Näkö

Kaukonäköni on huonontunut  nopeasti viimevuosina.

Esim linja-autopysäkillä näen linja-auton numeron vasta kun se on jo ihan lähellä.

Autoa ajan tosi harvoin, kun en omista, mutta siinäkin näen mitä liittymäkylteissä lukee, vasta kun olen melkein kohdalla. Sama koskee nopeusrajoituskylttejä. esim 80-kyltissä ”lukee” 800 , ennenkuin olen ihan merkin lähellä ja näköni siihen tarkentuu.

8 vastausta artikkeliin “Näkö”

  1. Sen sijaan lähinäköni on tosi tarkka. Näen lukea ihan pientäkin tekstiä.

    1. En ole vielä käynyt optikolla.

      Nuorena minulla oli tarkka kaukonäky. Armeijassakin ammuin kolme valiota ensimmäisellä yrittämällä.

  2. Kauas katsoessa silmän linssi litistyy ja lähelle katsoessa paksunee. Veikkaisin, että lukuhommissa linssiä kiertävä lihas voimistuu liikaa ja paksuntaa linssiä. En viitsi mulkaista netistä, onko teoria pätevä.

    Vanhemmiten linssi jäykistyy niin, ettei lihas pysty puristamaan sitä paksuksi ja toisaalta lihaksen hellittäessä linssin vähentynyt joustavuus ei päästä linssiä litistymään tarpeeksi kauaksi katsomista varten. Tarvitaan kaksiteholinssejä. En viitsi tätäkään käsitystäni tarkistamaan netistä.

    Minulla on oikeassa silmässä hajataitteisuutta, joka aiheutunee siitä, ettei linssi ole tasaisen kupera. Ongelma ratkaistaan siten, että silmälasien toisen linssin kuperuus tehdään epäsymmetriseksi niin, että se korvaa silmän linssin epäsymmetrian. Ilman korjausta kaukana olevat kohteet muodostuvat kahdella silmällä katsoessa epämääräisiksi.

    Ahmeijan tarkkuusammunnoissa jouduin ampumaan väärältä puolelta kohteita, jotka muutenkin näyttivät utuisilta likinäköisyyteni takia. Sitä paitsi rynkkyni piippu oli vääntynyt, mutta vääntymä ei sattunut sellaiseksi, että se olisi korjannut hajataitteisuuden virheen ja vasemmalta puolelta ampuessa kudit menivät ohi väärän piipun takia, vaikka tähtäys oli hollilla. Lainapyssyllä tuli kolmannen luokan ampumamerkki.

  3. Kiitos Markku mielenkiintoisesta kommentista.

    Nyt suljen koneen tältä päivältä, koska vieraat saapuivat.

  4. Onneksemme tämä on niitä maailman ongelmia johon lääketiede tarjoaa apuja.

    Eräs tuttavani, maahanmuuttajataustainen jolla on hieman naftisti tuota rahaa pienellä palkalla eläessä, ihmetteli miten hiton hyvät lasit hän sai vain parilla kympillä. Itse joskus maksoin yli 500 euroa ja ne kestivät vuoden. Kun vaihdoin halvempaan optikkoon, huomasin monta eroa. Asiakaspalvelu parani hurjasti, näöntarkastus tehtiin huolellisemmin, hinta tippui neljäsosaan ja lasit kestävät paljon pidempään.

  5. Jos lähinäkö kerran on tarkka, eikä ole muita oireita kuin vain huono kaukonäkö, niin kannattanee hankkia silmälasit. Ei ne välttämättä hirveästi maksa ja elämä muuttuu helpommaksi.

    Itselläni on hyvä kaukonäkö, mutta pieni teksti pitää lukea lukulaseilla tai suurennuslasilla. Ostin ne lukulasit joskus suuruusluokkaa 15 vuotta sitten.

    Suosittelen voimistelemaan silmälihaksia. Ulkoillessa tarkentaa välillä kauas, sitten lähelle ja taas kauas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *