Oodi uusile kiuaskivile!

Pari vuotta sitte hoksasin twitterissä kysellä kiuaskivistä, ko mulla net nykyset murusti pieniä kivimuruja pitkin saunan laattiaa.

No selvis, että Mäntyharjun oliviini-kiuaskivet on parasta ikinä eli Ollitapio Pursiainen vinkkas mulle niistä.

Tänä syksynä sitte muistin asian ja kyselin uuesthaan ja selvitin, että Oulun Ruskon K-rauasta niitä saa ja sai.

Sain tietää, että 2 laatikkoa tarvittas ja hoksasin, etten taijja jaksaa raahata 20 kilon kivilaatikoita, joten lopulta kyselin vävyltäni ja hän ihanuus kävi hakkeen net.

No net kulku heän autossa taas tovin ja viime pyhäiltana uuet kiuaskivet saapu pesuhuohneen lattialle kahessa pahvilaatikossa.

Maanantaina hain Prismasta otsalampunko tajusin, etten näe saunan tunnelmavalossa mithän kiviasioita tutkia.

No siis eilen illala sitte aloin laittaan niitä ja keräsin kiukkaalta net vanhat pois.

Ja samalla huomasin kuinka äärettömän epäkäytännöllinen se kaijjepuu, jonka päällä voi pittää jalkoja saunoessa, siis ihan mahoton mutkittelu, että pääsin sinne ja sitte varovasti lappahmaan kiviä pesuvateihin. Homma hoitu kuitenki.

Mutta sitte otin vain laatikon lattialta, siis ähräsin ja ähkin sen painavan laatikon alemmalla lautheelle ja ihmettelin, miten net kivet laitettiinkkaan!!!?

Siskon kans soitelttiin ja sillä oli kokemusta ja soli jopa kattonu juutuupinki asiasta ja yritti selittää.

No lapoin kiviä niin paljonko siinä pysy ja sitte otin kuvia ja laitoin feispuukkiin kuvia ja sain palhautetta ja neuvvoja ja varotuksia kiitettävästi.

Sitte aloin ittekki tutkiin netistä kaiken maailman kirjotuksia ja ohjeita ja juutuupeja ja yritin niin ja näin eli homma uusiksi ja feispuukkasin esityksen taas…

Ja tänä aamuna lapoin vielä kerran kivet pois kiukhaalta, jaoin koon mukhaan kolhmeen ossaan ja jess, pienimmät ois pitäny laittaa päälle, mutte minusta soli hyä niin ja päätin, että ohjeittan mukhan vuen päästä käyn net taas läpi.

No nyt mulloli jonku verran uusia kiviä jälelä, jokkei mahtunu kiukhaalle ja vanhat kivet tietenki. Päätin viä net varastoon. Pahvilaatikoihin ja ämpäriin laitoin, että jaksoin kantaa ja junailin net hissiin kohti varastoa.

Hissi sattuki olheen vilkkaassa käytössä ja sain selittää joka kerrokseen menijälle, että mihin olin kivien kans menossa ja mihin aijjoin net sitte viä.

Kyllä on nyt hauskaako on uuet kivet ja taas ohjeen mukhaan sauna lämmitetty, mutten itte menny sinne vielä, pittää kuulema sillain tehä, enkä ennää jaksa uuestaan lämmittää ja saunoa ennää tänhään, huomena sitte heart

Toinen käsi vähän kait venähti siinä nosteluhommassa ja sormissa tuntuu, vaikkoli hanskat ihan ohjeitten mukhan.

No nytton sauna priima meiningissä ja joulupukilta tilattu teräs kiulu ja saunakauha ja kyllä saunatonttu kiittää mie luulen.

Ämmillä on nyt sauna rakhauella ja oliviini kiuaskivillä kultivoitu, passaa saunoa niinko kunnon suomalainen, vai mitä!

Kiitos ja hallaus ja voikaa hyvin, nyt tämä läpätys lähtee Hertta kultamururakhaan kans iltakävelylle niinko pikkuprinssessat heijastinliivit päälä heartheart

– hilkkapien

20 vastausta artikkeliin “Oodi uusile kiuaskivile!”

  1. Itsekin vaihdoin äskettäin kivet, ohjeen mukaan pitäisi vaihtaa kai aika useinkin, meillä vasta ensimmäistä kertaa vaihdettiin. En osaa sanoa, oliko nyt löylyt paremmat. Yksi laatikko riitti, eikä maksanut kuin jotain 7 euroa. Laatikon mukaan olivat pestyjä, joten en erikseen alkanut pesemään. Vanhat laitoin auton perään ja kuskasin syrjemmälle metsän laitaan 🙂

  2. Meillä on Harvian tornikiuas, 80 kg kiviä mahtuu siihen, vaihdoin kaikki vuosi sitten, kunnon löylyt tulee.

  3. Oliviinidiabaasista on parhaat kivet.
    Tehdaspestyjä ei todellakaan tarvitse enää pestä vaan vain latoa paikoilleen suuret ensin ja pienenevässä koossa ylöspäin.
    Kaupassa myytäviä keraamisia” kiuaskiviä” ei todellakaan kannata ostaa. Ne ovat kevyitä ja huokoisia eivätkä sido lämpöä juuri ollenkaan.

  4. Keraamisia kiviä meillä on vuosikymmenet käytetty. Saunan koko suhteutettuna kiukaaseen ja omanmieleiset kivet, jalkataso kiukaan yläpinnan korkeudella; se on siinä.

  5. NS. ”vanhaan aikaan” kiuaskivet poimittiin Näsijärven rantavesistä, mustaa sileää kneissiä. Tietenkin pestiin ja ladottiin reilusti. Parissa ensimmäisissä löylyissä tuli mieto rikin haju, joka enää sen jälkeen vaivannut, kestivät, kestivät kestivät…,

  6. Joo ei tarvii enää pestä ne pestään jo lohkomis vaiheen jälkeen eikä kiuas kiviä enää kerätä järvestä vaan ne haetaan rauta otrasta .
    Kylllä keraammisissa kivissä on myös hyviä puolia ja se on siinä että ne myös lämpenee pienellä puu määrällä tosin huonona se että ne myös luovuttaa sen lämmön aika nopeesti .
    Muutoin ne toimii siinä kun mutkin kivet terv tepivaari

  7. Meillä on iso, parikin kertaa pienemmäksi remontoitu hirrestä tehty rantasauna. Aikanaan sitä lämmitettiin metrin haloilla, nykyään siinä on jatkuvalämmitteinen suuri puilla lämpiävä kiuas.

    Loppukesästä vaihdoin uudet ”oliivikivet”, pari laatikollista valmiiksi pestyjä. Suurin ongelmahan on siinä, kun kivet painuvat ajan myötä liian tiukkaan, vaikka olisivatkin ehjiä. Minäkin laitoin ehjät takaisin, kestävät varmasti jatkossakin.

    Pari pesällistä poltin ja seuraavana päivä saunaan. Tänäänhän taas on saunapäivä.

  8. Harvian sähkökiukaassa pari vuotta olleet kivet ja toimii edelleen käyttö pari kertaa viikossa – kivien laatua en tunne pitänee ottaa selvää?

  9. Harvia minullakin ja keraamiset kivet. Nyt on uusi harvia tänään ensilkäytössä. Vanha Harvia kesti 16v ja saunomista joka toinen päivä (jatkuvalämmitteinen).

  10. Hiukan hupiakin joukkoon. Me teimme jokunen vuosi takaperin suomalaisen saunan keskelle Rooman kaupunkia. No, ilman lupaa tietenkin, koska tuskin sitä olisi myönnetty ja vaikka olisikin, niin olisi kestänyt vuosia. Suurimman osan veimme tarvikkeista mennessämme pakettiautolla.

    Hyvinhän rakentaminen onnistui neljän poliisin valvonnassa, he vartioivat lähinnä Israelin suurlähetystöä siinä vastapäätä, me vaan olimme silloin mielenkiintoisempaa seurattavaa.

    Viikon päästä tulimme vaiheeseen, jossa piti sähkökiuas kytkeä paikalliseen verkkoon. Meillä ei ollut hajuakaan sikäläisen sähkön sopivuudesta, eikä sopimuksista. Piti siis pyytää paikallinen sähkömies, joka ajallaan tulikin, mutta ei millään suostunut kytkemään kiuasta ohjeidemme mukaan. Lopulta suostui kuitenkin ja kiuas kytkettiin lämpiämään. Siinä odotellessa sähkömies ihmetteli meidän rakennelmiamma, oli ihmeissään kun ei ollut koskaan saunaa edes nähnyt. Nojasi kiukaaseen käsi kivillä, kerran jo otti kätensä pois, katsoi sitä ja ihmetteli. Nojasi uudestaan kunnes otti kätensä pois, kokosi työkalunsa ja hävisi mitään puhumatta. Eikä ole tähän päivään siellä naamaansa näyttänyt. Varmaan pelästyi tekemiään kytkentöjä.

    Sauna on ollut paikallinen kokemus naapureille ja toimii hyvin edelleen.

  11. Noita jatkuvalämmitteisiä polttopuille on eri ainevahvuuksilla tehtyjä ja aikanaan Misa kesti ja kesti. Mökkisaunassa Harvia ja paukkuu lämmitettäessä ilmeisesti jokin jännite ei sovi rakenteeseen?

  12. Tuli sitten eilen ”korkattua” uusi kiuassysteemi. Oli miellyttävä kokemus ja hyvät löylyt. Kyllä se keraaminen kivikin toimii.

  13. Kaksi parasta kiuastyyppiä Misa ja Harvia.

    Keraamisia kiviä käytin kerran, mutta ne ovat liian sähäkkiä vrt. kiuaskiveen. Jotkut ovat käyttäneet jopa vanhoja sähköpylväiden eristeproppuja kiukaissa.

  14. Niin ja onhan niitä urheiluhenkisiä, jotka ovat täyttäneet kiukaansa vuolukivilohkoilla. Vähän tuntui siltä, että sauna tuli kylpykuntoon entistä pienemmällä puumäärällä.

  15. Kiitos mainiosta keskustelusta ja Pentin kommentti hurmaava, Kallen juttua ootellessa, niin kiitos ja muksaa iltaa tai hyyää yötä kaikile!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *