Rapukausi 2017.

Niin se alkaa tuo rapukausi 2017 ja LUKE, vanhan kaavan mukaan (taitaa olla kopio viime vuodelta) ennustaa runsaita saaliita = disinfollaan pienentää ammattiravustajan tiliä. Kaikkihan tiedämme, että alkukauden saaliista saa parhaan hinnan.

Sinänsä mielenkiintoista muuten on, että esim Helsingissä Klippan lupaa rapuillallisen (kotimaista villirapua) jo tänä iltana klo 19 alkaen. Nopeaa on ravun kulku vesistöstä päivällispöytään, varsinkin kun rekisteröitymättömältä kalastajalta ravintola, kauppa, eikä tukkurit voi enää ostaa rapuja. Ravustus kun tunnetusti alkaa klo 12.00 tänään. No, laitanhan minäkin puolen päivän aikaan 20 – 30 mertaa pyyntiin. Huomen aamusella sitten näkyy, miten runsas se saalis on. Viitteitä on siitäkin jo tullut, että pohjaverkkojen alapauloihin ei tänä kesänä ole takertunut yksikään rapu vaikka viime kaudella niitä oli riesaksi asti. Pintavesi kun oli eilen +17 astetta.

 

 

14 vastausta artikkeliin “Rapukausi 2017.”

 1. Aikanaan äitini kertoi tuossa meidän piharannassa olleen rapuja niin, ettei tarvinnut tarvinnut muuta kuin ämpäriin poimia. Sitten tuli rutto ja tappoi kaikki. Jälkeen on yritetty istuttaa täplärapua, vaan ei oikein menesty.

  Minä joskus kesäloma-aikana olin vihannestukku yritys Kontio & Kontiolla töissä. Siellä oli näihin aikoihin iso vesiallas, johon teikäläiset toimittivat rapuja. Siinä niitä oli satoja niin, että kuhisi. Minä niitä jouduin sieltä paljain käsin nyppimään, sen määrän mitä asiakkaat tilasivat. Tuntui alkuun kammottavalta, kun joka sormessa roikkui rapu. Tottuihan siihenkin.

 2. Kontio ja Kontio on minullekin tuttu yritys entisessä Verkkosaaressa. Sinne toimitettiin aina siimalohisaalis ja verkkolohet Kauppatorin halliin Kontion myymälään. Jonkin verran rapua toimitin aikanaan sinnekkin, tosin pääosa kalastuksesta keskittyi lohen ajosiimakalastukseen.
  Enää ei Söderskärin-Kasuunin vesillä siimakalastus onnistu tolkuttoman suuren laivaliikenteen takia.

 3. Vaikka muuten olen pikkupojasta asti tykännyt kalastamisesta niin ravustus ei ole koskaan napannut.

  Ravut sinällään ovat kyllä ihan ok syötävää, mutta en muista edes koskaan niitä ostaneeni, syönyt olen kun on tarjottu.

 4. Minä kyllä pyydystän, myyn ja sitten aivan loppukaudesta valmistan itselleni.
  Olisi melko tyhmää jättää hieno luonnonvara hyödyntämättä. Ravustaminen kuin myöskin kalastaminen minun kohdaltani ei edes kuluta polttoaineiden myötä mitään koska veneeni kehittää itse polttoaineensa. Ainut kuluerä on pyydyksien uusiminen, eikä iso sekään tuottoon nähden.
  Ravusta saan 2,0€/kpl ja vuosittainen rapumäärä liikkuu siellä 800-1200kpl, joinain vuosina enemmänkin; vaatii ainoastaan työtä.

 5. Meitillä olisi, kun viitsisi merrat laittaa.
  Täytyy ensin hankkia syöttejä.

 6. ”Minä kyllä pyydystän, myyn ja sitten aivan loppukaudesta valmistan itselleni.
  Olisi melko tyhmää jättää hieno luonnonvara hyödyntämättä. ”

  Hieno luonnonvara on kyseessä, siitä ei ole epäilystä, mutta hienoja luonnonvaroja on muitakin, joista ei välttämättä kaikki tykkää tai pidä niitä erityisen tavoiteltavina.

  Rapu on rapu, eikä sen ihmeempää.

 7. Haet ”siwasta” kämppinkiä jos et viitsi matosonkiskella, kyllä niillä kotitarveravut nousee.

 8. Vogoni, mikäli viimeinen oli tarkoitettu minulle niin kyllä minä haen haukea, ahventa, kuhaa, särkeä, lahnaa jne. ihan sisävesistöiksi kutsutuista lammikoista ja joskus ihan oikeastakin vesistöstä, mutta kun nyt ei vaan rapu ole mitenkään erityisesti mieleen, vaikka sen varmaan pitäisi etikin mukaan olla niin, en sitä jaksa ylistää.

  1. painovirhepaholainen eksyi edelliseen, piti tietenkin olla etiketin mukaan.

 9. Etiketistä en oikein tiedä. Toisaalta pidän etiketistä kiinni usein pullo-olutta maistellessa.
  Rapurituaaleja en ole koskaan harrastanut, yksin herkuttelen keittiön pöydän ääressä.

 10. Minä en oikein koko rapuhommaa tunne, enkä ole edes syönyt. Joskus nuoruudessa muutaman kerran olen ollut mukana ja aina se tiesi kanalauman vähenemistä. Syötiksi piti yhdeltä katkaista kirveellä kaula, eikä sen lento muuten loppunut siihen, vaikka niin sanotaan.

  Koskaan ei oikeastaan pyydyksissä ollut mitään, joten ihan turhaa touhua.

  Hummereita kyllä olen maistanut etelän reisuillani, eipä kovin ihmeellisiä nekään, mutta oli niissä sentään enemmän syömistä.

 11. Kyllähän se kausi alkoi, kuten merkeistä päättelin. Runsaat sata rapua vasta koossa ja lisää tarvittaisiin (tilaukset). Pieniä rapuja on viikonlopun aikana tullut paljon ja laitettu takaisin järveen; isot +12cm, piilossa.

 12. Ensimmäiset ravut haettiin eilen. Yllätykseni oli melkoinen kun asiakas sanoi; sinun hintasi on tosi edullinen.
  Henkisesti tietenkin ja itsekseni manasin ja kun hinnan sanoin mielestäni vähintäänkin kohtuulliseksi (myyntikate). Sitten katselin Raputalon hintoja; 11-12cm; 4,20€/kpl, yli 12cm; 4,90€/kpl. No, mitäpä tuosta, minulle jää kuitenkin kate suuremmaksi/kpl kuin Raputalolle itse kun ravustan.

Kommentoi