8 vastausta artikkeliin “Se aito alkuperäinen saamelainen”

  1. Hauskaa vappua vaan Harrillekin. Näyttää jututkin olevan hiukan sen mukaisia.

  2. On se niin hienoa, kun pieni joukko itsensä ainoiksi aidoiksi saamelaisiksi nimittänyt sakki määrää, mitä muut saavat tehdä ja ajatella.
    Nythän ne vaativat Lappia itselleen ja ovat siinä jättämässä satoja vuosia alueella asuneiden sukujen jälkeläiset, joita eivät saamelaisiksi kelpuuta, täysin ilman mitään oikeuksia.

  3. Noh noh… tämä blogisto ei ole minun. Se, että Masan Rakennusfirma on rakentanut talon ei tee kaikista sen asukkaista Masan alaisia. Minä vain vähän lapion kanssa heiluin, itse jokainen on taloon muuttanut.

    Mutta ihan asiastakin. areena.yle.fi/1-4365965 – tässä osoitteessa on yksi parhaita radiolähetyksiä ikinä. Ruben Stiller keskustelee vähemmistön kulttuurin omimisesta. Toinen kommentaattoreista saa selkäpiin karmimaan väittämällä että kulttuurin omiminen on hirvein rikos maailmassa. Tässä on ehtaa vastakkainasettelua, väittelyä, debatointia. Sääli että Stillerin ohjelma on sittemmin ollut lähinnä… öh, miten sanotaan kiltisti ”rinkirunkkaus”?

  4. Kyuu, kunnia sille, jolle kunnia kuuluu….

    Saamelaisasiasta Lapin kansaedustaja Kärnä kirjoittaa:

    Vielä Herra Heinämäestä, saamelaisista ja kulttuurisesta omimisesta
    1.5.2018 17:18 Mikko Kärnä

    ”Suomi on nyt muutaman päivän kohissut YLE:n päätöksestä hyllyttää Pikku Kakkosesta tunnetuksi tullut Herra Heinämäki sarjassa esiintyvän intiaanihahmon takia. Hyllytyksen laittoi alulle Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, jonka mielestä Herra Heinämäessä esiintyvä intiaanihahmo edusti ns. kulttuurista omimista parhaimmillaan.

    Myönnetään. Herra Heinämäen Lato-orkesterissa esiintyvä intiaani sulkapäähineineen on stereotypia, joka on aikansa luomus. Samalla on hyvä pohtia, kuinka todellinen tämä hahmo on, vai onko sen tarkoitus toimia satuhahmona? Onkin hämmentävää, että YLE päätti lähteä tällaiseen hyllyttämiseen. Kaikista hämmentävintä on kuitenkin se, että se tekee sen toista alkuperäiskansaa edustavan henkilön vaatimuksesta. Jos nimittäin kulttuurisesta omimisesta puhutaan, niin pahinta laatua olevaa omimista on loukkaantua kokonaan toisen kansan puolesta. Tai puhua omalla suulla koko kansan puolesta.

    Netissä mellastavat saamelaisaktivistit ovat onnistuneet tavoitteessaan varsin mainiosti. Petra Laiti esitetään yleisesti ”päivystävänä saamelaisena”, jonka kautta voidaan hankkia ”saamelaisten näkemys” asiaan kuin asiaan. Näinhän asia ei ole. Kun allekirjoittanut nosti tämän faktan esille tapahtui välitön vastahyökkäys, jossa minua syytettiin mielipiteiden tukahduttamisesta, vaikka tosiasiassa ainoa joka erilaisia mielipiteitä tukahduttaa, ovat Laitin kaltaiset henkilöt itse.”

    Loput täältä:
    http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254705-viela-herra-heinamaesta-saamelaisista-ja-kulttuurisesta-omimisesta

  5. Niin avauksen kuvakertomusta voisi jatkaa vuonna 2012 ilmestyneen Suomen marsalkka -elokuvan kuvilla. Musta Mannerheim, jos mikä on minun mielestäni myös jonkin asteista kulttuurin omimista.

  6. Olehan Harri vastaisudessa varovainen saxophonisi kanssa:

    ”Viime viikkoina omimissyytteisiin on joutunut vastaamaan myös supertähti Sting. Sting on tehnyt reggae-levyn jamaikalaisen muusikon Shaggyn kanssa. Levyn myötä myös on epäilty kulttuurisesta omimisesta. Brittimuusikolla kun ei ole juuria Jamaicalla.”

    https://yle.fi/uutiset/3-10184919

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *