Åbo Akademin professori: Suomellakin on kolonialistinen historia

Åbo Akademin professori haluaa ruoskia suomalaisia. Hän varmasti muistaa, että suomaiset olivat Ruotsin vallan alla aina vuoteen 1809 asti. Lisäksi hän varmaa muistaa, että suomalaiset olivat Venäjän vallan alla 1828, jolloin Tampereen Finlayson aloitti puuvillan kehruun. Åbo Akademin professori on varmaan myös tietoinen, että Suomen talouselämä oli ennen Suomi nimisen valtion syntyä pääosin ruotsinsuomalaisten hallinnoimaa – itse asiassa on sitä suurelta osin vieläkin.

***

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005875299.html

Åbo Akademin professori: Suomellakin on kolonialistinen historia – teollisuus nousi Turussa ja Tampereella orjakaupan voimalla

Tutkijoita huolestuttaa se, ettei ei-kantasuomalainen väestö löydä historiasta samaistumiskokemuksia.

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys julkaisi keskiviikkona raportin, jossa Suomen historian yhteys kolonialismiin osoitetaan ja harhakäsitys Suomen viattomuudesta halutaan oikoa.

”Turussa on 1756 perustettu sokeritehdas. Tämän hetkisessä kertomuksessa se on osa Turun historiaa ja Suomen taloushistoriaa, mutta sokeritehdas on kytkeytynyt maailmankauppaan.”

Weissin mukaan tehtaan raakasokeri viljeltiin Karibianmerellä orjaplantaaseilla, jonne orjat vietiin Länsi-Afrikasta. Myös ne tavarat, joilla orjakauppaa käytiin, ovat yhteydessä Pohjoismaihin, Weiss sanoo.

”Osa kauppatavarasta oli Pohjoismaissa tuotettua rautaa. Sokeritehtaan kaltainen kertomus koskee myös Tampereen Finlaysonin tehdasta, jonka puuvilla oli Yhdysvalloissa orjien tuottamaa.”

 

***

Wkipediasta:

Orjuus Yhdysvalloissa oli orjuuden laillinen instituutio Yhdysvalloissa vielä maan itsenäistymisen 1776 jälkeen aina vuoteen 1865 asti, jolloin Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäys kielsi orjuuden kokonaan liittovaltion alueella

*

Finlayson sai alkunsa skotlantilaisen James Finlaysonin 1820 perustamasta konepajasta ja valimosta Tampereella. Silloinen tehdas valmisti karstaus- ja kehruukoneita villan ja pellavan kehruuta varten. Yritys menestyi kuitenkin heikosti, sillä koneet eivät käyneet kaupaksi.

Suomen puuvillateollisuuden alkuna pidetään vuotta 1828, jolloin Finlaysonin tehtaasta tuli puuvillatehdas. Jo vuonna 1831 puuvillalankojen myynti ulottui kaikkialle Suomessa.

*

1865 – 1828 , vajaa neljäkymmentä vuotta

***

P.S.

Suomalaiset orjina – torppia helpottamaan aateliskartanoiden työvoimapulaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Torppari

Suomen torpparilaitoksen juuret ulottuvat 1600-luvulle, jolloin aateliskartanoiden maille ryhdyttiin perustamaan torppia helpottamaan kartanoiden työvoimapulaa. Torpparityövoima oli pitkään aatelisten erioikeus. Vuodesta 1740 lähtien saivat myös talonpojat ottaa perintötiloilleen torppareita.

58 vastausta artikkeliin “Åbo Akademin professori: Suomellakin on kolonialistinen historia”

  1. Kaksi sanaa: orjalaivan terva.

    Klassinen temppu johon bättrefolkistit kykenevät: vaikka nimenomaan Ruotsi raiskasi ja ruoski Suomea vuosisatoja, pakotti meidät omiin maailmaa tuhoaviin sotiinsa ja sikailuihinsa, nyt on tärkeää että he ovat viattomia. Miten se tapahtuu? Syyttämällä nykysuomalaisia kaikesta siitä, mihin heidän esi-isiensä isät pakotettiin ruotsalaisen miekan alla.

    Toiset kaksi sanaa: hyi helvetti.

  2. Oletan, ettei Finlayson käyttänyt orjatyövoimaa, vaan osti tarvitsemansa puuvillan markkinoilta.

    Torpparitkaan eivät olleet orjia, vaan maksoivat vuokraa torpistaan työllään maan omistajille. Sopimus.

    Suomessa ei ole koskaan ollut orjuutta, Venäjällä kylläkin.

    1. – Ensimmäiset merkinnät orjakaupasta olivat viikingeiltä 1100-luvulta, Korpela kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

      – Uusimmat kaappaukset tapahtuivat 1560-luvulla, jolloin tataarit vangitsivat joitain satoja suomalaisia.

      Aiemmin tiedot Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta ovat olleet hataria. Korpela kuitenkin selvitti suomalaisten kohtaloita venäläisistä kronikoista, sotakirjoituksista ja orjakaupan keskusten kirjanpidoista.

      Vaikka yksittäisten henkilöiden kohtaloista ei ole olemassa merkintöjä, orjanhakumatkojen tiedetään ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti. Yleisimmin orjat vangittiin eteläisestä Suomesta ja Venäjän Karjalasta.

      (lähteet löytyy linkistä joka on juttuni lähde tiedoissa)

    2. Wikipedia: ”Suomen torpparilaitoksen juuret ulottuvat 1600-luvulle, jolloin aateliskartanoiden maille ryhdyttiin perustamaan torppia helpottamaan kartanoiden työvoimapulaa. Torpparityövoima oli pitkään aatelisten erioikeus. Vuodesta 1740 lähtien saivat myös talonpojat ottaa perintötiloilleen torppareita.”

      Miksi talonpojat eivät saaneet tehdä näitä sopimuksia? Hmm .. ’Torpparityövoima oli pitkään aatelisten erioikeus’

      Miten niin – etuoikeus?

      *
      En ole perehtynet aiheeseen – sitä kysymykset. Mitenkä dokumentäärinen on Väinö Linnan kirja Täällä Pohjantähden alla?

    3. ”Suomessa ei ole koskaan ollut orjuutta, Venäjällä kylläkin.”

      Ei ole ollut vai.. Jos toiset kansat on orjuuttaneet suomalaisia Suomessa, olimme sitten kansakunta tai emme todistetusti niin mitä se sitten on…??? Vaikka emme olisi olleet itsenäisiä niin olimme silloinkin suomalaisia Suomen maaperällä.

      On naurettavaa pyrkiä sanamuunnoksilla alkamaan väittämään ettei suomalaisia olisi orjuutettu, tai väittämään että suomalaiset olisi orjuuttaneet suomalaisia.

      Oliko virolaiset Neuvostoliiton vallan aikana virolaisia, vai mitä ne oli, orjuutettiinko heitä, vai oliko ne neuvostoliittolaisia eikä se koske heitä…

      Eli jos suomalaisia ei orjuutettu kun ”Suomea” ei ollut niin virolaisiakaan ei sitten orjuutettu, eli ne sitten varmaan halusi olla ryssiä silloin.

  3. Suomalaisia on orjuutettu historian saatissa rankasti, ottaen huomioon että kun meitä oli n 400 000, niin 30 000 oli pelkkiä orjia.

    ”Keskiajan sotapäälliköt tekivät säännöllisiä ryöstöretkiä Suomeen orjien perässä. Suomalaiset myytiin ensin orjamarkkinoilla Novgorodin alueella, mistä he saattoivat päätyä Mustanmeren ja Kaspianmeren valtaville orjamarkkinoille. Sieltä heidän matkansa lienee jatkunut islamilaiseen Osmanien valtakuntaan, Välimeren maihin tai Keski-Aasiaan, joissa orjien kysyntä oli suurta.”

    Lähde:

    https://vaestotiede.wordpress.com/2015/10/23/suomalaiset-orjina/

    Ryssät piti suomalaisia pelkkänä kauppatavarana. Näin on. Jupinat pois.

  4. Todellisuudessa olimme ensin Ruotsin vallan aikana Ruotsin orjia ja Venäjän vallan aikana olimme Venäjän vallan orjia .
    Ei se sen kummepi asia ole ollut terv tepivaari

    1. Suomi on ollut oikea orjala, täältä on voinut kaapata naisia ja lapsia, sekä miehet on pakotettu vieraan maan armeijaan. Oikein emähölmöä touhua.

  5. Tais finlaysson hommata puuvillansa Venäjältä ettei se kukana ole orjuudesta .
    Torppareita kiristettiin tekeen enemmän töitä sille kartanon herralle joka harvoin oli suomalainen
    Ettei sekään kaukana ole orjuudesta . terv tepivaari

  6. On tämä surkuhupaisaa, jos ihminen on niin vahvasti kallellaan vasemmalle että kehittelee hän katkerassa mielessään jopa jonkunsortin yhtäläisyysmerkkiä orjuuden ja torppariuden välille. Hirveä on tuo perintö jonka vuoden 1818 tapahtumat ovat aivan persjuuriimme myöden meihin jättäneet. Säällittävääkin että tällaisilla kelpo kansalaiset katkeroittavat mieltään, mutta minkäs teet kullakin valtiolla on oma geeniperimänsä, kansalliset erityispiirteensä.

  7. No eikös se vuosi ollut 1809 jolloinka Ruotsi myi Suomen Venäjälle .
    No kaippa tarkoitit 1918 tuossa torppari asiassa ei tuossa tarvitse olla kallellaan mihinkään suuntaan .
    Mutta eipä sellanen kansakunta ole kun valtaa pitävän valtion orjia muuksi en sellasta näe terv tepivaari

    1. No Tepi tuostahan minä vaan kun sanoit torppariudesta että ”ettei sekään kaukana ole orjuudesta” ja kun minun milestäni se oli aivan eri juttu kuin orjuus mutta kaikillehan suotakoon oma tulkintansa. Ihan ahtaasti ajatellen tänä päivänäkin työmies on työnantajansa orja, toki AY vahvana tukenaan tässä ”orjuudessa”. Vielä kuitenkin nyt niin paremmin että ihminen halutessaa voi heittäytyä sohvalle makoilemaan ja yhteiskunta nipin napin elättää, tämä ei orjuudessa onnistunut.

      1. No tuo torppari asia on siinä lähellä orjuutta ettei ne työpävät vieraalle olleet muusta poissa kun oman viljelyn puolella .
        Tuo isäntä tila kun vaati jopa puolet viikosta itselleen terv tepivaari

        1. Mitä on orjuus, wikipedia sanoo näin: Rikos orjuus on ollut kaikkialla maailmassa vuodesta 2007, jolloin Mauritania lisäsi orjuuden rikoslainsäädäntöönsä.

          Mutta toki on luvallista korostaa sanomaansa, poiketa sanojen varsinaisesta merkityksestä. Yksi esimerkki on paljon käytetty sana kurjistua hallituksen leikkauksia arvostellessa vaikka verrattuna muuhun maailmaan olemme kovin kaukana todellisesta kurjuudesta. Onhan se paljon mehevämpää sanoa että huonompi osaisten oloja kurjistetaan kun kuvaavampi sana ollisi vaikkka heikkennetään.

        2. Niin, mutta vain tietyn määrän päiviä vuodessa. Ei torppari siellä isännän tilalla ollut joka viikko. Toki ne taksvärkkipäivät sattuivat samaan aikaan kuin omat työt, kun maataloudessa hommat on hoidettava tiettyyn aikaan. Torpparius oli itse asiassa aika edullinen järjestelmä torpparille. Millä muulla tavalla rahaton renki tai muu tilaton olisi voinut hankkia itselleen viljelymaata ja saada oman talouden paitsi vuokraamalla maata taksvärkkiä vastaan? Nykyisinkin tehdään ”taksvärkkiä” eikä se mitään orjuutta ole.

          Orjuudelle on ominaista se, ettei orja ole vapaa. Orja on jonkun omaisuutta. Suomalainen talonpoika on aina ollut vapaa toisin kuin jossain muualla, esimerkiksi Venäjällä jossa oli maaorjuus aina 1860-luvulle asti.

    1. Ei Suomea ollut, suomalaiset kylläkin oli, oltiin lähellä ns sukupuuttoa kun elimme orjan elämää useissa eri maissa.

  8. Ei ollut kun Suomi oli vieraan vallan alla aina v 1917 ja silloin olimme molempien naapuriemme orjia emme yhtään sen kummepia terv tepivaari

    1. Näin oli, milloin oltiin hurrien ja milloin ryssien orjia. Sekä monet valtiot orjuutti suomalaisia, on varsinainen ihme että ollaan olemassa.

    2. Höpö höpö. Ruotsin aikana olimme samanlaisia kansalaisia kuin ruotsalaisetkin. Venäjän vallan aikana meillä taas oli melkein koko ajan itsehallinto. Lukekaa historiaa.

    1. EitokiSuomalaiset mutta ei se orjan olo siitä miksikään muutu jos joku muu valtiositä tekee ja Suomella niitä on kaksi .
      Mutta eipä se kaukana ole kartanon herrojen orjuutuskaan kuka noita ns taksvärkki päiviä joutu tekeen .
      No tosin ne kartanon herrat olikin Ruotsin kelisiä jotka käsitteli Suomalaista roska kansana
      Tähän vois laittaa sun omia sanoja en viitsi alistua niin alhaisiin tekoihin terv tepivaari

    2. Minäpä puhuinkin jotta suomalaisia on orjuutettu. Iät ajat muiden kansojen johdosta ja tullaan orjuuttamaan jos kansa ei osaa olla yhtenäinen, riitelevä kansa on helppo vallata ja taas orjuuttaa, näin on ollut ja näin tulee olemaan. Siksi pitää pitää maanpuolustustahto ja yhtenäinen henki korkealla, ne jotka ajaa Suomeen luokkajakoa on luopioita.

    3. Ja jos ollaan tarkkoja nuot Ruotsinkieliset kertovat olevansa Suomalaisia kielenään oli tuo fiini Ruotsi .
      Mutta olivat Suomalaisia ja kieli oli Ruotsin vallan ajoilta heidän suvuissa muuta Ruotslaista sitten ei heissä ollut .
      Ja vaativat jopa yli puolta viikosta heille työntekona ja palkkanaan se kivinen pelto jonka olivat noin vuokranneet .
      No jos se ei ollut orjuutta niin mikä sitä on . terv tepivaari

      1. Jos ollaan ihan tarkkoja, niin nuo ruotsinkieliset eivät kerro olevansa suomalaisia, vaan suomenmaalaisia eli Suomessa asuvia.

        ”Suomenruotsalaiset kutsuvat kaikkia suomalaisia sanalla finländare, kun taas suomenkielisistä he käyttävät sanaa finne.”

        ”Så här säger Språkrådet i frågan: ”Alla invånare i Finland kan kallas finländare. Endast finskspråkiga finländare kallas finnar. Om man är svenskspråkig kan kallas man finlandssvensk.”

        1. No se etteivät muka silloinolleet syytkin siinä etteivät vaantule Suomalisiksi vaansaavat pitää fiinin monkerruksensa .
          Mutta itseään he pitivät aina parempina kun suoalaista mettäläistä tuokin kyllä vain heidän mielestään terv tepivaari

      2. katopa Tepi joku torpan kontrahti niin asia selviää. Ei niitä päiviä vuodessa niin paljon ollut, vaikka kasaantuivat maatalouden sesonkeihin tietysti. Eli kun piti vaikka tehdä heinätyöt niin totta kai isäntä vaati torpparin silloin avuksi. Silloin torppari joutui koville kun omatkin hommat oli samaan aikaan. Mutta muina aikoina ei torpparin tarvinnut tulla hommiin ollenkaan.

        1. Toiset joutu toiset ei ja kyllä niitä hommia oli muulloinkin kun vain heinä hommat terv tepivaari

          1. En väitäkään, että ”vain heinähommat” vaan että hommia oli tietty määrä päiviä vuodessa ja ne päivät tehtiin maatalouden sesonkiaikoina, joka oli tietenkin kovaa siksi että itselläkin oli silloin ne samat hommat, esim. kyntö, kylvö, korjuu aikoina. Mutta ei taksvärkkiä joka viikko ollut, vaan ne tietyt päivät vuodessa.

            Ei se mitään orjuutta ollut missään tapauksessa. Olisihan torppari voinut jättää tilansa ja alkaa vaikka rengiksi jollekin tai myöhemmässä vaiheessa mennä vaikka sahalle tai tehtaaseen töihin. Ei torppari ollut kenenkään omaisuutta vaan maanvuokraaja. Torpparius oli keino päästä viljelemään maata omaksi hyödyksi.

            Moni talonpoikakin tuskin viljeli isompaa maatilkkua vaikka se olisikin ollut oma. Talonpojalla ei ollut taksvärkkiä vaivoinaan mutta muuten toimeentulo voi olla samaa luokkaa, sehän syötiin, mitä pellosta ja karjasta itselle saatiin.

    4. Ennen svekomaaniaikaa 1800-luvun loppupuolella täällä valtaapitävät saattoivat käyttää itsestään nimitystä finne (?). A. O. F. kehoitti ruotsinkielisiä käyttämään itsestään nimitystä finlandare (Suomessa asuva ruotsalainen) nimityksen finne sijasta. Nykyiset freudentalistit pitävät itseään Suomessa asuvina ruotsalaisina (finländare) ja ovat levittäneet käytäntöään ruotsinkielisten keskuudessa tarkoituksenmukaisuussyistä sen sopiessa kahden kastin politiikkaan perustuslain loukkauksineen.

      Ruotsinkieliset finnet(?) olivat kapinoineet Ruotsin valtaa vastaan jo 1700-luvulla mm. Anjalan liitossa ja aiemminkin 1500-luvulla Klaus Flemingin aikaan.
      (Tietoni ovat yhtä epävarmalla pohjalla, kuin kyseisellä Hoopoakatemian professorillakin.) Älkää uskoko.

  9. Rantahurri osoittaa freudentalilaisuutensa syyttelemällä suomalaisia ruotsalaisvalloittajien tekemisistä.
    1756 Suomi oli ruotsalaisten valloittama ja ruotsalaiset ovat vastuussa – myös orjalaivojen tervan myynnistä.

  10. Åbo Akademin professori Holger Weiss’n puheet ovat varsin perusteettomia ja ovat häpeäsi hänen edustamalleen yliopistolle.

  11. Emme olleet venäläisten orjia autonomian aikana muulloin kuin kahtena sortokautena. Tsaari vapautti sekä suomea puhuvat että ruotsia puhuvat Ruotsin suorasta alamaisuudesta vuonna 1809 Porvoon valtiopäivillä.

    Suomalaisista tehtiin kansakunta kansakuntien joukkoon.

    Tsaari antoi kuitenkin ruotsinkielisen eliitin hallita edelleen, koska sillä oli sivistysmonopoli perintönään. Myöhemmin suomenkielinen enemmistö sai ääntään kuulumaan paremmin se sai osalle ruotsinkielisestä eliitistä kakat housuun ja vähitellen rotutohtori Freudenthalin kiihotustyön vaikutukset levisivät koko ruotsinkielisen eliittiin, joka johti kansan kahtiajakoon kahteen kastiin. Perustuslakimme kuudetta pykälää (tasa-arvopykälää) loukkaava freudentalismi on yhä hengissä pitämässä yllä kastijakoa.

    1. Toisen maan vallan alla ei ole muuta kun orjuutta kun orjuus siihen voi vedellä muka autonoomisen paikan Suomessa tosi oli silloinkin että venäjältä ne komennot tuli .
      Suomessa tuo valta oli lähinnä näennäistä etteivät ne hermostu terv tepivaari

        1. Niinistön mukaan nykyään asiat ovat sillä tolalla, ettemme ole itsenäisiä esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Ja yhteisvaluuttakin on Niinistönkin vaikutuksesta kalvanut itsenäisyyttämme valuuttapolitiikassa siitä, mitä se oli autonomian loppuvuosina.
          Autonomiassa Suomi pystyi määrittämään tullimaksujensa tason. Nyt eu kerää tullit itselleen.

          1. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_historia

            ”Voidaan perustellusti sanoa, että vuoden 1905 suurlakon jälkeiset uudistukset Venäjällä tekivät lopun Suomen autonomiasta. Näiden reformien myötä Venäjä sai pääministerijohtoisen ministeristön, jonka kautta kulkivat tästä lähin kaikki Suomea koskevat, keisarille menevät asiat. Näin voidaankin sanoa, että Suomen autonomia loppui tai korkeintaan rajoittui enää niihin asioihin, jotka eivät tarvinneet keisarin ja sitä kautta Venäjän hallituksen hyväksyntää.”
            ———————————–
            Vuoteen 1905 asti suomen suuriruhtinas oli autonomiamme suojelija Mutta Nikolai toinen oli ns. heikko hallitsija ja Venäjän ministeriö änkesi väliin.

            Kun suuriruhtinas vuoden 1917 keväällä syrjäytettiin Pietarissa, niin sosialidemokraatit kumppaneineen katsoivat sopimuksen tsaarin ja Suomen välillä päättyneeksi ja pyrkivät aloittamaan itsenäistymisen valtalain avulla.

            Mutta Kerenski hajoitti eduskunnan ja valtalaki jäi toteuttamatta.
            ————————–
            Syksyllä bolshevismi sai yliotteen sosialidemokraateissa ja loppu onkin historiaa.

              1. No varsinkin jos joutuu lukeen pelkkiä valeita . terv tepivaari

            1. Vieraanvallanalla on aina jonkin asteen orjuutta oli vaikka kaksi autonomiaa terv tepivaari

          2. Eniten taitaa toisia ottaa päähän kun ei voi valuutan arvoa muutella mielensä mukaan sinne mistolisiitselle hyötyä terv tepivaari

            1. Kyse oli siitä, ettei Suomi ole valuutta-asiassa itsenäinen, toisin kuin autonomian aikana. Älä anna ajatuksesi harhailla. Mahdotonta keskustella kanssasi yhtään mistään, kun et pysy asiassa minuutinkaan vertaa.

              1. On vaan hyvä asia että meillä on euro jota ei Suomi puplikaanit voi devalvoida silloin kun heille sopii terv tepivaari

            1. No ne sun varoitukset ei minua koske ja jospa osaan jopa tulkita nuot sun kirjoitukset oikein .
              Niinistöllä on järki pohja ajatuksia ja hän kunnioittaa demokratiaa jota ei tee ihan kaikki terv tepivaari

  12. Voidaanhan meitä nytkin syyttää vaikka mistä jos pelkkä kaupankäynti riittää. Varmasti käymme kauppaa monen maan kanssa, joka loukkaa ihmisoikeuksia. Otetaan vaikka Kiina. Ostamme sieltä tavaraa, vaikka maa miehittää Tiibetiä ja polkee sen ihmisoikeuksia. Olemmeko siis osallisia Tiibetin sortoon, kun rahoitamme Kiinan toimintaa ostamalla sieltä tavaraa?

    Finlaysin oli 1800-luvin alussa vielä varsin pieni tehdas. Muistaakseni siinä oli 39 työntekijää, kun James Finlayson myi sen Nottbeckille ja Rauchille(?). Siinäkö se oli ”Suomi”: 39 työntekijää sai pientä palkkaa puuvillatehtaasta, niin sekö teki ”Suomesta” imperialistisen, orjuutta hyödyntävän valtion?

  13. No tottakait voidaan ja henkilö nmittelyyn me ollaan perehdytty oikein perusteellisesti onko siitä hyötyä enpä usko .
    No pieniä ne oli kosken molemmin puolin silti Tampere on koskesta syntynyt .
    Ja kahtia jaettu kaupunki edelleen terv tepivaari

  14. ”Sauli Niinistö sanoi jo vuonna 1996”

    Niinistö sanoikin asian jo vuonna 1992 eduskunnassa:

    (vain lukutaitoisille, muut älkööt vaivautuko):

    http://jormajaakkola.fi/

    ”Tässä tilanteessa kannattaa esittää yksi kiteytetty kysymys, ja se on se, minkälaisen arvon me Suomessa annamme omille perustuslaeillemme. Nimittäin EY-jäsenyyden myötä me annamme EY:n oikeusjärjestykselle, EY-oikeudelle, erittäin suuren arvon. Me annamme sille niin suuren arvon, että me sitoudumme siihen, että jos Suomessa on tullut säädettyä EY-oikeuden kanssa ristiriidassa oleva laki, EY-tuomioistuin saa soveltaa suoraan EY-oikeutta, siis mitätöidä sen suomalaisen eduskunnan ratkaisun, joka on ristiriidassa EY:n käsitysten kanssa.”

  15. No olipa selitys kun ei vaan olisi jonkun omasta päästä lainattua versiota terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *