Miksi Trump kutsui Niinistön Valkoiseen taloon juuri nyt?

Otsikkokysymystä pohditaan ankarasti maailmalla. USA:n presidentillä on kädet täynnä tehtävää omassa maassaankin ja myös maailmalla, miksi pieni Suomi sain pätkän hänen kalliista ajastaan?

Suomen satavuotinen itsenäisyys tuskin oli se syy. Suomen venäjäosaaminen on tunnustettua, mutta ei sekään voi olla syynä kutsuun Valkoiseen taloon. Liekö sekään se syy, että Trump sanoi rakastavansa suomalaisia.

On yksi syy, joka voisi saada maailman ”ykkösmyyntitykin” asialle ja se on uuden hävittälaivueen myyminen Suomelle, joka parhaillaan etsii korvaavaa kalustoa ikälopuille Horneteille.

Se kauppa on iso kauppa amerikkalaisillekin. Sen puolesta kannattaa käyttää jopa maailman mahtavinta presidenttiä myyntitykkinä. Varsinkin, kun Trumpin maine kauppamiehenä on tunnettu ja tunnustettu.

Trump ilmoitti Niinistön vierailulla, että Suomi ostaa Hornetit korvaavan kaluston USA:sta. Niinistö torjui heti tuoreeltaan asian, sillä mitään ei tiettävästi ole vieä päätetty, vain onko? Trump oli ovela, sillä ilmoituksella hän tavallaan sitoi Niinistön vierailun havittäjäkauppaan.

Niin tai näin. Niistön vierailu oli menestys ja sai maailman median huomion osakseen. Valkoiseen taloon ei helpolla pääse, mutta isot kaupat kiinnostavat aina myös jenkkejä.

Jos Niinistön ilmoitus siitä, että mitään ei vielä ole sovittu pitää paikkansa, niin nyt tämän vierailun jälkeen on Suomen lähes mahdotonta hylätä jenkkien tarjousta uudesta lentolaivueesta. Suomi siis maksoin Niinistön vierailun Valkoiseen taloon ostamalla nipun kalliita ja tehokkaita sotalentokoneita USA:sta. Kauppahinta tullenee olemaan miljardeja.

Jos Suomi ostaa uuden lentolaivueen, kuten Hornetitkin USA:sta, niin ruotsalaiset jäävät nuolemaan näppejään. Ruotsi on ollut silminähden kiinnostunut sotilaallisesta yhteistyöstä Suomen kanssa. Yhteistyö on keskittynyt paljolti kalustohankintoihin. Ruotsalaiset ovat halukkaita myymään Suomelle uuden lentolaivueen, onhan heillä Jaas-Gripen hävittäjä. Mutta onko se yhtä hyvä, kuin amerikkalaisten vastaava konetyyppi? Yhtä hyviä myytitykkejä ei ruotsalaisilla ole heittää tuleen, kuin amerikkalaisilla, joilla on Trump.

9 vastausta artikkeliin “Miksi Trump kutsui Niinistön Valkoiseen taloon juuri nyt?”

 1. Niinistöhän on minun mielestäni tämmöinen ”vallaton ja vastuuton presidentti”. Vastineeksi vallan omaavaa ja ehkä vastuullistakin poliitikkoa.
  Myyntimieheksi Niinistö kyllä kelpaa ja siinä ilmeisestikkin Trumpin (bisnesmies) oikein hyvä työkalu.

 2. Nyt näyttää valtamediakin kiinnostuneen asiasta. Trumpin heitto oli taatusti harkittu. Suomalaiset taisivat möhliä , sillä kilpailijat varmasti seuraavat tarkoin tämän hankinnan etenemistä. Ruottalaiset varsinkin on nyt valppaina. Nyt on menossa hankintaprosessissa tarjouspyyntöjen laadinta. Se paljastui Niinistön puheista. Tarjouspyynnöillä voidaan ohjata prosessia haluttuun suuntaan esim. sulkemalla joku tai jotkut kilpailijat koko hankintaprosessista. Kun on kyse miljardiluokan hankinnasta pelataan kovaa peliä.

 3. Itse oletan että Trump yksinkertaisesti sekoili.

  Suomella on F/A-18 Hornetit, joka oli vallan erinomainen hankinta.

  Hornetit korvataan uusilla monitoimihävittäjillä 2020-luvun alussa tehtävällä päätöksellä ja korvaus tapahtuu 2025-2030 aikana.

  Yksi mahdollisuus on Super-Hornet – joten Trump ilmeisesti sekoitti keskenään olemassa olevat koneet ja erään ehdokkaan.

 4. Itseäni asiassa huvittaa eniten se miten valtamedia ja osa poliitikoista ovat keskittyneet Trumpin valinnan jälkeen haukkumaan / ivaamaan Trumpia, mutta presidentin kutsu valkoiseen taloon olikin vallan erinomainen, suorastaan sensaatiomaisen hyvä asia.

  Aiemman linjan mukaan median ja osan poliitikoista pitänyt vastustaa moista tapaamista.

 5. Sale ei oikaissut heti, koska hän yritti vielä tehdä diilin Suomen NATO-jäsenyydestä Trumpin munausta hyväksikäyttäen: siis sitten ostetaan jos saadaan myös NATO-jäsenyys!

  Kun sellaista ei tullut tällä konstilla eikä siis konekauppaakaan, sitä ei tule millään muullakaan konstilla ainakaan Trumpin aikana.

 6. Ei Trump mitään munausta tehnyt. Munauksen teki Niinistö. Suomessa ei ymmärretä, että jenkit ovat kauppakansaa ja kauppaa tehdään aina ja joka paikassa.
  Niinistö meni halpaan, kun reagoi Trumpin provokaatioon, joka oli tarkoin harkittu. Niinistön olisi pitänyt vaieta asiasta ja sivuuttaa se vain olan kohautuksella.
  Amerikan ykkösmenestystekijä on se, että he ovat hyviä ja peräänantamattomia myyjiä. Kuka muu, kuin jenkit olisi keksinyt panna pienen pihvin halkaistun sämpylän väliin ja tehdä siitä maailman ykkösbrandin? Tai limonaadin nimeltä Coca-cola josta on tullut maailman eniten myyty limsa?

 7. Tuosta Trumpista mielipiteeni mukaan ei kyllä kukaan oikein osaa ottaa selvää; näennäisen tyhmä, ovela, röyhkeä, … kaikkea tuota, sanoisin. Ominaisuuksia ja mielikuvia, jotka voisi liittää lähes kaikkiin kärkipoliitikkoihimme.
  Avaukseen liittyen; käsittäisin Niinistön ja muutaman muunkin suomalaisen poliitikon oikein änkeävän tulla kutsutuksi jenkkien pitopöytiin. Eikä ole Niinistö edes ainoa.

 8. Hienosti on Niinistö hoitanut ”tonttinsa”, vaikka miten yritätte asioita väännellä. Nyt hän on tavannut maailman kolme suurinta ”intiaanipäällikköä” ja keskustellut asioista niiden oikeilla nimillä.

  Nyt hän voi olla hetken itsensä kanssa, vaikka Lennu koira sylissänsä. Seuraavaksi voi suunnitella, miten eletään Ruotsin ja muiden Euroopan pikkupäälliköiden kanssa.

  Vanhanen tekee vaalityötä jo hartiavoimin ja tekee itsensä lähinnä naurettavaksi. Miksi ei ”viittaa” suoraan Trumpille, kuten herroilla on nykyään tapana. Sanoisi suoraan, että mitä ukko horiset Horneteista.

  Minusta vaan tuntuu, että Niinistöä vastaan tarkoitetut aseet kostautuvat Vanhasen omaan nilkkaan ja pitää ehkä vetää uusia koivuisia ”tupestansa”.

 9. En oikeastaan väittänyt, ettäkö Niinistö nykyistä presidentinrooliaan hyvin olisi hoitanut, hoitanut suhteita sekä itään, että länteen ja hyvinkin laadukkaasti.

Kommentoi