiksi Suomessa yleisesti myynnissä olevissa sikanautajauhelihoissa on siten vain sianlihaa ja naudanlihaa – prosenttiosuudet on mainittu kuin myös rasvaprosentti. Niissä EI ole esimerkiksi sisäelimiä.

   Makkaroidenkin tuoteselosteessa mainitaan mitä niissä on, esimerkiksi kamara on erikseen mainittu. Erikseen mainitaan montako prosenttia on oikeaa lihaa ja erikseen lihan ja lihankaltaisten prosentti.

 6. Otitpa Myllymatti asian ytimen keskusteltavaksi. Ei näissä sisäelimissä itse asiassa ja todellisuudessa mitään vikaa ole; ensimmäinen ongelma syntynee niissä lisäaineissa, joita purkkilihoihin, makkaroihin ja muihinkin lihajalosteisiin säilymisen edistämiseksi sekoitetaan.
  Joskus tuosta pylsystä keskustelimme; siihen ei muuten mitään lisäaineita laitettu mutta minulle kun se ei vain maistunut, tosin vain nähnyt olen mutta en maistanut. (se Koskisilta poistettakoon)
  Minulla kun on vahva kammo kaikkiin sisäelimiin; ainut poikkeus on tuolla joskus ammoin kun Lintu-Antin kanssa Kuukkelilammilla söimme kuivattua poronsydäntä, no ei se touhu ihan selvien miesten touhua mutta mukavaa ja maittavaa oli.

 7. Se hirvenmaksa; vieläkin on jätesiivilä (mmTsernobyl), keitä ei haittaa, herkutelkoon.
  omalta kohdaltani maksa, minkä eläimen hyvänsä saa jäädä rauhaan.

 8. Kun tuon rimpsun lukee lävitse, on ihan pakko sanoa, että olette te melkoisia kulinaristeja jotka elävät syödäkseen. Minä taas joudun syömään elääkseni ja kaikki käy mitä eteen annetaan. Sitä en muuten usko, että nykysuomen kaupoissa voidaan myydä ihmisruoaksi kelpaamatonta tavaraa.

  Nimimerkki 70kg/180sm- ruoanlaittotaidoton

 9. Ei se nyt Pentti niinkään ole mutta kun ne säilöntäaineet ovat tulleet jäädäkseen. Jos niitä välttelen, tuomitaanko minut vainoharhaiseksi? Ehkä sitten olen mutta en todellakaan ainoa.

 10. Niin ja muuten Pentti; jos minun ikäiseni mies, joka on pääsääntöisesti syönyt elääkseen; miksi sitten nyt kun on mahdollista tehdä toisinpäin, so nauttia ruuasta ja jopa sen tekemisestä ja tuloksista. Mitä tuomittavaa siinä sitten on.
  Ruuan teen omavalintaisesti, valmistan siten kuin osaan ja jos onnistun; nautin. Mitä tuomittavaa siinä on.

 11. Kun säilön jotakin, niin en käytä säilöntäaineita.

  Esimerkiksi mustaherukkamehua Mehumaijalla tehdessä jotkut laittavat sekaan Atamonia, tms. Itse en laita.

  Eilen ja tänään tein Mehumaijallani ensimmäistä kertaa omenamehua – oman puutarhani omenoista kun niitä tuli aivan valtavasti.

  Pistin eilen iltapäivällä pullot täyteen kylmää vettä, samoin kumitulpat.

  Aamulla pistin tyhjennetyt lasipullot 150 asteiseen uuniin ja keitin kumitulpat. Ensin herätin pöpöt ja sitten tapoin ne. Ei tule hometta mehuihini, vaikka en säilytä niitä kylmässä.

  Lohkoin eilen huuhdellut omenat mehumaijan marjakoriin mehustumaan pienen määrän sokeria kera. Tänä aamuna lisäsin vielä hieman lohkottuja omenia, kun ne olivat vajuneet yön aikana.

  Sitten vaan levy tulelle, odotusta ja pullotus pullot täyteen saakka ja kumitulppa päälle. Ei missään vaiheessa mitään myrkkyjä, pesuaineita eikä säilöntäaineita.

 12. Juhani Putkinen; eihän nyt ollut kyse mistään yksityisestä säilömisestä vaan teollisten lisäaineiden käytöstä suurteollisuuden menetelmissä.

  1. Väitit kuluttajapakkauksessa myytävän jauhelihan sisältävän ainakin säilöntäaineita. Se ei ole totta.

   Yleensä se kuluttajapakkauksessa oleva jauheliha koostuu vain lihasta. Säilymistä pidennetään vastaavalla menettelyllä kuin tyhjöpakkaus. Jauhelihalle sama vaikutus saadaan suojakaasulla, joka on vaikutukseltaan kuin ilmasta olisi poistettu happi.

 13. Kalle, enhän minä ketään tuominnut, kukin tavallaan ja se on aina se oikea.

  Heikki, minä syön kyllä, mutta yleensä juuri niin, että hiukan jää nälkä. Niin se vaan on toiminut vuosikymmeniä ja lääkärit sanoo, että hyvä näin. Ja se on muuten mukava, kun pääsee pienemmänkin puun taakse piiloon.

 14. Lämmitin juuri mikrolla pottuja, kassleria ja paistinlientä sekä pistelin napaani. Kyllä sitä kelpaa syödä, vaikka siinä saattoi hyvinkin olla jotakin ”lisäaineita” – ainakin valkosipulia ja chiliä.

 15. Jauhelihasta löytyi Googlella tällaista:

  ”Jauhelihan valmistus on määritelty myös laissa. Sen mukaan kaupoissa myytävä jauheliha on valmistettava tuoreesta tai pakastettuna olleesta, niin sanottuun luurankolihaksistoon kuuluvasta, lihasta. Jauhelihaan ei siis saa laittaa esimerkiksi leikkuujätettä tai naudan pään lihaa. Jauhelihaan ei myöskään saa lisätä elimiä.”

 16. Minä ostan yleensä Snellmannin sika-nautajauhelihaa. Se on hyvää, eikä ole pakastettu missään vaiheessa.

  1. Eipä ole minullakaan ollut valittamista Snellmanin sikanaudasta. Jotenkin saavat pysymään sen hyvin kuivana – ei eritä nestettä mainita saakka.

 17. Eilen tein siitä lihapullat. Niistä tuli sopivan rasvaisia ja hyviä.

 18. Pistelin tänään napaani viimeisen palan kassleria, loput silloin keitetyistä perunoista ja loput paistinliemestä kastikkeena.

  Ostaessa uunivalmiin kasslerin kilohinta tuntui korkealta, mutta nyt jälkikäteen arvioituna ei se nyt ihan mahdoton ollut. Nimittäin umpinaisessa paketissa paistetusta kasslerimöykystä ei mennyt käytännössä mitään hukkaan. Sen sijaan esimerkiksi jauhelihaa pannussa paistettaessa osa karkaa liesituulettimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *