Pitäisikö kansanedustajia kouluttaa?

Varsinkin YLE on alkanut käyttää ns. kakkosdivisioonan poliitikkoja, jos näin jalkapallotermein sanotaan, ajankohtaisohjelmissaan. Se on hyvä asia, mutta niissä paistaa selkeästi kansanedustajien puuttuva ajantasainen yleistietämys, joka kuuluu jokaisen sivistykseen. Enkä nyt halua nokerrella millään käyttäytymisen  yksityiskohdilla.

Pitäisikö heille siis järjestää, tai oikein vaatia koulutusta, joko ehdokkaaksi asettuessa, tai heti valituksi tulon jälkeen. Sitä en oikein osaa päättää. He kuitenkin tekevät suuria päätöksiä meidän kaikkien asioistamme, jotka vaikuttavat elämäämme.

Mielestäni poliittinen osaaminen, joka sekin on monesti hataralla pohjalla, ei vaan riitä. Onhan heillä tietysti palkatut avustajat, mutta he eivät käy tietääkseni äänestysnappia painamassa.

Myönnettäköön vielä sekin, että edustajissa on korkeasti koulutettuja tohtoreita, sekä talouselämän päättäjiä, mutta onko heillä riittävästi tietoa arkielämästä, epäilen.

8 vastausta artikkeliin “Pitäisikö kansanedustajia kouluttaa?”

 1. Aiheellista pohdintaa, mutta yksinkertaista vastausta asiaan tuskin kovin helpolla löytyy.

  Eduskunta ja kansanedustajat ovat läpileikkaus kansasta, joten pitäisikö kansalaisia kouluttaa?

  Toisaalta mainitut kansanedustajien avaustajat on hyvin pieni osa päätöksentekoprosessia, huomattavasti suurempaa roolia näyttelee valmistelevat virkamiehet ja lausuntakierroksilla kortensa kekoon kantavat asiantuntijat, sekä viiteryhmien edustajat joihon päätöksillä vaikutettaan.

  ”..onko heillä riitävästi tietoa arkielämästä”

  Arkielämäkin voi olla niin kovin erilaista riippuen kenestä on kyse ja mikä on hänen sosiaalinen status / ympäristö.

  Itse kullakin on varmasti tietoa siitä omasta viiteryhmästään, mutta entä sen ulkopuolelta?

 2. Mika, olet ihan oikeassa mielipiteinesi kanssa. Tuo minun pohdintani olikin täysin viitteellinen jota tutustu pitäisi kehittää. Lähinnä tarkoitinkin sitä paljon puhuttua,että jo kouluissa pitäisi aloittaa jonkinlainen käytännön- ja yleissivistyksen koulutus. Sillä vaan näyttää olevan tilausta, toki meille kaikillekin.

 3. Lähinnä kun näitä avustajia käytetään, olisko parempi vaihtoehto että valittaskin ne edustamaan kansaa eduskunta laitokseen .
  Ja jätettäs nuot puolueen ns nokka miehet toiselle sijalle .
  Jotka kaiken lisäksi on joidenkin toimesta ujutettu toiseen puolueeseen nakertamaan sisältä käsin .
  Mutta minne tuo muka pätevä valittu kansanedustaja tarvitsee avustajan, jos itsellä on taitoja .
  Nyt tuntuu ettei ole taitoja mihinkään hosutaan ja loppu tulos on sutta ja sekundaa . terv tepivaari

 4. Ihan hyvä mielestäni että YLE tuo TV ruutuun myös näitä kakkosrivin kansanedustajia silloin olisi vaa nhyvä että kaikki YLE lähetyksessä keskustelevat olisivat samaa ”tasoa”.

  Äänestysnappeja kai painellaan yeisimmin niinkuin kunkin puolueen ryhmäkuri määrää.

 5. Ylen on ilmeisesti puolipakko alkaa käyttää ajankohtaisohjelmissa vilttiketjun kansanedustajia, kun juontajien tasokin on laskenut huomattavasti.
  Esimerkkinä eilen illalta A-studio, joka oli suoranainen limbo.

 6. Äläs nyt, Pentti, olivathan nuo ”untuvikot” eilisessä A-studiossa aika hyvin sisäistäneet ainakin päällepuhumisen jalon taidon.

 7. Väinö & Kari, noinhan se eilinen meni. Se vaan ei ollut mitään ainutkertaista, hiukan elistä toimittajaa jäin ihmettelemään. Kyllä Ylellä yleensä on toimittajat minun mielestäni ihan keskimäärältään hyviä.

 8. Esimerkiksi RKP ei tarjoa julkisuuteen muita kuita kuin yleissivistyksestä ilman jääneitä. Eivät näy esimerkiksi kuulleen koskaan, että olisimme unionin jäseniä, eivätkä siksi ymmärrä, että pakkoruotsituksen pitäisi olla takse jäänyttä elämää.

  Kumma kyllä RKP on valinnut presidenttiehdokkaakseen yleissivistystä nauttineen miehen, Thorvaldsin. Mitähän virtauksia puolueessa on meneillää?

Kommentoi