Erkki Tuomioja

Otan vapauden lainata tähän erään Hesarin lukijan kommenttia tänään =

Mistä kumpuaa jatkuvasti toistuva virhekäsitys Erkki Tuomiojan neuvostomielisyydestä? Tuomioja oli 1970-luvulla muihin poliitikkoihin verrattuna erittäin neuvostovastainen, jonka takia hänet hyllytettiin vuosiksi ulos sdp:n päivänpolitiikasta Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Erkki Tuomioja esimerkiksi toimi aktiivisesti riippumattomassa Sadankomiteassa eikä neuvostomielisessä Rauhanpuolustajissa (kuten lähes kaikki muut poliitikot kokoomuksesta kommunisteihin). Hän ei suostunut Kekkosen valitsijamiesehdokkaaksi, joka tuolloin oli aikamoinen kannanotto! Hän toimitti Ydin-lehteä, joka käsitteli sosialistimaiden ihmisoikeustikannetta lähes ainoana lehtenä Suomessa. Erkki Tuomioja ei ollut Neuvostoliiton suosiossa eikä ihaillut sosialistimaita vaikka olikin vasemmistolainen.

Jaa käyttäen:


22 Replies to “Erkki Tuomioja”

 1. Hyvä huomio. On todettava että ei mitään ”Yleistä” käsitystä Erkki Tuomiojan entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän myönteisyydestä ole koskaan ollut olemassakaan. Valheellista mielikuvaa lietsoo näilläkin palstoilla pyssyuskoinen Varkauden kivääriyhdistys parin kellokkaansa voimalla. Pyssyuskoiset tarvitsevat teennäisiä viholliskuvia voidakseen leikkiä omia lapsekkaita pyssyleikkejään ja voidakseen todistella niiden tarpeellisuutta lähinnä itselleen. Tuomioja on aina ollut nimenomaan absoluuttiseen pasifismiin suuntautunut.

 2. Noh, jos äijä oli ääriradikaali vasemmistoon kuuluva ( Äärivasemmisto on poliittisen vasemmiston radikaaleimmasta eli äärimmäisemmästä osasta käytetty nimitys. Äärivasemmistolaisiksi on usein kutsuttu varsinkin sosialisteja, kommunisteja ja anarkisteja tai näiden ryhmien joitakin osia.) Wikistä nopeasti poimittu.

  En oikein osaa katsoa asiaa niin että tämä olisi ollut jotenkin isänmaan puolella varsinki 60-80 luvulla kun lähinnä YYA aikana nämä ajoi ihan suoraan Neuvostoliiton asiaa. Sitten oli vielä nämä taistolaiset se onkin vielä toinen juttu…

  Niin, haluaisin perustelut miksi ääriradikaali vasemmistoon kuuluva ei olisi ollut Neuvostoliitto myönteinen, varsinkin kun suku oli sitä ihteään…

  1. Juu, itse olin riittävän usein kuulemassa Tuomiojan kommentteja ja selityksiä neukkulan autuudesta ja sen ”rauhantahdon” puolustelusta.
   Ei todellakaan tule mieleen ensimmäiseksi neukkulan arvosteleminen tai vastustaminen mistään kerrasta.

   1. juhak, juu, mitenkä tämä vastustaa ryssää, sehän meni sinne vartavasten kun EU piti pakotelinjansa niin tämä kierti sen 2016, kiero kuin korkkiruuvi, samaa sarjaa Väyrysen kanssa.

    ”Euroopan unionin Venäjä-pakotteisiin liittyvät korkean tason tapaamisrajoitukset eivät koske Tuomiojaa tavallisen kansanedustajan asemassa. Ulkoasianministeriöstä kerrottiin IS:lle, että Tuomioja oli kuitenkin informoinut ministeriötä etukäteen matkastaan ja sen ohjelmasta.

    Tapaatte matkanne aikana myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. EU:n tapaamisrajoitukset eivät koske kansanedustajia, mutta oliko Lavrovin tapaaminen sellainen asia, josta piti sopia jotenkin etukäteen?

    – Ei. Tämä (Lavrovin tapaaminen) ei ole enää tätä Pohjoismaiden neuvoston osuutta, mutta vanha kollega pyysi tapaamista ja hän sen järjesti, Tuomioja sanoi.”

    Lähde:

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001139944.html

    Jos tämä ei ole ryssän ystävä niin kuka on … ?????

  2. Kun antaa pyssyjen kanssa pelehtimisen nousta korkeimmaksi johtotähdekseen käy siinä helposti niin että keskeisimmätkin sivilisaation perusteet tukehtuvat ruudensavuun.

   Länsimaisen oikeuskäsityksen kulmakiviä on se että jos jotakuta syytetään jostakin, on syyttäjän asia todistaa syytteensä oikeaksi eikä suinkaan ole syytetyn asia todistaa syyttömyyttä.

   Silent leges inter arma.

 3. Itselleni tullut Tuomiojasta sellainen kuva että viisas ja paljon lukenut on, mutta jotenkin jalat kumminkin irti maasta, olisiko jotenkin teoreetikko, taiteellinen.

  1. Adof Hitler oli myös taiteilija, ei liity tähän Erkkiin, tuli vaan mieleen, suorasukainen ja luotettava vanha Aatu.

 4. Eipä tule mieleen yhtään hyvää tekoa Suomen puolesta Erkki Tuomiojalta.

  Venäjän ja kommunistien hyväksi siitäkin edestä.

  Huomattakoon, että Tuomiojan isoäiti Hella Wuolijoki tuomittiin maanpetoksesta Jatkosodan aikana. Valitettavasti sitä ei teloitettu aamunkoitteessa. Tuomioja puolusteli kirjassaan maanpetturia.

  1. Hella Wuolijoki piti tyrannin elkein valtaa YLE:ssä ja suometti sen vuosikymmeniksi, en näe mitään hienoa tälläisessä.

   Tuomioja on varmaan ylpeä siitä taustasta varsinkin YYA aikana, moni seurasi tätä varmasti kuin jotain messiasta kohti työläisten valtakuntaa.

   Miettisin näin, olenko kuulunut mihinkään ääriliikeeseen joka uhkaa Suomen demokraattisesti valittua eduskuntaa, en, Tuomioja on kuulunut.

   Ei jatkoon…

 5. Anoat jotka ovat olleet rasitteena on Erkillä nuot omat vanhemmat mutta ne joissa Erkki on ollut hyvällä tasolla ei yksikään kokoomus ministeri yllä .
  Niin paljon on Erkki saanut aikaan työväestön hyvinvoinnissa .
  Sivistynyt ihminen ei kuolleista puhu mitään oli maanpetos tai ei terv tpivaari

  1. Lontoon suurlähettiläs Sakari Tuomioja, Erkin isä, ei ollut kenellekään rasite. Hella Vuolijoki liitetään historiallisista syistä Erkin profiiliin mustamaalauksen vuoksi.

   1. Heikki kyllä vanhemmat voi olla rasite kelle hyvänä ja useimmin kun julki edes tuodaan . terv tepivaari

 6. Samaa mieltä Myllymatin ja talderonian kanssa menneistä että tietyn väsymyksen tmv.hänen kohdallaan ymmärtääkin.

  Mm.auliisti vastaili säh.post.aikoinaan !

 7. Kaikkeen vastasi, jopa tiiviimminkin. Yllätyin aikanaan positiivisesti. Ei nyrpeillyt.

 8. Voisiko sellainen olla mahdollista että mies vanhemmuuttaan viisastuu, ainakin osin oman mieli ja käsitys maailmanmenosta kirkastuu. Että helpottaisi yksisilmäinen nuoruudessa omaksuttu kiihko, mieli rauhoittuu, ymmärrys antaa vähitellen monenlaisten kukkien kukkia.

  Onhan esimerkkejä, moni 60-luvun taistolainen on antanut maailmankuvansa laventua jopa äärimmäisyyksiin mennen.

 9. Kaikki nuot 1970 kiihkeät nuoret miehet ovat ns tulleet maltillisemmiksi mitä tuolla 1970 luvulla olivat . terv tepivaari

Kommentoi