Millainen olisi kommunistinen Suomi

Vähän lapsellistahan alla oleva pohdiskelu on, sen myönnän kernaasti. Aikani kuluksi eilen illalla saunan lauteilla miedossa lämmössä aihetta pohdiskelin, juomana oli Lidlin edullinen mutta aivan kelvollinen ykkösolut. Toivottavasti kenkään ei pahastu tai madalla tämä juttu Pirkanblogien tasoa.

Maalailen tässä nyt suurella  pensselillä, niputan yhteen kommunistit, sosialistit ja vasemmistoliittolaiset. Ja sitä tykönäni  ihmettelen ja yritän mieltää että millaiseksi kehittyisi Suomemme jos demareista vasemmalla olevat saisivat eduskuntavaaleissa selkeästi yli 50 prosentin kannatuksen. Olisiko vasemmistovallan alla pitkän päälle mahdollista välttää negatiiviset ilmiöt jotka maailman kommunistimaissa ovat toteutuneet. Ja jos olisi niin miksi juuri Suomessa kommunismilla voitaisiin saavuttaa niitä todella hienoja päämääriä joita sosialismin teoria esittelee.

No yhtä hyvin voisi pohtia millainen olisi Suomi jossa Kepusta oikealla olevat saisivat vallan.  Lähtisikö kehitys kulkemaan kuten Venäjällä, Turkissa tai Puolassa?

Venezuelan tapainen kehitys ei sentään meillä taida olla mahdollinen, puuttuu se rikkaus jolla ”lahjottaisiin” väkeä kannattamaan vallassa olijaa.

Yhtäkaikki taustalla minulla tässä oli kuvitelma että suomalainen on erilainen, asiat eivät menisi latuja kuten ulkomailla on mennyt ja menee.

9 vastausta artikkeliin “Millainen olisi kommunistinen Suomi”

 1. Ihan muuten Myllymatti, mielenkiintoinen avaus. Ulkona kun meillä on sakea sumu, viileää ja näinollen siirrän ulkohommia myöhempään päivällä.
  Pitäneepä ihan oikeasti miettiäkkin joku tovi, sitten ihan oikeat kommenttini.

 2. Taitaa se kommunismikin olla oikeistolaista politiikka eli pieni eliitti päättää kuten nyt suomessa oikeiston pieni eliitti päättää.

 3. Kannattaa poimia eri aatteista parhaat vaatteet. Yksikään aate yksin on kuin olisi alaston tammenlehdettä puettuna, mutta kuvittelsi olevansa kuitenkin muodin mukaisesti vaatetettu kaikkien aatteiden yhdistelmävaatteilla.

 4. Kyllähän kaikkea näitä voi spekuloida.

  Toisaalta, Suomessa on pitkä historia siitä että herrat on laitettu vaihtoon jos liian pahalta näyttää. Että ehkäpä spekulaatiot eivät siksi ole toteutuneet.

  1. Suomalaisuutta todella paremmasta pästä että herrat vaihtoon jos meno käy sellaiseen suuntaan jota arkijärki ei sulata. Eivät päästä meikeläiset, jalat tiukasti maassa olevat, asioita tolalle josta rupeasi olemaan mahdoton peruuttaa.

 5. En ole mikään USA:n ihailija, en sinne päinkään, eräs asia kuitenkin siellä on tuo puoluejärjestelmä; kaksi puoluetta ja kun verrataan Suomeen, meillä on ns sirpalepuolueita vaikka millä mitoin ja aatteita sitten kaupitellaan, kuten tänäkin vuonna on havaittu.
  Tuo päättäjien vaihtaminen kuulostaa kyllä helpolta; olisikohan ihan niin? Se on se kaupankäynti aatteilla, loikkaukset, pienen piirin päätökset … jne.

 6. Olematta mitään mieltä USAsta pidän hyvänä heidän kaksipuoluejärestelmäänsä. Yksi ongelmistamme ja melkoisen suuri on juuri suuri puolueiden määrä.

 7. Saattaapi olla vaikeata saada suomalaiset kahden linjan alle, kun jo vasureitakin on monta sakkia, jotka eivät keskenään oikein tule toimeen…

 8. Vuosikausia olen noita entisen itä-plokin maita kierrellyt; siis kommunistimaita, kuten meillä tituleerataan.
  kovin erilaisia olivat esim ent Tsekkoslovakia, Puola, Unkari, Balkkanilla ent Jugoslavia, Itä-Saksa, Romania ja Bulgaria. Kaikissa tuli kierreltyä. Jugoslavian kommunismi oli ehkä kaikkein liberaalein, sieltä kuin myöskin Unkarista saattoi matkustaa ulkomaille, kunhan rahaa oli. Kaikkein suljetuin oli Itä-Saksa.
  Olisikohan noista maista yhdessäkään ollut puhdas kommunistinen järjestelmä; sitä olen muuten vuosikymmenet mietiskellyt.
  Avaus on mielestäni oikein hyvä.
  Mitä se kommunismi aatteena oikeastaan oli; ei ole minulle koskaan avautunut.

Kommentoi