Tasan ei käy onnenlahjat

Nyt kun muhkea osinkopotti viime vuodelta on jaettu ja fyffet jemmattu veroparatiiseihin, niin kokonaisdun nimissä osingonjakajat vaativat duunareilta PALKKAMALTTIA.

Vanha sävel siis soi kuluneelta levyltä. Palkkamaltti pelastaa Suomen, jos on uskominen niitä osingon jakajia.

Palkkojen osuus pienenee jatkuvasti digitalisaation ja teknillisen kehityksen myötä. On yrityksiä, joissa palkkojen osuus tuotantokustannuksista on häviävän pieni. Puunjalostusteollisuus on sellainen toimiala, jossa palkkojen osuus on ollut jo pitkään pieni ja mm. siksi paperimies tienaakin yleensä paremmin, kuin muut.

Rikkaat, joista monet ovat niitä osinkojen jakajia ovat olleet Sipilän hallituksen erityisessä suojeluksessa. Duunareille ei ole porvarihallitukselta paljoa myötätuntoa herunut. Kiky-sopimuskin solmittiin pakon edessä, kun hallitus uhkasi vielä pahempaa, jos ei kikyä synny. Nyt on kuulunut ääniä korkealta opposition taholta, että kiky otetaan syksyn palkkaneuvotteluissa uuteen käsittelyyn. Syynä on se, että kiky kohteli julkisen sektorin naisvaltaisia aloja erittäin törkeästi.

Nyt on aika ja paikka syksyllä palkkaneuvotteluissa panna päätepiste maltillisille palkkaratkaisuille. Nyt on osingon jakajien vuoro kantaa vastuuta Suomen taloudesta. Pienipalkkaisilla duunareilla alkaa maltti loppua, kun siihen malttiin on nyt vedottu jo monia vuosia samalla, kun osinkoja jaetaan yhä enemmän yhä suuremmista voitoista.

Kysymyksessä on siis työn ja pääoman taistelu. Se tasapaino, joka säilyi vuosikymmeniä sopimus-Suomessa on nyt järkkynyt, kun pääomapiirit ovat herenneet ahneiksi.

 

4 vastausta artikkeliin “Tasan ei käy onnenlahjat”

 1. ”Kysymyksessä on siis työn ja pääoman taistelu. ”

  Sori vaan, mutta moinen vastakkainasettelu on ainakin kielellisesti ottaen kestämätöntä.

  Tietysti, jos halutaan, voidaan puhua myös esimerkiksi lehmän ja navetan välisestä taistelusta, mehiläisen ja kukan vastaisesta taistelusta.

  Tosiasiassa Engels ja Marx olivat saatanistejä, jotka halusivat kiihottaa tyhmät työläiset hajoittamaan kaikki maailman valtakunnat saatanistien saaliiksi. Siinä yrityksessään he hyödynsivät kaikkea hämärää ajattelua.

 2. Hesari: Isojen pörssiyritysten johtajien palkat ja bonukset nousivat viime vuonna kaksinkertaista vauhtia suomalaisten keskiansioihin verrattuna.

  Nämä johtajat vaativat duunareilta palkkamalttia.

  On niillä otsaa, ettäs kehtaavatkin.

 3. Osingot maksetaan vasta huhtikuulla ja niitä verotetaan
  vähintään pääomaverolla (30%).
  itse olen pääoman työllä hankkinut, maksanut niistä jo
  kertaalleen korkean veron, että kaikilla työläisillä tähän
  mahdollisuus. En ymmärrä, että tätä vielä joku karehtii,
  on jäänyt lomalennot tekemättä ja bileet pitämättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *