Mielenkiintoinen kirja.

Ylläolevan kirjan luin. Kohdehenkilö ei liene kenellekkään outo. Tutkiskellessani kirjan lukemisen jälkeen asioita googlettamalla; esiin tuli varsin mielenkiintoisia artikkeleita.

Lauri Törnihän tunnetaan jatkosodan ajalta sotasankarina; mannerheimristin ritari kylläkin mutta legendahan syntyi vasta paljon myöhemmin, sodan jälkeen. Henkilöpalvonnan asteelle tämä legenda sittemmin Vietnamissa kadottuaan vasta asemoitui.

Mielenkiintoisia asioita Törnin henkilöstä löytyi kosolti; kiistaton partiomies, sotilas mutta ei aina tituleerattu hyväksi johtajaksi, hyväksi ja ansiokkaaksi sotilaaksi kylläkin. Alkoholi oli Törnin ongelma eikä ihan vähäinenkään. Sodan jälkeen tuomittiin maanpetoksesta ja kiistatta Suomen rikoslain ja myöskin Sotaväen rikoslain mukaisesti oikeaksi todettu tuomio.

Kirja muuten on hyvin dokumentoitu, siltikin eräänlainen sotakirja tavallaan vaikka henkilöhistoriaksi luokiteltu.

4 vastausta artikkeliin “Mielenkiintoinen kirja.”

  1. Nämä sodasta palanneet miehet; pääosa, kuten isänikin, palasivat arkiseen siviilielämään, vaikkakin moni henkisin haavoin.
    Lauri Törnistä monikin tutkija mainitsee, että hän oli kykenemätön palaamaan normaaliin elämään. Hän halusi edelleenkin sotimaan, seikkailemaan, ei osannut asennoitua normaaliin rauhanajan elämään. Törni ei kuitenkaan ollut rauhan tultua mikään harvinainen ilmiö; hänenlaisiaan tasapainottomia ihmisiä oli monia.

  2. Ei ne sodan jälkeen siviiliin palanneet ja jääneetkään olleet aina niin tasapainossa, vaikka siviilitöihin tarttuivatkin. Törnillä oli kyllä sotaisa luonne ja sen mukaan hän toimi. Toiset jää siviiliin ja toiset hakaeutuu toisenlaisiin oloihin. Kyllähän Törni oli siitä maanpetostuomiosta huolimatta kova isänmaan ystävä. Mutta olosuhteet olivat silloin semmoiset että Törni piti saada tuomiolle jostain.

  3. Tinh Bienin tukikohdassa Vietnamissa vieraili myös erikoisjoukkojen koulutuksen läpikäynyt kirjailija Robin Moore, jonka menestyskirjan Green Beret päähenkilön ”Sven Kornien” esikuvana pidetään Lauri Törniä. Kirjasta on tehty elokuva Vihreät baretit (1968), jossa John Wayne esittää päähenkilöä, eversti Mike Kirbyä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni

  4. Tinh Bienin tukikohdassa Vietnamissa vieraili myös erikoisjoukkojen koulutuksen läpikäynyt kirjailija Robin Moore, jonka menestyskirjan Green Beret päähenkilön ”Sven Kornien” esikuvana pidetään Lauri Törniä. Kirjasta on tehty elokuva Vihreät baretit (1968), jossa John Wayne esittää päähenkilöä, eversti Mike Kirbyä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *