Katalonia.

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Nyt kannattaisi jokaisen itsenäisyysintoilijan lukea päivän kolumni. Samoissa uutisissa myöskin Ahvenanmaan ”Ålands Framtid”- äärijärjestöä koskeva uutinen.

Saattaisi olla paljonkin mietittävää, tai sitten ei. Näyttäisi Katalonian asiat innostaneet ahvenanmaalaisiakin ja mikäpä ettei.

Suomella ei ole oikeastaan mitään saatavaa Ahvenanmaalta, menoja runsaasti.

Katalonia on hieman eri asia sillä se on yhteistä hyvää tuottava itsehallintoalue koko Espanjaakin ajatellen.

Jos Katalonia itsenäistyisi (???), seuraisi Baskimaa perässä, kenties monikin itsehallintoalue. Lähtökohdat vaan Katalonialla olisivat aivan toiset kuin muilla Espanjan itsehallintoalueilla; etten sanoisi taloudellisesti ajatellen erinomaiset…mutta, mutta.

Jos Ahvenanmaa itsenäistyisi, Suomi olisi pitkälti voittaja, siis kansantaloudellisesti.

Melkoisia kysymyksiä nykypäivin.

31 vastausta artikkeliin “Katalonia.”

 1. Juu samasta aiheesta itsekin ja jo muutama avaus eri tahoilta – eiköhän niitä hiivi lisää kaiken aikaa jos eu ei herää hoitamaan asioita kansan kannalta katsoen myönteisempään suuntaan.
  Ahvenanmaa on herkkä paikka suomelle ja naapurisanoo ettei ole liittymistä edes Natoon.

 2. Oolanti Ruotsille tai itsenäiseksi, tullirajat käyttöön ja rahan syytäminen sinne lopetetaan.

  1. Ei ruotsinkielessä mitään vikaa ole. Ahvenanmaan äärinationalistiset kansankyykyttäjät närästävät.

   Lipponen ei kommenttiensa mukaan tykkää nationalismista. On kai niin umpityhmä tai saamaton tai lahjottu, ettei ole ahvenanmaalaisten nationalismiin ottanut kantaa.

 3. Mikä ahvenamaalainen natiolaismi ja Lipponen?

  Aivan samaa se on kun mennään Impivaaraan, johon hesalainen yrittää saada jalansijaa. Paska jää vain kenkiin kun talikolla uhaten ajetaan seuraavaan linja-autoon, jos niitä edes sieltä kulkee. Maitojuna sitten varmaan paras vaihtoehto.

 4. Eihän nationalismissa varsinaisesti mitään pahaa ole, mutta sen ei pitäisi antaa mennä yli. Kohtuus kaikessa. Ei Suomenkaan tule, vaikka suomi unionin virallinen kieli onkin, tule mennä hillumaan Brysseliin pakkosuomea vaatimaan. Joku tolkun hiven pitää pitää pöljyydessäkin olla, ahvenanmaalaisilla kansanedustajilla sitä ei ole ollut.

 5. ”Joku tolkun hiven pitää pitää pöljyydessäkin olla, ahvenanmaalaisilla kansanedustajilla sitä ei ole ollut.”

  Tolkkua vaille ollut kommentti persulta.

 6. On mielenkiintoista havaita, että A:lta tuleva kansanedustaja, vaikka edustaisi mitä puoluetta tahansa, liittyy aina eduskunnassa kiihkonationalistisen RKP:n eduskuntaryhmään Lipposen taputtaessa suuria karvaisia käsiään ja nimellisesti demokraattisten demarien aivottomina hiljaa hyräillessä.

  Tämän hallituksen puolueet lienevät ottaneet valitettavat tosiasiat huomioon, koska RKP on oppositiossa.

  1. Heikki Karjalainen
   7.10.2017 12:01

   ”Aivokapasiteetin” mittarihan on se, jos hyväksyy ääliömäiset kommentit persujen silmälaseilla katsottuina.
   ——
   Se, mitä tuossa yrität sanoa, jää arvailujen ja todennäköisyyksien varaan.
   Jospa ensin tutkisimme, mitä sinä sanot.
   Ensinnäkin on siis kommentteja, joita ”persut” pitävät ääliömäisinä. Mutta en nyt jaksa ymmärtää, että miten se, että hyväksyt ”ääliömäiset kommentit” voisi olla jokin aivokapasiteetin mittari. Mittarihan voi osoittaa mitä skaalan lukemaa tahansa.
   Voisitko kertoa, mitä sellaisia kommentteja olet mennyt hyväksymään, jotka ”persuista” näyttävät ääliömäisiltä.
   —————————-
   Itse olen melko vapaa ajattelija, koska en ole puolueen johtoportaassa. Olen puoleen jäsen lähinnä siitä syystä, että puolue on kansallismielinen ja siitä, että PS parhaiten ymmärtää. mistä kana pissii sekä oman kansamme kannalta ja harjoittaa myös kestävän kehityksen unionipolitiikkaa, muiden puolueiden viedessä unionia kohden tuhoa.

   Risto J. Penttilä ei ole PS -puolueen jäsen, mutta hänen käsityksensä unionin tulevaisuudesta noudattelevat oman ”Think tankkini” kuin myös valtiotieteiden tohtori Tuomiojan, valtiotieteiden maisteri Soinin, valtiotieteiden tohtori Väyrysen ja filosofian tohtori Halla-ahon ajatuksia.

   —————————————
   https://www.verkkouutiset.fi/risto-e-j-penttila-sanoo-ei-eu-liittovaltiolle-komission-johtaja-on-ongelma/#

   ”Euroopan unioni tarvitsee vision, mutta EU tarvitsee uskottavan vision. Jean-Claude Junckerin ja Emmanuel Macronin visiot eivät ole uskottavia; ne ovat pikemminkin pelottavia, sanoo toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.

   Hän tarkastelee Euroopan kehitystä uudessa roolissa siirtyessään uuden Nordic West Office -think tankin toimitusjohtajaksi Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan paikalta.

   Think tank on Milttonin tytäryhtiö ja sen missiona on auttaa pohjoismaisia yrityksiä luovimaan Brexitin ja Donald Trumpin muovaamassa uudessa maailmantilanteessa.”

   1. No jaa, Risto J. Penttilä on Halla-ahon tapaan filosofian eikä valtiotieteen tohtori, mutta kumpikin on perehtynyt valtiotieteitten alaan kuuluviin oppirakennelmiin.

    Hauskaa on huomata, että olen ilman opintoja päässyt samoihin lopputulemiin noitten tohtoreitten kanssa ilman mitään alan opintoja tai alan kirjallisuuden tutkimista. Ehkäpä minulla on sitten ollut sitä aivokapasiteettia, ehkä ei sitten meistä kellään tarpeeksi. Aika näyttää.
    —————————-
    Olikohan Ilkka Hakalehto historioitsijana filosofian tohtori esiintyessään PS:n presidenttiehdokkaana vuonna 2000? Netistä en löytänyt hänen ennustuksiaan unionin kehityksestä. Kirjastosta luultavasti löytyisi ja aavistan, että ne ovat oikeaan osuneita.
    Ehdokkuutensa jälkeen Hakalehto naulasi eurovaluutan vastaiset teesinsä Suomen Pankin oveen. Ne ennusteet varmaankin osuivat oikeaan. Siinä oli mies, jolla oli aivokapasiteettia oppineisuutensa lisäksi.

 7. https://fi.wikipedia.org/wiki/Etnonationalismi

  ”Kansallisvaltioiden keskinäisten suhteiden kannalta ongelmallisin etnonationalismin muoto liittyy ns. irredentistisiin vähemmistöihin. Irredentistiset vähemmistöt elävät omaan kansallisuuteensa yhdistetyn kansallisvaltion ulkopuolella.

  Useimmiten irredentistiset vähemmistöt saavat jonkinlaista tukea, vähintäänkin myötätuntoa, kansallisuuttaan edustavasta kansallisvaltiosta. Tämä on joskus huonontanut valtioiden välisiä suhteita. Irredentistisen vähemmistön kotimaan hallitus ja yleinen mielipide saattavat epäillä vähemmistön lojaalisuutta kotimaalleen. ”
  ——————
  Ahvenanmaalaiset edustavat irredentismiä puhtaimmillaan, mutta myös RKP:n pääideologin ”rotutohtori” A. O. Freudenthalin julistamat opit ruotsalaisesta valkoisesta rodusta vastakohtana suomalaisten keltaiselle rodulle ovat vaikuttaneet Suomen kohtaloihin ja saattoivat olla osallisena suomalaisiin kohdistuneeseen kansanmurhaan vuonna 1918. Mutta eiväthän näitä yhteyksiä tyhmemmät heti huomaa.

  Ja jos Lipponen vaikka huomaisikin, niin ei välitä, koska on itse isoruotsalainen nationalisti.

 8. ”Jos Ahvenanmaa itsenäistyisi, Suomi olisi pitkälti voittaja, siis kansantaloudellisesti.”

  A:sta tulisi todennäköisesti veroparatiisihäirikkö sekä Ruotsille että Suomelle. Samalla se pyrkisi käyttämään ruotsalaisia koulutus- ja muita palveluja ilmaiseksi.

  Suomi tarvitsee rahaa, jota Ruotsilla on roisisti, koska se ei kuulu eurostoliittoon. Myyntineuvottelut A:n hallinnasta pitäisi aloittaa mahdollisimman pian.

  1. Taitava kauppamies voisi herättää kiinnostuksen.

   Ahvenanmaalaisten kiinnostuksen voisi herättää tulkinnanvaraisia tukia pienentämällä.

   RKP on kannattanut ”positiivisen syrjinnän” ajatusta, mikäli syrjittävä on ollut finne. Eiköhän finländareittenkin syrjintään jokin pykälä pystytä kehittämään. Tartsan seurakunta on kohdistanut positiivisen syrjintänsä suomalaisiin yksilöinä. Mutta ruotsinkielisiä voitaisiin syrjiä ryhmänä siten, että heiltä vietäisiin etuiluoikeudet pois. Se nyt tietysti olisi hirveä järkytys Folktingetille, jolta muuten pitäisi viedä valtionavut parempiin sijoituskohteisiin.

 9. Sama perusperiaatteena minulla on, jos selkeä enemmistö väestöstä haluaa itsenäistyä niin sitä on kuultava. 50%, pitää keskustella, 60% pitää keskustella vakavasti, 70%, asian pitäisi olla jo selvä. Jotain tuommosta.

 10. ”vaikka joitakin tuo ruotsinkieli närästää.”
  Et sitten vieläkään ymmärrä selvää asiaa etkä erota asioita toisistaan.
  Kyse ei ole ruotsinkielestä sinänsä. Toki sekin pitää muistaa, ettei tuo hurrimurre enää juuri ruotsin kieltä ole.
  Kyse on siitä, että 95% suomen kansalaisista pakotetaan opiskelemaan tuota 5% murretta, jotta se 5% saisi palvelunsa koko Suomessa tuolla hurrimurteella.
  Sen sijaan suomekielisten palvelun saaminen suomen kielellä hurrialueilla on osittain mahdotonta ja usein vastahakoista.
  Perustuslain mukaan hurrimurrepalvelua pitää saada vain viranomaisissa – ei joka Siwan tai Salen kassalla.
  Edelleen tuo pakkoruotsi ei kuitenkaan kelpaa palvelukieleksi tuolle 5% minimalistisakille.
  Siksi tuo pakkoruotsi on sekä perustuslain vastaista että järjetöntä niin kielten opiskelun kuin taloudelliselta kanalta katsoen.

 11. Aina kun onpuhe rantaruotsalaisista syntyy Heikin päässä väärinymmärrys.
  Heikki paljonko tienasit noilla lauseilla ??

 12. Katala temppu Kataloniassa eli eivät saaneet rauhassa äänestää ja alue on miehitetty poliisivoimin.
  Naapurissa pidätetään väkeä jotka vastustavat sikäläistä ”demokratiaa” .
  Me Suomalaiset emme saa äänestää suomenkielen asemasta vaan meidät pannaan kouluun Jukolan Jussin tapaan ruotsinkielinen valtias heiluttaa karttakeppiä vähemmistön etujen ylläpitämisesksi.

 13. Pari päivää sitten eräässä avauksessa vaadittiin erilaisille kansoille itsenäisyyttä, mm Katalonialle ja aivan poskettomin perustein.
  https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat
  Yllä eilen 19.00 aikaan julkaistu uutinen, jossa perustellaan varsin hyvin, miksi Katalonia ei noin vain voi itsenäistyä, peräti neljä syytä.
  Itsenäisen maan armeijasta, saatikka muista sotilaallisista/puolisotilaallisista organisaatioista ei mainittu juurikaan mitään.

  1. Jos halutaan Espanjaa myöntämään itsenäisyys, niin terrorismi jää keinoksi. Baskimaakin saattaa aloittaa uudelleen pommien virittelyn.

   1. Ilman Francon fasistisia otteita Espanja olisi jakautunut jo ajat sitten. EU -liittovaltio ei pysyisi kasassa vuottakaan ilman fasismin juhlaa.
    Suomessa vihreät, demarit, kokoomuksen nykyjohto, RKP ja keskustan liberaalit pitävät EU -liittovaltiota niin arvokkaana tavoitteena, että ovat valmiit kannattamaan fasismia seuraavat 50 vuotta.

 14. Kuten olen todennut, on eduskuntamme tuottamuksellisesti epäisänmaallisia hanttapuleja ja tahallisesti epäisänmaallisia paukapäitä, aaseja eli oosnia, pullollaan.

 15. Mitenkäs tuo meidän eduskuntamme/EU/terrorismi asiaan liittyykään.
  Käsittääkseni Kataloonit virittelevät itsenäistymistä kuten baskitkin…mutta ne neljä kohtaa. Sympatia lienee ainut selkeä ulkomaanapu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *