Sota vai diili? Näin vastaa Donald:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201707202200276212_ul.shtml

” Trump lakkauttaa Syyrian kapinallisia tukevan CIA:n ohjelman – ”Putin voittanut Syyriassa”

Torstai 20.7.2017 klo 14.38

Yhdysvaltojen hallinto on kouluttanut ja varustanut Syyrian kapinallisia, jotka ovat taistelleet presidentti Bashar al-Assadia vastaan.

 • Donald Trumpin hallinto on päättänyt keskeyttää Syyrian kapinallisia tukevan ohjelman.
 • Kapinalliset ovat taistelleet al-Assadin hallintoa vastaan. Venäjä tukee Assadin hallintoa.
 • Yhdysvallat jatkavat toimiaan Syyriassa muun muassa Isisin vastaisessa ilmaiskukampanjassa.

Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat ensimmäistä kertaa 7. heinäkuuta Hampurissa.

Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat ensimmäistä kertaa 7. heinäkuuta Hampurissa. (EPA/AOP)
.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin hallinto on päättänyt kes- keyttää maan tiedustelupalvelun CIA:n salaisen ohjelman, joka varustaa ja kouluttaa kapinallisjoukkoja. Joukot ovat taistelleet Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Päätöksestä The Washington Post -lehdelle kertoi kaksi nimettömänä pysyvää viranomaista. Valkoinen talo ja CIA ovat kieltäneet väitteet.

Viranomaisen mukaan päätöksen on tarkoitus parantaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Assad on Venäjän liittolainen.

Reutersin mukaan CIA:n ohjelma alkoi vuonna 2013. Presidentti Barack Obaman tavoite oli saada Assad pois vallasta.

Päätöstä valmisteltiin jo ennen Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamis- ta G20-huippukokouksessa Hampurissa.Kahden viranomaisen mukaan ohjelman keskeyttäminen ei ollut osa sopimusta Syyrian tulitauosta.

– Se (päätös) on merkki Putinille, että hallinto haluaa parantaa suhtei- taan Venäjän kanssa, yksi Reutersille puhuneista viranomaisista sanoi.

Reutersin mukaan CIA:n salaista ohjelmaa on kritisoitu toimimatto- muudesta. Osa koulutetuista kapinallisista on liittynyt Isisin ja muiden ääriliikkeiden riveihin. Ohjelman tukijat alkoivat epäillä sen tehokkuutta, kun Venäjä vuonna 2015 sijoitti joukkojaan Syyriaan.

Joiden analyytikkojen mukaan ohjelman lakkauttaminen voi vahvis- taa Syyrian ääriryhmiä ja vahingoittaa Yhdysvaltojen uskottavuutta.

– Tämä on merkityksellinen hetki. Putin on voittanut Syyriassa, yksi viranomainen sanoi Washington Postille.

– Olemme langenneet venäläiseen ansaan. Teemme maltillisesta vastustamisesta haavoittuvaisempaa, sanoi amerikkalaisten Lähi-idän instituutin Charles Lister.

CIA-ohjelman päättyessä Yhdysvallat on edelleen osallisena Syyrian sodassa. Maa on mukana Isisin vastaisessa ilmaiskukampanjassa Isisiä vastaan ja Pentagonin johtaa Syyrian kurdien koulutus- ja varustusohjelmaa.

Kongressissa seurataan tällä hetkellä tarkkaan Trumpin toimia. Venäjän vaikutusta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään tutkitaan. Trump on kieltänyt epäilyt.

MILJA RÄMÖ
milja.ramo@iltalehti.fi

Yksi vastaus artikkeliin “Sota vai diili? Näin vastaa Donald:”

 1. Vaikuttaa siltä, että kaikki aloituksessa mainittu ja ISISIt ja muut katastrofit ovat olleet vain ajanpelaajia edessä olevalle Israelin ahdistukselle. Israel on saanut olla jo melko pitkään poissa otsikoista, koska muualla on ollut enemmän kahinoita, joista on saanut isompia otsikoita. Joko nyt on aika taas keskittyä Israeliin?
  Raamatun mukaan Riemuvuosina, jotka ovat 50-vuoden välein, tapahtuu suuria asioita. Mm. 1917 Englantilaiset vapauttivat Palestiinan Ottomaaneista, jotka hallitsivat 300 vuotta, 1967 oli kuuden päivän sota, jolloin Israel valtasi koko Jerusalemin. Nyt eletään vuotta 2017, joka on taas Raamatun Riemuvuosi!
  http://www.reinosav.net/rav-profet.htm

  1. Mutta aikakausista ja määrähetkistä ei teille, veljet, ole tarvis kirjoittaa;
  2. sillä itse te varsin hyvin tiedätte, että Herran päivä tulee niinkuin varas yöllä.
  3. Kun he sanovat: ”Nyt on rauha, ei hätää mitään”, silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio, niinkuin synnytyskipu raskaan vaimon, eivätkä he pääse pakoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *